Drie manieren om je huis koel te houden in de zomer
De zalige warme zomerdagen komen eraan. En dat betekent gezellig cocktails drinken, met z’n allen buiten eten, rond een kampvuur zitten en in de zon een boekje lezen. Fantastisch toch? Alleen zijn de warme nachten wat minder en kan je je moeilijk concentreren als het 27°C op je bureau is. Hoe houd je je huis dus koel in de zomer?
Houd de warmte buiten
We starten met de basis: houd de warmte zo veel mogelijk buiten. Nieuwe huizen zijn vaak erg goed geïsoleerd, maar bij oudere huizen kruipt de warmte snel binnen na enkele warme dagen. Een goed alternatief zijn witte gordijnen, rolluiken, deuren overdag dicht houden en ’s nachts alles verluchten met eventueel een ventilator.
Installeer een airco
Een logische keuze om je huis koel te houden, is door een airco te installeren. Gelukkig zijn airco’s de laatste jaren veel voordeliger geworden en worden ze ook populairder in ‘koelere’ klimaten zoals in België en Nederland. Om kleinere ruimtes te verkoelen vind je goede airco’s voor een paar honderd euro. Je hebt hier ook de keuze om te kiezen voor een mobiele airco of een airco met buitenunit of een split unit. Op warmere dagen zijn airco’s ook veel effectiever dan een ventilator omdat ze koude lucht filteren en aanleveren en de lucht niet doen ‘verplaatsen’ zoals bij een ventilator. Op lange termijn is een airco dus vaak een betere optie want je kan het ook gebruiken om ruimtes te verwarmen of te ontvochtigen. Ook heeft een moderne airco met energielabel A of A+ een erg goed energieverbruik en hoef je geen schrik te hebben voor extra hoge elektriciteitskosten, al is dit natuurlijk wel hoger dan bij een ventilator.
Je tuin is een natuurlijke airco
Een tuin, oprit en terras met veel beton en stenen houden de warmte lang vast. Door in plaats daarvan te kiezen voor een houten terras met meer gras, bomen of klimplanten errond zorg je eigenlijk voor een natuurlijke airco. Hoe werkt dit? Een boom zorgt ten eerste voor schaduw, waardoor het al enkele graden frisser is. Ook zorgt een boom met gras errond voor extra verdamping van water, wat ook voor koelere lucht zorgt. Een boom is dus een veel beter alternatief dan een parasol. Heb je schrik om te veel licht te verliezen in de lente? Kies dan voor een boom die laat in bloei schiet zoals een linde of esdoorn. Zo geniet je van de schaduw in de warme zomermaanden, maar verlies je die eerste lentezon niet. Heb je een kleinere tuin of een stadstuintje? Kies dan voor een boom met een dichte kruin zoals een catalpa, een klimplant zoals een hortensia of een vijgenboom of een klein boompje in een bloembak.