Informatieverstrekking & collectieve marketing / ticketing in de Veldstraat
Ook dit jaar hebben we terug een heel divers en groot aanbod in culturele voorstellingen, wandelingen, muziektheater, kindervoorstellingen, figurentheater, comedy…. Maar liefst 515 voorstelling, een keuze in een dergelijk breed aanbod is niet makkelijk… een totaal van 60 000 tickets!
Daarom bundelen wij deze voorstellingen die wij te koop aanbieden in één handige en GRATIS brochure, onze XL editie van het magaZIEN&HOREN! Deze is gratis af te halen aan de balie van het Uitbureau in de Veldstraat (TIP meteen een reden om kennis te maken met de fototentoonstelling 80 days of Summer!)
Daarnaast is er terug een kinderfeestenpocket, eveneens gratis beschikbaar, en mede mogelijk dankzij de steun van dienst evenementen en feesten, en de jeugddienst. Deze handige kinderpocket loodst gezinnen graag door het grote aanbod aan kinderactiviteiten tijdens de Gentse Feesten.
Tickets kan men kopen aan de balie, maar eveneens online of telefonisch.
www.uitbureau.be
t 09 233 77 88
openingsuren van 10u30 tot 17u00, op zaterdag van 10u30 tot 16u00. Tijdens de Gentse Feesten zijn we de volle 10 dagen open, namelijk van 11u00 tot 18u00 doorlopend.
Theater in de Centrale: Walter Baele en de Schedelgeboorten
Uitbureau organiseert, in samenwerking met XLP, twee theatershows tijdens de Gentse Feesten, namelijk de splinternieuwe voorstelling van Walter Baele ‘16-18, de volgendjaarsconférence’ en de verjaardagsshow van de Schedelgeboorten, namelijk ’Het beste van 20 jaar’. Twee voorstellingen die belichamen waar de Gentse Theaterfeesten voor staan: artiesten die hun vak kennen en met een flinke scheut humor / cabaret / muziek….
Walter Baele ‘16-18, de volgendjaarsconférence’ in de Centrale, van 21 t/m 25 juli om 19u30, op 22 en 25 juli om 14u30
De Schedelgeboorten ‘Het beste van 20 jaar’ in de Centrale, elke avond van 21 t/m 25 juli om 22u00
Place Musette (Beverhoutplein)
Het programma is van de hand van Derek en alweer een pareltje. Place Musette is een gevestigde waarde als muziek’plein’ tijdens de Gentse Feesten, niemand gaat naar het Beverhoutplein, neen ze gaan naar Place Musette.
Ook daar zijn de artiesten van topkwaliteit, niet evident aangezien we over een kleine oppervlakte beschikken en dat we elke dag terug moeten op- en afbouwen.
De tafeltjes en bankjes en vlagjes tussen de bomen zorgen voor een aangename sfeer, maar de muzikanten zijn natuurlijk dé sterren aan het firmamentje dat Place Musette is.
Daarnaast zijn er terug elke avond kunstenaars die penseel of potlood hanteren, live tussen het publiek, bijna op het podium… een meerwaarde die ervoor zorgt dat Place Musette echt die typisch Franse sfeer uitstraalt.
Samen met onze partner Biofresh zetten we ook in op bio, door een divers aanbod van biodranken, maar ook door onze food-partners te betrekken in dit verhaal. Voor een gezonde en toch hartige biohap kan je helemaal terecht bij ons!
Programma:
Vrijdag 17 juli: Dick van der Harst, Philippe Thuriot en Leen De Veirman
Dick van der Harst is een Nederlander die al jaren in België woont, afwisselend in Vlaanderen en Wallonië, begaafd multi-instrumentalist, hier vooral op banjo.
Philippe Thuriot, internationaal vermaard topaccordeonist uit de Denderstreek. Minzaam muzikant met wereldklasse.
Leen De Veirman, veelzijdige actrice bij o.a. Nunc en NTG, maar tevens zangeres die tussen deze muzikale reuzen haar stem als een klok laat luiden.
Kunstschilder: Marie Chimkovitch, Gentse kunstenares, schildert graag haar geliefde Gent, vroeger veel aquarellen, nu meer olieverf, reeds eerder bejubeld op Place Musette
Zaterdag 18 juli: Pap
Klassemuzikanten die voor de gelegenheid in quartet opduiken uit het gerenommeerde Orquesta Tanguedia
Gwen Cresens accordeon
Bruno Degroote gitaar
Ben Faes contrabas
Karla Verlie zang
Kunstschilder: Pol Bonduelle, uit Ieper, flamboyant abstract kunstenaar, werkt graag met reliëf en op groot formaat
Zondag 19 juli: Bal Musette op zondag met Rony Verbiest en orkest.
