Sinds kort zet de gemeentelijke groendienst de ‘Greenkiller’ in om het Denderleeuws straatbeeld proper te houden. Hiermee kunnen de medewerkers onkruid bestrijden, maar ook straatmeubilair, speeltoestellen en verkeersborden reinigen, graffiti verwijderen, leidingen ontstoppen, … en dat allemaal op een milieuvriendelijke manier.
“Sinds begin 2015 geldt voor alle openbare besturen een verbod op het gebruik van pesticiden”, legt milieuschepen Sofie Renders uit. “Een goede zaak voor het milieu en de gezondheid van mens en dier, maar een uitdaging voor groendiensten. Net als andere besturen moesten we op zoek naar alternatieve manieren om onkruid te bestrijden en het Denderleeuws straatbeeld proper te houden. Het borstelen van onze straatgoten vertrouwden we toe aan een gespecialiseerde firma. Onze eigen mensen concentreerden zich op het herinrichten van het openbaar groen en het branden en borstelen van onkruid op speelpleintjes, begraafplaatsen, etc. Met de Greenkiller krijgt de groendienst nu een extra wapen in handen in de strijd voor een propere gemeente.”
Renders gaat verder: “De Greenkiller is zowel een mobiele lagedruk reiniger als een hogedruk warmwaterreiniger. De combinatie maakt het toestel breed inzetbaar. We kunnen het gebruiken voor het verwijderen van graffiti en kauwgom, het reinigen van verkeersborden, het kuisen en desinfecteren van speeltoestellen en straatmeubilair, het ontstoppen van leidingen,… én de Greenkiller is een zeer doeltreffend en duurzaam middel in de bestrijding van onkruid. Hete stoom tot 150°C wordt met een lans direct op het onkruid gespoten, waardoor dit tot diep in de wortel wordt aangetast en volledig afsterft. Zelfs vier weken na de behandeling wordt onkruid nog gereduceerd. Het toestel kan door 1 of 2 personen bediend worden, ook op moeilijk bereikbare plaatsen zoals vlakbij geparkeerde wagens.”
“Het mag duidelijk zijn dat onze bestuursploeg er hard op inzet om van Denderleeuw een bruisende, propere gemeente te maken”, vult burgemeester Jo Fonck aan. “Voor de aankoop van de Greenkiller telden we ongeveer 55.000 euro neer. Eerder beslisten we al over de extra inzet van een voltijdse straatveger, wat meteen leidde tot een drastische daling van het zwerfafval in onze straten. Ook onze gemeenschapswachten hebben extra oog voor tekenen van verloedering en vuile voetpaden in de gemeente. En met het nieuwe GAS-reglement hebben we een goede tool om dit aan te pakken. Maar daarnaast rekenen we ook op onze inwoners om van Denderleeuw een propere gemeente te maken. Door zelf het goede voorbeeld te geven uiteraard: door het eigen voetpad proper te houden, door zelf geen papiertjes of blikjes op straat te gooien, door mee te helpen met onze zwerfvuilactiedagen en tal van andere acties.”