...

Burn-out komt veelvuldig voor bij artsen

dokterBurn-out komt veelvuldig voor bij artsen, daarom gaat de ziekteverzekering 200.000 euro uittrekken voor de aanpak van burn-out bij artsen. “Vlaanderen moet voorbeeld volgen,” zegt Freya Saeys

De ziekteverzekering gaat 200.000 euro uittrekken om, samen met de Orde van de Artsen, initiatieven te financieren over burn-out en stress bij artsen. “Een goede zaak”, zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger en huisarts Freya Saeys. “Ik trok in het verleden reeds meerdere malen aan de alarmbel en hoop nu dat Vlaams minister Vandeurzen dit voorbeeld volgt en initiatieven ondersteunt die inzetten op preventie om burn-outs bij artsen te voorkomen”, reageert Saeys.

Burn-out komt veelvuldig voor bij artsen. Artsen zijn geneigd hun eigen gezondheidsproblemen te ontkennen, vaak uit schrik voor de financiële, maatschappelijke en wettelijke gevolgen. Maar door de langdurige ontkenning en het weigeren om hulp te zoeken, komen artsen uiteindelijk in een neerwaartse spiraal. Door de grote werkdruk, de administratieve lasten, de stijgende verwachtingen en vragen van patiënten, de grote professionele inzet en de noodzaak om de zorgcontinuïteit te waarborgen aan de bevolking, zijn zij zeer kwetsbaar.

2 op 3 artsen heeft het moeilijk om hulp te zoeken

Weinige artsen hebben vandaag zelf een (huis)-arts en velen behandelen zichzelf. Saeys verrichtte zelf onderzoek over het middelengebruik bij Vlaamse huisartsen en de cijfers waren niet min. De gezondheid van de artsen vormt een wezenlijke uitdaging voor de maatschappij. Naast het gevaar voor hun eigen gezondheid, zijn zieke artsen ook niet meer in staat om hun professionele taken op een gepaste manier uit te voeren en lopen ze het risico medische fouten te begaan. “Uit mijn onderzoek bleek dat twee op de drie artsen het moeilijk zou hebben om professionele hulp te zoeken bij psychische problemen of verslaving”, aldus Saeys.

Vlaanderen moet volgen

Een proefproject van Doctors for Doctors (D4D) toonde aan dat preventie, behandeling en noodhulp mogelijk is. “Het is alvast een stap in de goede richting”, zegt Saeys. “Omdat preventie een Vlaamse materie is herhaal ik mijn oproep aan Minister Vandeurzen om ook op Vlaams niveau de handen uit de mouwen te steken en naast het ondersteunen van preventie-initiatieven ook artsen als doelgroep op te nemen in de nieuwe gezondheidsdoelstellingen tabak, alcohol en drugs. Want niemand is gebaat bij zieke artsen, en al zeker de patiënten niet,” besluit Saeys.