Echte balformule met dansvloer op het pleintje. Oude musetjes op accordeon en de Franse chansonklassiekers in een zelfgemaakt danskleedje.
Rony Verbiest accordeon
Hans Van Oost gitaar
Mario Vermandel contrabas
Luc Vanden Bosch drums
Derek zang en gitaar
Kunstschilder: Joost Denuwelaere, uit Loker, Heuvelland, ook zanger bij Bloedend Hart. Zijn oeuvre bestaat uit creaties die per thema en in een reeks op hetzelfde formaat worden uitgewerkt , soms etsen, soms lino’s, maar ook vaak verf op doek.
Maandag 20 juli: Sarah Dhondt Quartet
Gentse ontwapende zangeres die met haar groep Frans chanson op traditionele wijze brengt, werkt aan een cd die in 2016 moet verschijnen.
Sarah Dhondt zang
Lieven Van Pee contrabas
Stijn Bettens accordeon
Bart Vervaeck gitaar
Kunstschilder: Dimitri Vanderhaeghen, studeerde aan de Gentse academie, authentiek eigenzinnig picturaal expressionist, geïnspireerd door Ensor, Munch, Van Gogh…
Dinsdag 21 juli: Lamoral
Nieuwe band rond de jonge Gentse gitarist Sam Opstaele die in de voetsporen treedt van Django Reinhardt, geruggesteund door de ervaren en klasrijke Koen De Cauter
Sam Opstaele gitaar
Koen De Cauter sopraansax klarinet en zang
Jonathan Manes ritmegitaar
Dajo De Cauter contrabas
Kunstschilder: Koen Vos, actief leidend lesgever aan de Gentse academie en tevens inspirator en mede-organisator van het Bomfestival van de Vieze Gasten. Schildert met onbegrensde volle passie.
Woensdag 22 juli: François
Nieuwe formatie met basis in Gent rond zangeres Elise Van Reybroeck. Jazzmuzikanten die bekende Franse chansons op een frisse en eigen manier een nieuwe schwung geven.
Elise Van Reybroeck zang
Jonas Desmet piano
Jakob Haghebaert gitaar
Luc Van der Stock bas
Dimitri Simoen drums
Kunstschilder: Stijn Felix, Gents illustrator, van realistisch tot karikaturaal in diverse technieken.
Vrijdag 24 juli: Les Mouchoirs
Gelegenheidsformatie ontsnapt uit het muziektheater
Mich Walsschaerts zang
Walter Jansens contrabas
Guido Schiffer viool
Yves Meersschaert piano
Derek gitaar
Kunstschilder: Bart Silon, uit de Denderstreek jaren geleden ingeweken en ondertussen Gents authentiek schilderend kunstenaar met niet enkel een gouden penseel maar ook een gouden stem die hij die avond ook zal laten horen.
Zaterdag 25 juli: Le temps d’une chanson
Voor wie te jong is om Edith Piaf live aan het werk te hebben gezien, een trio met een zangeres van internationale allure
Gudrun Roos zang
Rein De Vos accordeon
Ruben Lamon contrabas
Kunstschilder: Bea Vandendriessche, uit Ede, Nederland. Kunstenares die niet alleen schildert maar ook naar surrealisme neigende sculpturen maakt van mens en dier. Elk werk van haar hand getuigt van een grote empathie.
Zondag 26 juli: Bal Musette op zondag met Rony Verbiest en orkest
Echte balformule met dansvloer op het pleintje. Oude musetjes op accordeon en de Franse chansonklassiekers in een zelfgemaakt danskleedje.
Rony Verbiest accordeon
Hans Van Oost gitaar
Mario Vermandel contrabas
Luc Vanden Bosch drums
Derek zang en gitaar
Kunstschilder: Bert Wevers, Limburger die al dertig jaar in Gent woont en werkt, en overal te lande tentoonstelt, een topper die zijn licht laat schijnen op de donkere kanten van de mensheid.
Luisterplein (Fr. Laurentplein)
De zesde editie en wat voor één! We zijn uitermate trots op het muzikaal programma maar hebben ook nog een aantal nieuwe accenten gelegd, nieuwe initiatieven genomen… dit steeds in samenwerking met een aantal organisaties en partners op hun vlak van expertise.
Programma
Het Luisterplein is één van de weinige Gentse Feesten pleinen die zich inzetten op een dag- én avondprogramma. Iedere dag starten wij om 12u00 tot 02u00, en bieden wij een waaier van artiesten/muzikanten aan die één zaak vooropstellen: kwaliteit. Ook hebben wij gedacht, zonder af te wijken van onze kwaliteitsnorm, aan diverse doelgroepen: ook medioren/senioren en gezinnen met kinderen zijn meer dan welkom op ons plein! Hier en daar is er dan ook voor hen een aangepast programma.
