...

Problemen tussen Vlaams en Federaal

Een actuele vraag gisteren in de plenaire van Karim van Overmeire aan Geert Bourgois, over de recente federale economisch-diplomatieke missie naar Japan en de bevoegdheidsverdeling ter zake zat het spel op de wagen. Hij haalde stevig uit naar het federale niveau, en de boegbeelden van coalitiepartners MR en CD&V daar. Ook volgens de viceminister-president begaven Michel en Peeters zich vorige week in Vlaams vaarwater met hun missie naar Japan. Het antwoord werd gegeven door Liesbeth Homans die in afwezigheid van Geert Bourgois de vraag voorgeschoteld kreeg.
Image00009
“Vlaanderen is sinds 1989 exclusief bevoegd voor buitenlandse handel aldus Liesbeth Homans en het aantrekken van investeringen. Het is niet aan de federale regering om zulke zendingen op te zetten”, betoogde ze. Volgens Homans stuit het tegen de borst dat de Vlaamse regering “hier niet bij betrokken geweest is”. Die Vlaamse overheid heeft FIT of Flanders Investment & Trade om buitenlandse investeringen aan te trekken. In Japan zijn er zeven experts ter plaatse, voert de N-VA aan. “Maar onze expertise daar is niet benut”, werpt Homans op. “Ze zijn zelfs de toegang geweigerd bij gesprekken met Vlaamse excellenties.”
Image00008
Minster-President Geert Bourgois en met hem N-VA vindt het vooral niet kunnen dat Peeters (weer hij) en Michel uitpakten met investeringen waar het FIT hard aan heeft gewerkt. “In 4 dagen zijn ze erin geslaagd om 400 miljoen euro aan investeringen op zak te steken” vervolgde Karim Van Overmeire (N-VA) gisteren. “We zijn toch geen idioten ging hij verder, wie gelooft dat een bedrijf miljoenen investeert na een kort gesprek met enkele excellenties? Het werk is door 7 mensen van het FIT gebeurd maar het zijn de federale excellenties die zonder schaamte de pluimen op hun hoed steken.

de zaak wordt nog lachwekkender als men weet dat diezelfde Kris Peeters vroeger Vlaams Minister-President een procedure voor de raad van state opstartte namens de vroegere Vlaamse Regering. Deze procedure was gericht tegen Didier Reynders (buitenlandse zaken) wegens bevoegheidsoverschreiding. Deze zat zich voortdurend te moeien met buitenlandse handel hetgeen een exclusieve bevoegdheid van de deelstaten was. Ondertussen zit Peeters zelf op deze post wat maakt dat er momenteel een procedure loopt tegen zichzelf.

Voor Peeters is er weer geen vuiltje aan de lucht. Hij wees erop dat hij naast Nippon Shokubai ook andere bedrijven heeft bezocht. Daarbij kwamen onder andere de loonkosten aan bod. Peeters herinnerde eraan dat die nog steeds federale materie zijn. Voorts meent hij dat de regio’s een belangrijke rol kunnen spelen rond het binnenhalen van investeringen in België en Vlaanderen en dat het federale niveau die ambitie kan verstevigen en ondersteunen.

En dan hebben we het nog niet gehad over Pieter De Crem (staatssecretaris buitenlandse handel). een bevoegdheid die eigenlijk niks of weinig inhoud. Maar ondanks dat gaat deze vrolijke Frans mee op allerhande buitenlandse economische en handelsmissies. Wat ook wel vragen doet rijzen bij menige parlementsleden. Tom Vermeulen, woordvoerder van Flanders Investment & Trade (FIT),verwees door voor een reactie naar de woordvoerder van Bourgeois. “Als Vlaanderen vinden we dat we niet volwaardig betrokken zijn”, stelde die. “Bovendien kan ik alleen herhalen dat internationale handelscontacten de bevoegdheid zijn van de deelstaten en van niemand anders.” Op de CD&V banken waren ze zich ook van geen kwaad bewust.

“De kritiek is compleet van de pot gerukt”, reageerde Barend Leyts, woordvoerder van premier Michel. De regionale handelsagentschappen zijn van bij de start van de voorbereiding van de missie op de hoogte gebracht en om hun input gevraagd, klinkt het binnen de federale regering. In Japan zelf waren ze aanwezig bij alle bedrijfsbezoeken en bij alle contacten. “Zij vertegenwoordigen Vlaanderen. Moeten we dan bij elke buitenlandse trip persoonlijk naar Geert Bourgeois bellen” vroeg hij zich nog af? Daarmee is de eerste communautaire rel tussen Vlaams en federaal een feit.