...

Tips bij een reorganisatie

tips reorganisatieEen reorganisatie kan positieve gevolgen voor een bedrijf hebben, maar wordt over het algemeen erg vervelend ervaren onder het personeel. Zo zorgt een reorganisatie er vaak voor dat werknemers ontslagen worden, je naar een nieuwe locatie moet of andere werkzaamheden moet doen. Het is dan ook belangrijk als er een reorganisatie plaatsvindt, dat je ervoor zorgt dat jouw werkgever wel volgens de regels werkt en geen rare fratsen uit kan halen. Daarom heeft een arbeidsrechter in Amsterdam uitgezocht wat is om in de gaten te houden bij een reorganisatie, zodat je zeker weet dat wat jouw bedrijf doet wel volgens de regels gaat.

Wanneer mag een bedrijf reorganiseren?

Een bedrijf mag een reorganisatie in principe op elk moment uitvoeren. Zolang er geen ontslagen vallen heeft het bedrijf altijd recht op een reorganisatie. De werkgever heeft namelijk een instructierecht. Dit komt er feitelijk op neer dat de werkgever instructies uit mag schrijven voor zijn werknemers, hij mag dus bepalen waar zijn werknemers zich allemaal mee bezig moeten houden. Hij kan zelf kiezen of hij minder geld in een bepaalde tak wilt steken, omdat de werkgever de koers van het bedrijf mag bepalen. Als werknemer kan je dus wel raadgevend zijn tegenover je werkgever, maar je werkgever mag zelf kiezen welke koers die gaat varen. Zolang de instructies voor zijn werknemers redelijk zijn, mag de werkgever doen wat die wilt.

Maar wat als er werknemers worden ontslagen?

Als er werknemers worden ontslagen, kan het een ander verhaal worden. Allereerst is het in dit geval niet verstandig om zelf ontslag te nemen, doordat je hier je recht op een WW-uitkering verliest. Vaak als een werknemer van je af wilt, bieden ze een som geld aan, zodat er geen ontslagprocedure wordt aangegaan. Dit brengt namelijk weer extra kosten mee voor het bedrijf. Als je hiermee akkoord gaat, spreek van ontslag met wederzijds goedkeuren. Kom je echter niet uit dit bedrag, of het ontslag überhaupt, kan het zo zijn dat het ontslag via het UWV geregeld gaat worden. Hier kunnen voordelen, maar ook risico’s aan zitten. Zo kan het zijn dat je geen ontslagvergoeding hierdoor meekrijgt, maar kan het tegelijk ook zo zijn dat het UWV het ontslag als onrechtmatig beschouwd, waardoor je kan blijven.

Mocht je meer over dit onderwerp willen weten, kan je terecht bij een arbeidsrechter uit Amsterdam.