Ereloonsupplementen in daghospitalisatie worden afgeschaft
In de commissie Volksgezondheid wordt straks het wetsontwerp diverse bepalingen gezondheid goedgekeurd. In het ontwerp wordt het wetsvoorstel van CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle in verband met de afschaffing van de ereloonsupplementen in daghospitalisatie mee opgenomen.
‘Ziekenhuisfactoren kunnen hoog oplopen, niet enkel vanwege de kosten van de operatie, de gebruikte materialen of de geneesmiddelen, maar ook vanwege de bijkomende supplementen die aangerekend worden door de artsen.’, aldus Nathalie Muylle. ‘Deze supplementen hebben niets te maken met de kwaliteit van de te ontvangen medische zorgen. Het is dan ook op vraag van CD&V dat de afschaffing ervan werd ingeschreven in het regeerakkoord.’
Honorariumsupplementen in twee- of meerpersoonskamers werden reeds verboden vanaf 1 januari 2013 in een klassiek ziekenhuis. Met haar voorstel wilde Muylle het bestaande verbod uitbreiden naar twee- of meerpersoonskamers in het dagziekenhuis: er zijn vandaag de dag immers nog altijd vijf ziekenhuizen die zich bezondigen aan de bestaande wet. Zo rekende het Brusselse ziekenhuis Chirec in 2013 voor 300% supplementen aan, wat goed was voor 13 miljoen euro per jaar die de patiënt moest betalen.
‘Op die manier willen we vermijden dat ingrepen die medisch gezien best met een overnachting gebeuren toch verschuiven naar een dagopname, omdat hier nog ereloonsupplementen gevraagd kunnen worden.’, argument Muylle.
Daarnaast pleit Nathalie Muylle ervoor om de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers op te nemen in het debat rond de ziekenhuisfinanciering. Het verschil in kostprijs voor de patiënt tussen een opname in een eenpersoonskamer en in een kamer voor twee of meer personen wordt immers elk jaar groter. ‘Patiënten hebben recht op een transparante en eerlijke factuur. We moeten dit durven bespreken.’, besluit Nathalie Muylle.