Samenwerking met Puppetbuskers Figurentheaterfestival
Elke dag starten wij ons programma om 13u00 met een familievoorstelling van Puppetbuskers. Figurentheaters uit Frankrijk, Israël, Spanje en Duitsland. Tijdens de fijne voorstellingen is er ook een kinderpicknick, waar kinderen een bio picknick kunnen krijgen voor een luttele 6 euro, inclusief boterham, stuk fruit, dessert en een zoetigheidje… daarna mogen ze hun brooddoos meenemen naar huis! Op de zondagen is er nog een extra voorstelling om 17u30.
Namiddagprogrammatie Podium Van MuziekMozaiek
Het podium van Muziekmozaïek 2015 belooft een fantastische editie te worden. Kom de finalisten van onze Bigband, Jazz, Kleinkunst en Folk bewonderen tijdens de Gentse Feesten . Zij spelen van 20 tot 25 juli. Je kan in de programmatie op het Luisterplein ook de winnaars van vorig jaar terug vinden. Mainstream Music Big Band, John Ghost voor Jazz, Lise voor Kleinkunst en Barefoot & the shoes voor Folk. Dit jaar is er ook een aperitiefconcert met Ghent Youth Jazz Orchestra op 26 juli.
We hebben met een driekoppige jury alle inzendingen beluisterd en de finalisten zijn bekend. Ontdek wie het Luisterplein onveilig zal maken. Uit meer dan 200 inzendingen selecteerde onze deskundige jury telkens 6 groepen per genre die op ons Podium van Muziekmozaïek zullen staan.
Proficiat aan Marutyri, Bogus, Episphere, Miss Hamelton’s Curious Collection, Staal en Sentido. Zij zijn geselecteerd voor de wedstrijd JAZZ.
The Mellvids Big Band, Bounce Big Band, Bravo Big Band, Jazzisfaction Big Band, Swing Shift Big Band en Big Swing Bigband blazen mee in de wedstrijd BIGBAND.
Voor de wedstrijd FOLK selecteerden we Elllis, Luna Moon / Some Folks, Ars Vivendi, Leaves for Snow, Portland – Band en Ab!dan.
Tot slot zijn A12, Kobe Samuel Van Wouwe, De Correcties, Jakobistan, Tegen Beter Weten In en Droge Geroosterde Notses uitgekozen voor de wedstrijd KLEINKUNST.
Onze wedstrijdjury zal voor alle groepen een beoordeling formuleren en die aan de kandidaten meedelen zodat zij met dit professioneel advies hun muzikale carrière verder uitbouwen.
De winnaar van elke categorie bieden we promotie aan via da kanalen van muziekmozaïek en een aantal optredens. De jury is niet van de minste! Voor folk bestaat deze uit Hans Quaghebeur (voorzitter vzw Muziekmozaïek Folk & Jazz) en Dirk Vander Speeten (coördinator Folkclub ’t Ey) en Alex Dardenne (Tin soldier in the underwoods), voor kleinkunst Roel Van Bambost en Koen Huygebaert (Nekka), voor Bigband Jean Pierre Severeyns (Bigband Festival Oostende), Peter Delannoye (muzikant en voor de jazz Wim Wabbes (Handelsbeurs concertzaal) en Yannick Peeters (contrabassiste).
Hommage Luc De Vos
Luc De Vos was vaste ‘gast’ op het Luisterplein; eenmaal stond hij op het podium met een solo programma, maar bijna dagelijks kwam hij genieten van de artiesten die ’s namiddags optraden. Hij was ook een vriend, een vriend van ‘vroeger’ toen hij Gorky met de Y opstartte… Daarom kan Uitbureau zijn afwezigheid niet zomaar laten voorbijgaan en brengen ze een gepaste hommage aan Luc.
Op 21 juli om 11.00 uur start een aperitiefconcert waar eerst een eerbetoon aan Walter De Buck wordt gebracht door Wim Claeys en zijn kinderkoor ‘de Gentse stemband’. Aansluitend is er een programma van een uur gebracht door jonge blues muzikanten Bluebird. Zij brengen, onder de hoede van Michel Goessens (muzikant, vriend en streekgenoot van Luc) en van Erik Van Biesen (vriend en gitarist van Gorki), een selectie van Gorki nummers. Echter vanuit een verrassende hoek, namelijk akoestische blues. Erik Van Biesen sluit het concert af met drie eigen nummers. Zo hoopt Uitbureau op een passende manier Luc te herinneren, hij die zelf altijd kwam kijken naar die jonge gasten op het podium, want hij was ooit ook zo geweest…
Tijdens het concert zal per verkochte consumptie een halve euro gedoneerd worden aan het project Gentbrugse Meersen van Natuurpunt.
