...

Europese kustwacht kan asielstroom beperken

bootDe Europese kustwacht is een belangrijke stap in beperken van de asielstroom. De Europese Commissie presenteerde vandaag haar plannen voor de oprichting van een Europese kustwacht. “Dit is een stap in de goede richting”, vindt Europarlementslid Helga Stevens (N-VA). “Eindelijk komt de Commissie met voorstellen om onze Europese grenzen te versterken. De N-VA heeft steeds benadrukt dat zo’n totaalaanpak op tafel moet komen. De realiteit geeft ons nu gelijk.”

De Europese grens- en kustwacht komt er in de eerste plaats als antwoord op het gebrekkige Griekse grenzenbeleid. Naar schatting 1,5 miljoen asielzoekers zouden tussen januari en november van dit jaar illegaal de EU zijn binnengekomen. Europarlementslid Sander Loones (N-VA): “Als lidstaten hun verantwoordelijkheid niet nemen, moet Europa ingrijpen. De zuidelijke grenzen van Griekenland en Italië zijn de facto namelijk ook onze Belgische buitengrenzen. Als zij de poort laten opstaan, wandelt elke asielzoeker door naar West-Europa. We hebben er dus ook zelf alle belang bij dat die grenzen goed bewaakt worden. Vanuit die optiek vinden we de oprichting van een Europese kustwacht logisch.”

Loones benadrukt dat deze kustwacht een goede stap vooruit is, maar dat de nodige ambitie cruciaal blijft: “Het is ongehoord dat Europa zijn grenzenbeleid uitbesteedt aan Turkije, in ruil voor een perspectief op toetreding tot de EU. We moeten onze grenzen dus in de eerste plaats zelf versterken. Een kustwacht moet daarbij de asielinstroom effectief terug kunnen dringen. En ook moet gesproken kunnen worden over onze voorstellen voor een pushbackbeleid. Anders zullen we er nooit in kunnen slagen om gezinnen te ontraden die levensgevaarlijke oversteek te wagen in gammele bootjes.”

Stevens pleit ten slotte voor een systeem van (internationale) quota, gekoppeld aan een Europees maximumaantal. “Duits Bondskanselier Merkel vertelt een en-en-en-en-verhaal. Langs verschillende kanalen wil zij Europese lidstaten dwingen om steeds meer asielzoekers binnen te laten. Dit moet stoppen. Maar daarvoor moeten de Europese buitengrenzen effectief dicht en de hotspots degelijk functioneren. En moet de EU de asielcrisis niet langer ondergaan, maar zelf vastleggen hoeveel asielzoekers het per jaar degelijk kan ontvangen. Tegelijk moeten we meer investeren in kwalitatieve opvang in de regio. Vlaanderen levert al erg veel inspanningen, hoog tijd dat de rest van Europa volgt.”