...

Alles wat je moet weten over de autobatterij

Alles wat je moet weten over de autobatterij

Alles wat je moet weten over de autobatterij

De autobatterij is een essentieel onderdeel van elk voertuig. Zonder een goed functionerende batterij zou je auto simpelweg niet starten. In dit artikel bespreken we de werking van de autobatterij, hoe je een geschikte batterij kiest en waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe autobatterij.

Wat is een autobatterij?

Een autobatterij is een oplaadbare batterij die elektrische energie levert aan een voertuig. De elektriciteit wordt gebruikt om de motor te starten en de elektrische systemen van de auto te laten werken, ook als de auto uitstaat. Het meest voorkomende type autobatterij is de loodzuurbatterij, die bestaat uit loodplaten en zwavelzuur.

Wanneer je de sleutel omdraait om je auto te starten, stuurt de autobatterij een stroom van elektriciteit naar de startmotor. Deze zorgt ervoor dat de motor begint te draaien. Zodra de motor draait, neemt de dynamo het over en laadt de batterij op terwijl je rijdt. Dit proces zorgt ervoor dat de batterij altijd voldoende opgeladen is om de auto opnieuw te starten.

Wanneer moet je een autobatterij vervangen?

Autobatterijen hebben een beperkte levensduur, meestal tussen de drie en vijf jaar. Er zijn verschillende tekenen dat je autobatterij aan vervanging toe is. Als je auto langzaam start of meerdere pogingen nodig heeft om te starten, kan dit een teken zijn dat de batterij zwak is.

Ook Problemen met elektrische systemen zoals lichten die dimmen of een zwakke claxon kunnen wijzen op een zwakke batterij. Veel moderne auto’s hebben een waarschuwingslampje op het dashboard dat aangeeft wanneer de batterijspanning laag is.

Hoe kies je de juiste autobatterij?

Bij het kiezen van een nieuwe autobatterij zijn er verschillende manieren om de juiste batterij te vinden. Je kan dezelfde accu kopen als er momenteel in de auto zit. Vaak staat hierop een typenummer waarmee je makkelijk kunt zoeken.

Soms is dezelfde batterij niet meer beschikbaar, of wil je een betere of goedkopere autobatterij kopen. Dan is het wel belangrijk dat die geschikt is voor je auto.

Websites zoals Winparts.be bieden een handige voertuigcheck. Hierin voer je je autogegevens of chassisnummer. De website toont vervolgens alle passende autobatterijen. Dit maakt het makkelijk om te vergelijken.

Als je een andere accu wilt dan voorheen, zijn er wel een aantal dingen om op te letten:

Type batterij

Zorg ervoor dat je de juiste batterij kiest voor jouw voertuig. De meeste auto’s gebruiken lood-zuur batterijen, dit is de meest traditionele autobatterij. Sommige moderne auto’s hebben echter een AGM (absorbent glass mat) batterij nodig. Dit is een vernieuwde versie van de loodzuurbatterij, waarbij de cellen zijn geïsoleerd met glasvezel matten. Dit maakt ze onderhouds- en lekvrij en geeft ze een langere levensduur. Deze zijn meestal ook geschikt voor start-stopsystemen.

Capaciteit

De capaciteit van de batterij, gemeten in ampère-uur (Ah), moet overeenkomen met de specificaties van je voertuig. Dit is ook terug te vinden op de oude batterij.

Afmetingen en polen

Natuurlijk moet de nieuwe autobatterij in het compartement passen. Let hiervoor op de afmetingen van de batterij, en meet de oude batterij op. Ook de accupolen komen in verschillende volgordes. Online kan je vinden wat elke volgorde betekent.

Merk

Er zijn veel verschillende merken autobatterij te koop. Varta, Exide en Bosch zijn een aantal van de bekendste en meest betrouwbare merken. Toch is een goedkoper merk niet per sé minder goed. Of je een dure of goedkope accu voor je auto wilt, hangt misschien af van de leeftijd van de auto. Als de auto zelf al wat ouder is, is de duurste accu misschien niet de beste keus. Kies altijd voor een batterij met minstens 2 jaar garantie. Dit wijst op een betrouwbaar product.

Waar koop je een autobatterij

Wat je ook zoekt, bij Winparts.be vind je betrouwbare autobatterijen en passend advies. We noemden al de voertuigcheck voor het vinden van passende batterijen. Met een groot aanbod en deskundige klantenservice, kan je bij Winparts.be gerust een nieuwe autobatterij kopen.

Afbeelding van Ralph via Pixabay