...

Waarom een merk registreren in België: de belangrijkste voordelen

Waarom een merk registrerenJe hebt een goed idee of bent al aardig op weg om een mooi bedrijf op te bouwen met een unieke propositie, natuurlijk. Je weet zeker dat je het gaat maken. Dat is de ondernemersgeest! Er is echter een valkuil waar veel (startende) ondernemers in België in vallen: Zij vergeten hun merknaam te registreren. En daarmee laten ze unieke commerciële kansen liggen.

De waarde van een merknaam

Een ondernemer met een merk is voortdurend bezig om dat merk te versterken, te verbeteren en vooral om er een goede naam mee op te bouwen. Je maakt je product of dienst steeds weer beter zodat het nog beter aansluit op de wensen van je klanten. Daarbij denk je heel goed na over belangrijke onderwerpen zoals de prijsstelling, distributie en marketing. En bovenal zorg je dat jouw doelgroep, en andere belanghebbenden zoals leveranciers, jouw merknaam goed kennen. Want met naamsbekendheid, gekoppeld aan vertrouwen wordt de verkoop van je producten of diensten vereenvoudigd want je zorgt voor herkenbaarheid. En daar houden klanten van. Het maakt ook de kans op herhaalaankopen een stuk groter. En tot slot kan een goed bekend staand merk ook het opbouwen van relaties met leveranciers en andere belanghebbenden verbeteren. Zij willen immers hun naam wel aan jouw goede merk verbinden. Kortom: Het merk en de naamsbekendheid van dat merk is waar het binnen het bedrijf allemaal om draait. Daarmee wordt het geld verdiend. En dus is jouw merknaam heel veel waard voor jouw onderneming.

Je merknaam beschermen

Je bent succesvol met je merk en klanten kopen graag bij je. Tot je op een dag ontdekt dat iemand anders precies jouw product maakt, onder jouw naam (of zeer sterk gelijkend), maar dan natuurlijk net even goedkoper. Waar denk je dat je klanten de volgende keer kopen?

Zo’n situatie is te voorkomen. Je kunt namelijk het exclusieve recht op het gebruik van een merknaam (en bijbehorend beeldmerk zoals een logo) claimen en dat ook juridisch bindend laten vastleggen bij de daarvoor bedoelde bevoegde instanties. Dat noemen we een merkregistratie. In België wordt dat geregeld door het Benelux Merkenbureau. Staat jouw naam in hun registers genoteerd, dan mag niemand anders, in dezelfde branche, dezelfde producten of diensten onder jouw naam op de markt brengen in België, Nederland en Luxemburg. Het is daarom verstandig om je merk te laten registreren om een misbruik van al jouw marketinginspanningen en productontwikkelingen rondom je merk te voorkomen en te zorgen dat enkel jij met jouw onderneming de vruchten kan plukken van al die inspanningen.

Je merk laten registeren door professionals

Een merk laten registreren bij het merkenbureau kan een tijdrovende klus zijn, zeker als je niet goed de weg weet in dit juridische proces. Zo is het noodzakelijk dat je precies omschrijft tot welke productklasse jouw producten behoren. Zo’n productklasse is een standaard beschrijving van een groep producten die fysiek en/of functioneel overeenkomen. De gehele economie is daarin onderverdeeld in 45 verschillende klassen. Je mag je merknaam verbinden aan meerdere productklassen en geniet daarin dan de bescherming van exclusiviteit, met alle bijkomende voordelen. Maar in de andere klassen niet. Deel jij je producten in een verkeerde klasse in, dan heb je daar bescherming, maar niet in de markt waar je eigenlijk actief bent.

Daarom, en ook om jouw kostbare tijd als ondernemer te besparen, is het een verstandige keuze om je merkregistratie over te laten aan ervaren professionals die precies weten wat ze doen. Zo kunnen de experts van Intellectueeleigendom.be je merk registreren in België. Dan weet je zeker dat het op de juiste manier gebeurt. Voorafgaand aan de registratie wordt er een onderzoek gedaan zodat de specialisten precies weten in welke productklassen jouw merk moet worden geregistreerd. Het hele proces wordt je uit handen genomen en na ongeveer 3 maanden is de merkregistratie voltooid en kun jij profiteren van de voordelen van een merknaamregistratie.

Het registratieproces is een stuk voordeliger dan je waarschijnlijk verwacht en weegt natuurlijk ruimschoots op tegen de mogelijke schade die je kunt hebben van een merk dat niet beschermd is. Daarom raden we je aan om vandaag nog een offerte voor merkregistratie in België aan te vragen op de website van Merknamen registreren – Intellectueeleigendom.be.

Succes met je business!

Afbeelding van StartupStockPhotos via Pixabay