...

Eerste hulp bij examenstress

Eerste hulp bij examenstress

Eerste hulp bij examenstress

Ah, daar zijn ze weer – de gevreesde examens! Voor jongeren betekent dit meestal een periode vol stress en studiemarathons die langer lijken dan een Lord of the Rings-trilogie. Om nog maar te zwijgen van de ouders… Gelukkig is er een arsenaal aan handige trucjes om deze beproeving te doorstaan. Misschien is het de eerste keer dat zoon- of dochterlief examens heeft, of zijn ze al bijna klaar met die geweldige middelbare schooltijd. Sowieso zijn deze adviezen voor iedereen een handige reminder. En nee, zonder studeren lukt het nog altijd niet. Maar met deze tips geef je je bolleboos wél een extra duwtje in de juiste richting. 

Strak plan, zo’n planning

We weten dat we hier waarschijnlijk gewoon de woorden herhalen van elke leerkracht ooit, en dat je studerende kinderen dit al spuugzat gehoord zijn… Maar het is zo belangrijk dat we het toch nog eens meegeven: alles begint bij een strakke studieplanning. Niemand kan de geschiedenis van België vanbuiten leren op de avond voor een examen. Cursussen, inhoud en teksten in stukjes breken en stap voor stap studeren is echt de way to go. Wist je trouwens dat to do’s afvinken ons een dopamineshot geeft? Investeer dus in een echt goede (studie)planner – op papier of digitaal – die je helpt om het overzicht te bewaren.

Zorg dat je erop kan rekenen

Dat je je cursussen allemaal al minstens één keer gezien hebt voor het examen begint, spreekt voor zich. Maar vaak heb je wel meer nodig dan alleen een cursus. Misschien moet je student op het examen plots een gewoon woordenboek gebruiken, terwijl hij normaal alles met Google Translate vertaalt. En nog zo’n risico: de rekenmachine. Misschien is deze uit de klas een heel ander model dan thuis – dan kan het weleens gebeuren dat een berekening in de klas niet zo goed lukt, omdat de functies van de rekenmachine anders zijn. Zorg dus dat je zoon of dochter hetzelfde toestel heeft als op school, of dat ze het toestel van thuis mogen gebruiken tijdens het examen wiskunde, natuurkunde of economie.

Eerst water, de rest komt later

Een examen duurt minstens één uur, soms wel vier uren. Het is verbazingwekkend hoe gemakkelijk het is om te vergeten drinken terwijl je met je examen bezig bent. Zorg dus dat je student een drinkfles mee heeft. Dehydratatie kan zorgen voor verminderde concentratie en voor hoofdpijn. Dat is natuurlijk wel het laatste wat je wil als je je probeert te herinneren hoe je de cosinus berekent.

De examens stressvrij overleven is op zich al een uitdaging, maar je kan het je student gelukkig wel een pak gemakkelijker maken. Goed drinken (en eten), genoeg slapen, een heldere (en haalbare) planning en materiaal waar je op kan rekenen: deze kleine beetjes maken echt soms het verschil.

 

Afbeelding van F1 Digitals via Pixabay