...

Wat je moet weten over glas sorteren 

Wat je moet weten over glas sorteren Afvalverwerking en sorteren van afval zijn van groot belang voor het voortbestaan van onze planeet. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, komen we al een heel eind. Verschillende instanties houden zich dan ook bezig met het sorteren van particulier afval.

Waarom recyclen?

Dat we moeten sorteren om de ballast op het milieu te verlichten, dat weten we al langer. Door materialen (glas, plastiek, staal, ijzer…) te sorteren zodat containerparken ze kunnen recycleren, zorgen we ervoor dat er minder nieuwe grondstoffen moeten worden ontgonnen. Recycleren kost beduidend minder energie dan de productie van nieuwe materialen en goederen. En dat is positief voor het broeikaseffect  en de opwarming van de aarde. Bovendien maken we geen extra afval door gerecycleerd materiaal te gebruiken. Ook kan je zelf geld besparen als je je houdt aan de sorteerregels van de afvalbakken en afvalzakken opgelegd door de gemeente. Goed voor onze wereldbol, goed voor onze luchtkwaliteit én goed voor jouw portemonnee.

Wordt glas gerecycled?

Recycleren kan je leren! Daarom spenderen scholen best wel wat aandacht aan deze onderwerpen in het lager en hoger onderwijs. En dat is nodig. Het zou een natuurlijke reflex moeten zijn om juist te recycleren. Glas recycleren is een vrij simpel proces. Glas is 100% recycleerbaar. Doordat glas smelt bij lagere temperaturen dan de initiële grondstof zand dat doet, is er minder energie nodig om nieuw glas te maken. Glas gewoon in de vuilbak gooien is werkelijk not done. We kunnen glasafval namelijk eindeloos recyclen. Maar elke glazen pot of bokaal die je in de ‘gewone’ vuilbak gooit, zal nooit een tweede leven krijgen. Niet alleen jij en ik, maar ook bedrijven moeten hun steentje bijdragen. Met name in de productie van de glazen verpakkingen: nog steeds houden sommige bedrijven te weinig rekening met het recyclageproces in het ontwerp van hun flessen. Zo zijn sommige donkere kleuren en hardnekkige plastic verpakking rond het glas moeilijk te verwijderen. Op eco-design wordt de laatste jaren meer en meer ingezet.

Heb je al eens gedacht aan hergebruiken?

Je sorteert waar je kan. Prima! Misschien kunnen we je nog een stapje verder vooruit helpen. Oude flessen en bokalen kan je namelijk ook gewoon hergebruiken, gewoon grondig schoonmaken en spoelen en je hebt zo een nieuwe vaas, bokaal voor sauzen om in de ijskast te bewaren of een leuke glazen theelichthouder. Ook met kinderen kan je leuke dingen knutselen met oude flessen: je kan ze beschilderen of versieren met knipsels en stickers. Laat je fantasie de vrije loop!

Moet je grotere hoeveelheden glas recycleren dan het huis-tuin-en-keukengebruik? Denk dan eens aan een privaat containerpark zoals het containerpark Oudenaarde waar ze vaak goedkopere diensten aanbieden voor dezelfde milieuvriendelijke oplossing voor afvalverwerking.