...

De akoestiek in huis verbeteren: zo doe je dat!

De akoestiek in huis verbeteren

De akoestiek in huis verbeteren: zo doe je dat!

Het is ontzettend fijn om lekker ruim te wonen, maar een groot huis heeft vaak wel een groot nadeel: het kan er ontzettend galmen! In grote ruimtes heeft geluid vaak vrij spel en kan het ongehinderd weerkaatsen tussen de muren, wat een vervelende galm veroorzaakt. Deze galm werkt afleidend en kan bovendien voor een vervelende hoofdpijn zorgen. Met deze tips maak je een einde aan de galm bij jou in huis.

Akoestische panelen

Allereerst kun je gebruikmaken van akoestische panelen of aku panelen. Deze panelen kun je aan de muur bevestigen, waar ze vervolgens het geluid dempen. Deze aku panelen zijn wel zichtbaar, maar wanneer je het slim aanpakt kun je dat er heel stijlvol uit laten zien. De akupanelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen, zodat er altijd iets tussen zit wat mooi past bij de inrichting van jouw huis. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld ook voor een dergelijk paneel aan het plafond. Dit valt minder op, maar kan wel een hoop schelen voor de galm.

Deel de ruimte anders in

Het kan ontzettend helpen om de ruimte iets anders in te delen. Grote ruimtes zorgen voor galm, dus maak je grote ruimte iets kleiner door meubels tactisch neer te zetten of gebruik te maken van room dividers. Wanneer je zin hebt in een verbouwing is het ook een idee om een ruimte compleet in tweeën te delen met bijvoorbeeld een schuifdeur. Ook kan het helpen om de spullen die je hebt meer te verspreiden over de ruimte. Staat alles voornamelijk aan de zijkanten van de ruimte? Experimenteer er dan eens mee wat het doet voor het geluid wanneer je ook clusters van spullen wat meer in het midden van de ruimte plaatst. Simpelweg meer spullen kopen is ook een optie, al is dit niet de meest duurzame keuze natuurlijk. Hoe meer spullen er verspreid in de ruimte staan, hoe minder kans het geluid heeft om al te veel te weerkaatsen tussen de muren.

Zachte elementen

Ook zachte elementen in de ruimte kunnen een hoop verschil maken voor de akoestiek. Denk bijvoorbeeld aan een lekker dik hoogpolig vloerkleed, een lekker zachte bank en dekentjes en kussentjes. Zachte elementen voorkomen weerkaatsing van het geluid, omdat het geluid gedempt wordt tegen dergelijke stoffen. Je slaat hiermee twee vliegen in één klap, want deze items maken je ruimte vaak ook nog eens een stuk gezelliger.

Afbeelding van Hari Emilio via Pixabay