...

Procedure vervanging gevechtsvliegtuigen

Procedure vervanging gevechtsvliegtuigen - DG 160222 SPA 188 1Geen transparantie over procedure vervanging gevechtsvliegtuigen

De commissie Legeraankopen buigt zich vanmiddag over de vervanging van de Belgische gevechtsvliegtuigen. Zo moet de commissie vandaag haar goedkeuring geven voor de start van de procedure zodat verschillende vliegtuigconstructeurs een offerte kunnen indienen.

Alain Top (sp.a) verzet zich tegen de voorstellen van de regering om de huidige F 16’s te vervangen door 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen. “De procedure verloopt niet transparant”, zegt Top. “We krijgen de nodige info over de start van de procedure pas vanmiddag in te commissie te zien. Het gaat hier over een lastenboek van enkele honderden pagina’s met zeer technische informatie. Als wij deze informatie niet op voorhand verkrijgen en enkel vluchtig door het bestek mogen gaan, kan de oppositie haar taak niet naar behoren uitvoeren. Bovendien spreken we over de aankoop van de eeuw. De vervanging van de gevechtsvliegtuigen kost de belastingbetaler 15 miljard euro. Daar moet totale transparantie over gegeven worden.”

Al van bij de start van het aankoopproces, in 2014, werd duidelijk dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) alleen de duurste optie genegen is: de hypermoderne ‘fifth-generation’ F-35. “De vervanging van de F-16’s door het duurste type vliegtuigen is budgettaire waanzin”, zegt Alain Top. “Deze regering laat ons geloven dat 5 verschillende types straaljagers nog in de running zijn, maar niets in minder waar.”

Het Belgische investeringsbudget kan bovendien nuttiger besteed worden. “De kostprijs is gigantisch hoog en de F -35 rammelt langs alle kanten, maar de tijden zijn ook veranderd. In 2014 was de idee van een Europese Defensie veraf. Maar de Brexit en de verkiezing van Trump hebben die piste in een stroomversnelling gebracht. Aan de andere kant van de oceaan heeft de verkiezing van Donald Trump, die de NAVO openlijk in vraag stelt en zoete broodjes bakt met Poetin, de weg naar een Europese Defensie helemaal geopend. De tijden zijn veranderd, maar minister Vandeput houdt krampachtig vast aan het gefaalde vliegtuig dat de Amerikanen ons tien jaar terug al wilden verkopen”, besluit Alain Top.