...

Discriminatie door huidig overbruggingsrecht

Discriminatie door huidig overbruggingsrechtNiet alle branches hanteren dezelfde winstmarges, dus spreken we hier over discriminatie.
Unizo, de Unie voor zelfstandige ondernemers vraagt aan de minister dat winkeliers die op afspraak werken, maar daarbij minstens 70% omzetverlies boeken, het dubbel overbruggingsrecht kunnen aanvragen. Toch zijn verschillende zelfstandige handelszaken hiermee niet akkoord, want wie minder dan 39% omzetverlies boekt (dus geen 40% omzetverlies) heeft in totaal niets. Het kan hem dus op 1% aankomen bij de berekening.

Ook is de gemaakte winst op omzet niet bij iedere handelaar gelijk. Dat wil zeggen dat een fietsenmaker en een meubelwinkel niet hetzelfde verdienen aan 100 euro omzet. Waar moet de lijn getrokken worden. Laten we het dan nog niet hebben over de oneerlijke concurrentie door werken op afspraak.

UNIZO: Dwing ondernemers niet om te kiezen tussen óf federaal dubbel overbruggingsrecht

UNIZO: “Dwing ondernemers niet om te kiezen tussen óf federaal dubbel overbruggingsrecht, óf Vlaams beschermingsmechanisme: Ook wie op afspraak werkt, moet allebei krijgen bij minstens 70% omzetverlies”

“Nu winkelen op afspraak in heel veel zaken een groot fiasco blijkt, moeten de zwaarst getroffen handelaars op zijn minst in aanmerking kunnen komen voor zowel het federaal dubbel overbruggingsrecht als het Vlaams Beschermingsmechanisme. Wat door de tegengestelde toekenningsvoorwaarden momenteel onmogelijk is”, stelt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, vast. “De oplossing die we vanuit UNIZO al sinds vorige week bepleiten, is nochtans eenvoudig en redelijk: gun ook wie op afspraak blijf werken maar daarbij minstens 70% omzetverlies boekt het dubbel overbruggingsrecht.”

“Om van het nodige vervangingsinkomen via het dubbel overbruggingsrecht te kunnen genieten, eist de federale overheid momenteel dat je helemaal gesloten bent en hooguit enkel nog aan e-commerce doet. Om een tussenkomst in de doorlopende vaste kosten via het Vlaams Beschermingsmechanisme te kunnen aanvragen, moet je dan weer minstens gedeeltelijk open blijven op afspraak. Maar als je open blijft, kom je hooguit in aanmerking voor het énkel overbruggingsrecht van de federale overheid, bij minstens 40% omzetverlies”, verduidelijkt Danny Van Assche van UNIZO het dilemma waar veel ondernemers momenteel voor staan. “Zo dwing je handelaars te kiezen tussen het één of het ander, terwijl de ondernemers met de grootste omzetverliezen beide steunmaatregelen absoluut in combinatie nodig hebben. Wat wij al sinds vorige week nadrukkelijk bepleiten, is dat ook handelaars die wel op afspraak werken, maar daarbij minstens 70% minder omzet realiseren dan normaal, het dubbel – en niet het enkel – overbruggingsrecht zouden krijgen. Door nog op afspraak te werken – ook al halen ze daar nog heel weinig omzet uit – voldoen ze meteen ook aan de voorwaarden voor het Vlaams Beschermingsmechanisme.”

“De extra inspanning die we hier van de federale overheid vragen, is specifiek bedoeld voor de – helaas grote – groep van zwaarst getroffen handelaars”, benadrukt Danny Van Assche. “We spreken hier dus niet over die bedrijven en sectoren waar winkelen op afspraak wél relatief goed blijkt te werken. We bepleiten hier ook geen lineaire maatregel, maar een extra tegemoetkoming op basis van objectieve, individuele omzetcijfers. Laat onze ondernemers op zijn minst de kans om toch nog iets van omzet op afspraak te blijven genereren, om nog een minimum aan fysiek contact met klanten te bewaren en om ook zelf nog iets om handen te hebben, zonder daarbij het maximum aan tegemoetkomingen te missen dat hen, net als bedrijven in andere sectoren met extreem omzetverlies, overeind houdt.”

Uit de meest recente cijfers van sectorfederaties Mode Unie en Navem (meubelhandel) blijkt dat de omzetten er door het winkelen op afspraak zijn gekelderd, met gemiddelden tot -70%. Maar ook handelaars in speelgoed, geschenkartikelen, kunst en decoratie… en heel wat andere productcategorieën zien dezer dagen gitszwarte sneeuw. “We horen dagelijks schrijnende verhalen bij onze UNIZO-Ondernemerslijn en op het terrein”, getuigt Danny Van Assche. “Daarom: dit mag geen dag langer duren dan strikt noodzakelijk in de strijd tegen het virus. De beste steun die de overheid aan onze handelaars kan geven, is de heropening van de winkels. Als de cijfers gunstig blijven evolueren, moeten de winkels wat ons betreft samen met de scholen weer open. Op 19 april dus, een week vroeger dan nu is voorzien.” www.unizo.be