...

Dierenmishandeling , Dierenbeulen moeten voor de strafrechter komen

Dierenbeulen moeten voor de strafrechter komen

Sinds zijn aantreden zorgt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts voor een kordate aanpak van dierenmishandeling. Er wordt echter weinig vervolging ingesteld. Weyts wil dat Vlaanderen zijn nieuwe bevoegdheden gebruikt om daar verandering in te brengen.

Donderdag namen de diensten van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts 60 runderen in beslag bij een veehouder in Pepingen. Al jarenlang werden er dramatische wantoestanden vastgesteld: rot voeder, te weinig drinken, kreupele dieren, aangebonden dieren die in hun eigen mest moesten leven en een torenhoog sterftecijfer. Dit keer werd er kordaat ingegrepen.

Eerder deze maand liet Weyts ook al beslag leggen op dieren in Haacht, Moorslede, Ruislede en Ardooie. Bovenop de 60 runderen in Pepingen werd er de voorbije weken ook beslag gelegd op 5 runderen, 5 katten, 8 geiten, 10 hondenrassen, 40 kippen, 138 schapen en 1 ezel.

“Het gaat vaak om ronduit hartverscheurende toestanden, zodat inbeslagname de enige optie is.” De inspectiediensten maken bij inbeslagname ook een pv op, dat dan wordt doorgestuurd naar het parket. Weyts: “De kleine overtredingen pakken we zelf aan met boetes. Maar de echt schrijnende dossiers moeten voor de strafrechter komen, en dat gebeurt veel te weinig.”

Sinds de laatste staatshervorming kan Vlaanderen meebeslissen over het vervolgingsbeleid van de parketten. Weyts wil er samen met minister-president Bourgeois bij de parketten op aandringen om dierenmishandelaars kordaat aan te pakken. Weyts: “Wie niet luisteren wil, zal het moeten voelen.”

De effectieve vervolging van wanpraktijken is een belangrijke prioriteit voor Weyts, die de eerste Vlaamse minister van Dierenwelzijn is. Weyts werkt ook aan een hervorming van het controlemechanisme, zodat er niet alleen meer gecontroleerd wordt op basis van klachten, maar ook proactief en structureel.