...

Winkelen op afspraak doet winkeliers de das om

Winkelen op afspraak doet winkeliers de das om

Winkelen op afspraak doet winkeliers de das om

Winkelen op afspraak is de doodsteek voor vele handelaars. Ook werkt Winkelen op afspraak oneerlijke concurrentie in de hand.

Twee maten en gewichten bij het Winkelen op afspraak

Zelfstandigen met een detailzaak zijn niet te spreken over de oneerlijke concurrentie van de doe-het-zelfzaken, supermarkten enz… Detail zaken lijden omzetverlies omdat de drempel redelijk hoog ligt door het winkelen op afspraak. Klanten kunnen heel makkelijk winkelen ZONDER afspraak in grootwarenhuizen en doe-het-zelfzaken. “Waarom dan een afspraak maken bij een detailzaak” redeneren veel klanten.

UNIZO slaakt noodkreet

UNIZO slaakt noodkreet: “Pas toekenningsvoorwaarden voor dubbel overbruggingsrecht aan. Veel handelaars weten niet meer van welk hout pijlen maken”
Nu winkelen op afspraak zijn vijfde dag in gaat, slaan wanhoop tot regelrechte paniek heel wat handelaars om het hart. “We horen schrijnende verhalen van winkeliers die sinds afgelopen zaterdag haast geen kat meer over de vloer krijgen”, vertelt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. “Daarom dringen we bij de overheid aan op een onmiddellijke bijsturing van de toekenningsvoorwaarden voor het dubbel overbruggingsrecht. Concreet vragen we om deze steun ook te gunnen aan handelaars die wél op afspraak blijven werken, maar daar nog hooguit 20 tot 30% van hun normale omzet uit halen.”

Handelaars gedwongen om helemáál te sluiten

“Vandaag worden handelaars gedwongen om helemáál te sluiten, nul eigen omzet te genereren en met al hun stock te blijven zitten als ze het dubbel overbruggingsrecht willen krijgen. Wat hen voor verscheurende keuzes stelt en ook contraproductief is”, argumenteert Danny Van Assche van UNIZO. “In het kader van hun relance is het immers belangrijk dat ze zoveel mogelijk de connectie met hun cliënteel blijven bewaren. Elke extra kruimel die ze aan omzet realiseren door verkopen op afspraak helpt om financieel overeind te blijven. En ook voor hun mentaal welzijn is het levensbelangrijk dat de betrokken handelaars nog in hun zaak kunnen blijven werken in plaats van thuis te zitten piekeren.”

“Wat we hier vragen, is allerminst buitensporig”, gaat Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO verder. “Het is zelfs minder dan wat de regering initieel zelf in het vooruitzicht had gesteld, met name het dubbel overbruggingsrecht voor al wie nog enkel op afspraak mag werken. Gelukkig blijkt intussen dat klanten op afspraak ontvangen wel degelijk werkt voor bepaalde grotere aankopen. Zoals auto’s, bijvoorbeeld. Maar vergis u niet. Zélfs in de meubelbranche blijkt uit een enquête van de bij ons aangesloten sectorfederatie NAVEM dat maar liefst 48% – of zo goed als de helft – van de winkels de verkoop met 70% en meer zag teruglopen door het winkelen op afspraak.

Dramatische cijfers met omzetverlies van 70% door Winkelen op afspraak

Even dramatische cijfers zien we bij de modedetailhandel, waar de handelaars aankijken tegen een – gemiddeld – omzetverlies van 70%, volgens een bevraging van sectorfederatie Mode Unie. Achter dat gemiddelde schuilen echter ook winkeliers die de afgelopen weken zo goed als geen klanten meer hebben gezien. Ook van heel wat individuele winkeliers uit diverse sectoren horen we dat ze financieel en mentaal aan de grond zitten en niet meer weten van welk hout pijlen te maken: winkels in speelgoed, geschenkartikelen, kunst en decoratie…”

“Onze mensen voelen zich overgeleverd aan ‘de grillen van de politiek'”, schetst Danny Van Assche de algemene stemming op het terrein. “Het terugkeren op eerder gemaakte openlijke beloftes is in zo’n sfeer natuurlijk nefast voor het vertrouwen in het beleid. Het minste wat we hier daarom als genoegdoening eisen, is dat het systeem voor de toekenning van het overbruggingsrecht hier en nu wordt bij gestuurd. We aanvaarden niet dat onze handelaars moeten kiezen tussen óf het enkel overbruggingsrecht in combinatie met winkelen op afspraak, mits minstens 40% omzetverlies, óf volledig sluiten met dubbel overbruggingsrecht. Ook wie op afspraak blijft werken, maar daarbij minstens 70 tot 80% minder omzet realiseert dan normaal, moet wat ons betreft het dubbel overbruggingsrecht kunnen krijgen.”

“Zonder die maatregel zullen veel van onze winkeliers helaas nooit meer heropenen”, waarschuwt Danny Van Assche. “Wat een grote ramp zou zijn. Niet alleen voor de betrokken handelaars, hun gezinnen en hun personeel, maar voor gans onze samenleving en economie. Ik kan me niet voorstellen dat iemand het zo ver wil laten komen.”

UNIZO zet intussen volop druk bij de betrokken regeringsleden om de vereiste bijsturing er door te krijgen. www.unizo.be