Bedrijven op 9de Jobbeurs erg tevreden met verscheidenheid en kwaliteit van publiek
Gisteren werd in het VDAB-opleidingscentrum – in de gebouwen van Katoennatie (Desteldonk) – voor de 9de keer een Jobbeurs voor de Kanaalzone Gent-Terneuzen georganiseerd. “Een succesvolle editie, hoewel de opkomst iets lager was dan vorig jaar. Daartegenover staat dat de ondernemingen bijzonder tevreden zijn met de kwaliteit van een opvallend verscheiden publiek van werkzoekenden dat is afgekomen op een aanbod van meer dan 450 vacatures”, aldus gedelegeerd bestuurder Geert Moerman van Voka Oost-Vlaanderen.
De Jobbeurs is een grensoverschrijdend initiatief van Voka Oost-Vlaanderen dat de steun geniet van Eures, het Havenbedrijf Gent en VDAB. Havenschepen en voorzitter van het Havenbedrijf Gent Mathias De Clercq noemde de Jobbeurs bij de opening een ‘voorjaarsklassieker’ waarbij bedrijven uit de grensoverschrijdende Kanaalzone de handen in elkaar slaan en samen op zoek gaan naar talent. Hij wees naar het recente positieve nieuws rond de haven van Gent met de ondertekening van het verdrag voor een nieuwe sluis in Terneuzen, de bouw van een nieuwe kaaimuur bij Arcelor Mittal en de voor 2018 aangekondigde start van twee nieuwe modellen bij Volvo. “De tewerkstelling in de haven van Gent kende een toename met 2800 banen tijdens de jongste 2 jaar op een totaal van 60.000 en er dienen zich nog investeringen aan.” Verwijzend naar de mobiliteitsstudie van Voka-VeGHO eind vorig jaar, riep Mathias De Clercq De Lijn en de NMBS op om meer te investeren in de bereikbaarheid van de haven via het openbaar vervoer. Hij hield een pleidooi voor de aanleg van een lightrail.
Christiaan Pilaat van het Nederlandse Trinseo (Terneuzen) dat een honderdtal Vlaamse werknemers telt op een totaal van 440 is tevreden over de Jobbeurs: “Wij noteerden een goede belangstelling voor de 15 vacatures die wij momenteel aanbieden. Het zijn jobs voor operators en voor hogere niveaus. Uit ervaring weten wij dat de mensen in Vlaanderen een prima opleiding hebben genoten om hen als procesoperator in te zetten. Wij bieden ook stageplaatsen aan, dus wij konden echt iets bieden hier.
Eén hinderpaal moet volgens Christiaan nog weggenomen worden: “De grens. Zij ligt er wel degelijk hoor en zorgt voor administratieve kopbrekens. Neem bijvoorbeeld de vergelijking van de opleidingen in België en Nederland. Dat blijft een complex iets.”
Ook Oleon (Ertvelde) – producent van biochemische producten – biedt 4 vacatures aan. Tom Van Welckenhuysen: “Ik ben aangenaam verrast over het publiek dat zich op onze stand heeft aangeboden: heel divers en goed geïnformeerd. Er waren veel arbeiders maar ook nogal wat mensen met bachelor en masterprofiel.”
Stefanie Dutry, district manager bij Let’s Work, een uitzendkantoor dat recent in Gent is neergestreken en voor de eerste maal deelneemt aan de Jobbeurs. “Ik zag veel enthousiaste mensen en veel verschillende profielen en dat is toch een meerwaarde. De Jobbeurs is klein maar goed. Jobs zijn sterk in evolutie. Ook wij moeten creatiever werken, interviews aanpassen, competenties goed nakijken en multicultureel werken. Dat is echt belangrijk.”
Bij chemiebedrijf Taminco wierf men in 2014 ongeveer 30 mensen aan. Het bedrijf bracht 6 vacatures voor eerder complexe operaties naar de Jobbeurs. Hendrik De Brabandere beaamt het interessante en erg geschakeerde bezoekerspubliek dat zich in een constante stroom aanbood.
Voor Guy Bontinck, voorzitter van de Havenraad, getuigt de Jobbeurs van een flinke dynamiek bij kmo’s en grote ondernemingen in de regio. “Er is een grote nood aan kwalitatieve medewerkers, zowel voor technische als voor logistieke opdrachten.” Ook bij staalreus Arcelor Mittal en papierfabriek Stora Enso blijken de reacties erg positief.
Het publiek van de 9de Jobbeurs toonde zich over het algemeen enthousiast over het aanbod. Amadou Ndiaye (45) wil graag aan de slag als orderpicker. Hij studeert nu naarstig Nederlands, een voorwaarde zegt hij om gemakkelijker aan de slag te kunnen. “Ik vind vooral de formule van de Jobbeurs wel interessant. Anders loopt het wat stereotiep via interimkantoren en hier krijg je toch eens een alternatieve manier om jezelf te tonen.” De Limburgse Bianca Coenegrachts (27) woont in Gent en studeerde af in de agro- en biotechnologie. Zij was al eerder aan het werk maar zoekt sinds augustus 2014 naar een baan. “Het is niet eenvoudig omdat men vaak mensen met ervaring zoekt. Maar ik ben open minded en bereid ook buiten mijn specialiteit een job te zoeken, in de verkoop of zo. Ik hoop hier op de Jobbeurs mijn naam te kunnen achterlaten bij belangstellende ondernemingen.” Lokeraar Tom Van Bogaert (36) is momenteel als procesoperator aan het werk. “Maar er is wat teveel economische werkloosheid bij ons en daarom wil ik elders mijn licht opsteken. Er zijn hier niet zóveel bedrijven maar er is veel informatie en ik heb een aantal goede jobs gezien die mij echt aanspreken.”