Aanpak obesitas door overheid “wereld op zijn kop”
Mensen die te dik zijn en hun probleem in een vroeger stadium willen aanpakken, blijven in de kou. Kamerlid Yoleen Van Camp reageert verbolgen: “Mensen met overgewicht kunnen best hun probleem laten ontsporen tot ze effectief obesitas hebben, pas dan krijgen ze steun. Dat is de wereld op zijn kop.” Voor minister De Block is de meerwaarde van diëtisten en psychogen niet duidelijk. Van Camp is het daar niet mee eens en ijvert voor een vroege, eerstelijnsaanpak. Immers, hoe vroeger obesitas wordt aangepakt, hoe hoger de slaagkans.
Eén op de twee mensen in dit land is te dik en de problematiek neemt almaar grotere proporties aan. Het aantal personen dat een ingreep ondergaat om te vermageren, stijgt pijlsnel. De kosten voor de belastingbetaler zijn navenant.
De ziekteverzekering komt echter pas tussen als mensen een body mass index (BMI) hebben van 40 of meer en dat enkel voor chirurgische ingrepen, zoals een gastric bypass. Voorwaarde is dat een jaar diëten gefaald heeft, maar dat moet de patiënt zelf bekostigen en wordt in de praktijk nauwelijks gecontroleerd.
Ingrepen om te vermageren pakken echter de oorzaak niet aan, zoals vaak onderliggende psychologische problemen en slechte eet- en leefgewoonten. “Op die manier wordt de cruciale rol van de diëtisten en psychologen miskend”, betreurt Van Camp. Het Kamerlid vindt dat de overheid veel meer moet inzetten op een vroege aanpak, want uit onderzoek blijkt dat het meest succesvol.
Ook voor mensen die uiteindelijk een ingreep ondergaan, is de opvolging ondermaats, vindt Van Camp: “De overheid houdt niet eens bij of de ingrepen ook effectief leiden tot het gewenste gewichtsverlies, terwijl uit recente studies blijkt dat 25 procent van de patiënten na een initieel gewichtsverlies uiteindelijk toch weer kilo’s aankomen.” Ook na vermageringsoperaties zou ondersteuning door een diëtist en psycholoog terugbetaald moeten worden, vindt Van Camp.
Volgens het Kamerlid worden vermageringsingrepen te vaak aanzien als een wondermiddel op zich, terwijl ze enkel zinvol zijn in een ruimer traject met ook aanpak van voeding, psychosociale begeleiding en beweging. Naast het opnemen van diëtisten en psychologen in een totaaltraject vindt ze het raadzaam om de huisarts expliciet een plaats te geven in het opvolgen van de patiënt. “Volgens minister De Block dreigt het budget te ontsporen als diëtisten terugbetaald worden maar dat is van de pot gerukt. Voor de 26,5 miljoen euro die in 2016 aan vermageringsingrepen werd besteed, kunnen een 2 miljoen consultaties bij de diëtist bekostigd worden.”