E-bike verovert de Vlaamse Ardennen
De Ardennen in het Vlaamse Gewest vormen het decor van de voorjaarsklassiekers en de natuurlijke habitat van wielertoeristen, maar volgens een studie van Toerisme Oost-Vlaanderen voelen ook vrijetijdsfietsers zich hier thuis. Fietstellers registreerden in 2019 ongeveer 630.000 recreatieve fietsers. Bij 5.000 van hen is een enquête gehouden. Hieruit blijkt dat 40% van de mensen hellingen heeft bedwongen met E-bike of elektrische fietsen. Hoe een moeilijk proces ineens populair werd.
6 vaste en 338 mobiele fietstellers registreerden in 2019 een totaal van 630.000 recreatieve fietsers op het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen. Een kleine 5.000 daarvan ging akkoord met een enquête. Daaruit wou Toerisme Oost-Vlaanderen o.a. ontdekken wie fietst, met welk soort fiets, of men routekaarten gebruikt, of smartphones, hoe men zich voorbereidt en ook hoeveel men spendeert. De resultaten schetsen een verrassend beeld. 40% van de bevraagde fietsers trapte elektrisch.
Onverwachte succes van de Vlaamse Ardennen
“De populariteit van de E-bike speelt duidelijk mee bij het onverwachte succes van de Vlaamse Ardennen bij gewone recreatieve fietsers”, zegt gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Leentje Grillaert. “Onze wereldberoemde kuitenbijters zijn niet langer een hindernis. Ze zijn een attractie waar nu ook gewone stervelingen van kunnen genieten, zij het met wat hulp.”
Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim de helft van de ondervraagde fietsers dag- en verblijfstoeristen waren, van buiten de Vlaamse Ardennen. Drie vierde van de ondervraagden gaf aan dat ze hun fietsroute op voorhand hadden uitgedokterd. “Ook dat speelt mee in de gestegen populariteit van de Vlaamse Ardennen”, voegt Grillaert toe. “Hier kom je best voorbereid aan de start. 77% van de ondervraagde fietsers stippelt op voorhand zijn rit uit, veelal langs knooppunten. Dat doen ze online op routeplanners, maar ook op onze fietsnetwerkkaarten. Daar kan je zien of fietspaden autovrij zijn, op vlak terrein, of in de heuvels. Online op onze routeplanner kan je zelfs zien of er kasseien op je traject liggen. In de Vlaamse Ardennen is dergelijke informatie zeer nuttig.”
Recreatieve fietsers spenderen gemiddeld 12 euro per persoon
Een andere belangrijke vaststelling is dat recreatieve fietsers gemiddeld 12 euro per persoon spenderen tijdens een rit, waarvan 10 euro om iets te eten of te drinken. 630.000 fietsers spenderen zo samen omgerekend 7,4 miljoen euro. “Dat kan een opsteker zijn voor de lokale middenstanders die een zwaar jaar kenden en uitkijken naar betere tijden”, zegt Grillaert nog. “De cijfers uit 2019 tonen aan wat zij misschien opnieuw mogen verwachten onder betere omstandigheden, wanneer cafés en restaurants mogen heropenen. In 2020 merkten we in de Vlaamse Ardennen trouwens een stijging van het aantal recreatieve fietsers van 42%. Die cijfers maken geen deel uit van het onderzoek en zijn vast te verklaren door de lockdown en het dichtbij-toerisme tijdens de zomer, maar ze geven opnieuw aan dat de Vlaamse Ardennen populairder dan ooit zijn bij recreatieve fietsers.”
Het Onderzoek bij Recreatieve Fietsers op het Fietsnetwerk Vlaamse Ardennen 2019 werd uitgevoerd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, in het kader van het Interregproject ‘EUROCYCLO’, in samenwerking met Westtoer. www.routen.be