...

Els Bosch helpt gedetineerden in de strijd tegen de sigaret

Els Bosch helpt gedetineerden stoppen met roken

Els Bosch helpt gedetineerden in de strijd tegen de sigaret. Roken binnen de gevangenismuren is niet alleen duur, maar in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Voor veel gedetineerden lijkt stoppen de beste oplossing, maar dat is vaak een enorme uitdaging. Onderzoek toont aan dat rookstopbegeleiding de kans op succes aanzienlijk vergroot, een voordeel dat geldt voor iedereen die wil stoppen. Om gedetineerden en gevangenispersoneel hierin te ondersteunen, is rookstopcoach Els Bosch onlangs gestart met een nieuw traject in de gevangenis. Gedurende 12 weken zet ze haar expertise in om zowel gedetineerden als het personeel te begeleiden naar een rookvrije toekomst.

Els Bosch rookstopcoach met sigaret verkleedpak

Praktische handvaten

In de eerste sessie, specifiek gericht op het gevangenispersoneel, gaf Els een overzicht van het traject en reikte ze alvast de eerste praktische handvaten aan. Vanaf de tweede sessie, waaraan ook gedetineerden deelnemen, werd er gezamenlijk gewerkt met diverse hulpmiddelen om het rookgedrag verder aan te pakken. Die hulpmiddelen verkrijgen is echter geen evidentie binnen de gevangenismuren. Het unieke project richt zich dan ook specifiek op de uitdagingen waarmee gedetineerden te maken krijgen bij het stoppen met roken, met extra aandacht voor het verstrekken van de juiste hulpmiddelen. Samen streven ze naar een rookvrije omgeving binnen de gevangenismuren.

Zoals de titel van mijn eerste boek, ‘Roker, ik zie u graag’, doet vermoeden, zie ik écht alle rokers graag. Mijn missie is om elke potentiële stopper de nodige handvaten te geven om de strijd tegen de sigaret succesvol te doorstaan. Een van die handvaten in het traject is het gebruiken van hulpmiddelen. Natuurlijk is het voor gedetineerden veel moeilijker om aan die hulpmiddelen te geraken, maar ook die uitdaging gaan we niet uit de weg. We geloven sterk in een rookvrije omgeving binnen de gevangenismuren en zullen er alles aan doen om dat te doen slagen”, klinkt het bij Els.

Els Bosch rookstopcoach met boeken