Luc is echter ook op andere momenten aanwezig op het Luisterplein, regelmatig zullen de optredende
artiesten een knipoog brengen naar Luc, artiesten die zijn vrienden waren en jonge artiesten die Luc als
voorbeeld zagen.
Aperitief- en namiddagconcerten op zondag
Op zondag brengen we om 11u00 een aperitiefconcert van twee big bands, namelijk de winnaar van het podium van MuziekMozaiek in de categorie bigband UB2 en op de twee zondag een uniek concert van The Ghent Youth Jazz Orchestra. Deze aperitiefconcerten zijn alweer een samenwerking met MuziekMozaiek.
Op zondagnamiddag brengen we telkens een concert naar medioren/senioren toen, op de eerste zondag zetten we Miek en Roel in de bloemen, want zij vieren hun 50 jaar op de planken. OP de tweede zondag nodigen we terug Marijn Devalck uit, die samen met Ariadne Van Den Brande Franse liefdesliedjes brengt.
Avondprogrammatie
Dit jaar hadden we een luxe probleem, vele artiesten hebben hun weg gevonden naar het Luisterplein en houden van de unieke sfeer waardoor we een heel mooi programma hebben kunnen samenstellen.
We vinden het belangrijk om nieuw, jong, gevestigd, oud maar alleen maar kwalitatief talent op ons podium hebben, vele artiesten uit Gent maar ook een aantal uit Nederland.
Laten we vooral de namen voor zich spreken, want de hoofdprogramma’s zijn niet van de minsten….
Programma is te vinden op www.luisterplein.be
Presentatie in handen van dichters – in samenwerking met Humus vzw
Tijdens de Gentse Feesten van 2014 rijpt een plan: waar¬om geen dichters tussen de muziek door? Humus vzw, Vers Geweld en stadsdichter David Troch slaan de handen in elkaar, en presenteert u vol trots RADIO Vrij¬post: poëzie van bekende en onbekende namen. Soms fluisterzacht, soms galmend luid, maar één ding is zeker: poëzie is deze feesten onvermijdelijk.
Zij zullen dan ook zes dagen het avondprogramma presenteren en gedichten brengen – onze eigen dichters zijn:
Bardthesque van de poëtische groep Ten Adem
Nederlandse dichter-performer Arnoud Rigter
Het Luisterplein verwelkomt gezinnen met kinderen – zo dragen wij ons steentje bij voor kindvriendelijke Gentse Feesten
Iedere middag verwelkomen wij gezinnen met kinderen tussen 12u00 en 14u00, een lekkere en gezonde kinderpicknick, gevuld met biolekkers en ondertussen kunnen de kinderen zich uitleven met stoepkrijt, en een voorstelling meenemen van Puppetbuskers.
Op zaterdag hebben we om 16u00 een kinderconcert van Lady Angelina ‘de Stadsboerin’, op een speelse manier neemt zij de kinderen mee naar een mooiere, ecologischere wereld… zelfs binnen de stad… ideaal op het Luisterplein!
Feesten met bio! DANKZIJ VLAM
Van 1 naar 10
Dat het succesvolle Biofestival van vorig jaar een vervolg zou krijgen, daar waren de biosector van VLAM en de organisator van de Gentse Feesten snel van overtuigd. En het zou niet zomaar een tweede editie worden. Terwijl het bioprogramma vorig jaar slechts één dag duurde, wordt de bezoeker dit jaar getrakteerd op een tiendaags programma. De biosector van VLAM sponsort dit jaar immers gedurende tien dagen het Luisterplein.
Door een gevarieerd aanbod bioproducten tot bij de festivalgangers te brengen, wil VLAM de drempel naar bioproducten verlagen. Naast de aanwezigheid op het festival zelf, komt bio ook ruim aan bod in alle communicatie. Met advertenties, artikels, postkaartjes, affiches, berichten in de pers en op sociale media. Telkens komt ook het nieuwe logo mooi in beeld, waarbij de tekst ‘Feesten met bio – Je kan er niet meer omheen’ omringd wordt door een ruim assortiment van meer dan dertig bioproducten.
Naast het inzetten op bio product (ook onze food/standhouders werken bio!) hebben we ook een groen’project’. 10 dagen lang zal Bluet (bloemenzaak uit Gent die uitsluitend met biologisch geteelde planten werkt) het plein groen inkleden, het Luisterplein zal dan ook lekker ‘ogen’ en ruiken tijdens de Gentse Feesten!
Ook het eten zal zo goed als allemaal bio zijn, we geven boterhammen met speciaal gemaakt biobrood, met de hand gekneed! Ook het beleg zal bio zijn. Ook is er biothee én zijn er biosmoothies…