Eindelijk Europese steun voor varkenssector
Tijdens de landbouwbeurs van Parijs die afgelopen weekend plaatsvond, heeft Europees commissaris van Landbouw Phil Hogan aangekondigd dat er steunmaatregelen komen voor het tijdelijk opslaan van varkensvlees. Dat moet de kelderende prijzen van varkensvlees een halt toeroepen en zelfs weer opkrikken. Vlaams Volksvertegenwoordiger Francesco Vanderjeugd is blij met de Europese steun: “De druk vanuit het Vlaamse Parlement krijgt eindelijk gehoor. Nu moeten we nog voorkomen dat het uitstel van executie wordt.”
Sinds het embargo dat Rusland in januari 2014 tegen Europees varkensvlees afvaardigde was alle export van varkensvlees naar Rusland onmogelijk geworden. Officieel was dat een reactie op de uitbraak van de Afrikaanse varkensgriep in Litouwen; al is de link met de Europese reactie op de Russische rol in de Oekraïense burgeroorlog meer plausibel. In Europa kelderden de varkensprijzen en alle landbouworganisaties trokken aan de alarmbel.
Vlaamse druk op Europese Commissie
“We zijn uiteraard blij met de Europese steun en zijn minister Schauvliege dankbaar voor de stem van het Vlaamse Parlement te verkondigen op Europees niveau,” stelt Francesco Vanderjeugd, lid van de commissie landbouw. “De Vlaamse varkenssector werd door de Europese Commissie zelf verantwoordelijk gehouden voor de te lage prijzen. In de commissie landbouw hamerde Open Vld steeds op het gebruik van de ontegensprekelijke cijfers van de Vlaamse administratie.”
De Europese Commissie komt nu dus eindelijk tegemoet aan de druk uit onder meer Vlaanderen. “Impliciet mogen we de aankondiging van landbouwcommissaris Hogan ook beschouwen als een erkenning dat de crisissituatie niet ontstaan is door een structureel overaanbod, maar wezenlijk beïnvloed werd door de Russische boycot,” aldus Vanderjeugd.
Nog een lange weg
Toch waarschuwt Vanderjeugd voor het effect op de prijzen als het achtergehouden varkensvlees over enkele maanden op de markt gebracht wordt. Dan dreigen de prijzen weer te kelderen. Volgens Vanderjeugd ontslaat de Europese steun de minister niet van haar verantwoordelijkheid om zelf, samen met vertegenwoordigers van de landbouworganisaties, verder te zoeken naar structurele oplossingen voor de varkenssector: “Denk maar aan steun voor het afleveren van lichtere varkens aan de slachthuizen, al zal ook dat best in een Europees kader gebeuren. Vlaanderen alleen kan immers de internationale prijszetting voor varkensvlees niet bepalen”, besluit Vanderjeugd.