...

Zelf een website maken, een website maker of WordPress?

Zelf een website maken

Zelf een website maken, een website maker of WordPress?

Het is tegenwoordig steeds makkelijker om zelf een website te maken. Er zijn talloze tools beschikbaar waarmee je dit relatief eenvoudig kunt doen. Door het grote aanbod kan het echter lastig zijn om een keuze te maken, waardoor je gaat twijfelen. WordPress is het meest gebruikte CMS (Content Management Systeem) ter wereld, daarom gebruiken we WordPress als voorbeeld in combinatie met verschillende website makers. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van zowel WordPress als andere website makers, zodat je beter voorbereid bent op mogelijke uitdagingen.

Wat heb je nodig bij het maken van een website met een website maker?

Laten we eerst kort uitleggen wat we bedoelen met een website maker. Een website maker is software die bedrijven aanbieden waarmee je eenvoudig zelf een website kunt bouwen. Deze software is vaak door hen zelf ontwikkeld en kan alleen via hun platform gebruikt worden. Bij het kiezen van een website maker heb je minder nodig dan wanneer je een website met WordPress wilt maken.

  1. Een website maker die aansluit bij jouw wensen

Er zijn tientallen, zo niet honderden bedrijven die hun eigen website maker hebben ontwikkeld en online aanbieden. Elk bedrijf beweert natuurlijk de beste te zijn, maar het is de moeite waard om goed te onderzoeken welke website maker het beste bij jou past. Denk dus eerst goed na over wat voor soort website je wilt maken en wat je daarvoor nodig hebt. Ga daarna op zoek naar de beste website makers en kijk welke het beste bij jouw wensen past.

Het is ook belangrijk om online te kijken naar de ervaringen van andere klanten met het bedrijf en de website maker.

Voordelen van een website maker

  • Alles op één plek: hosting, thema’s (ontwerpen), plug-ins (extra uitbreidingen) en support.
  • Gerichte ondersteuning voor jouw specifieke website maker.
  • Je hoeft zelf niets te onderhouden of updates uit te voeren; de ontwikkelaar zorgt voor het onderhoud van de software.
  • Je bent snel online en hoeft je geen zorgen te maken over het regelen van een hosting provider.
  • Heldere prijsstelling zonder onverwachte kosten.
  • Geen technische kennis nodig.

Nadelen van een website maker

    • Beperkingen van de website maker: mogelijk wil je iets doen dat niet mogelijk is met de huidige website maker.
  • Hosting is vaak inbegrepen, maar kan soms traag zijn, en daar is niet veel aan te doen.
  • Je bent niet volledig eigenaar van de website. Als je besluit over te stappen naar een andere aanbieder, kun je de website vaak niet meenemen.

Wat heb je nodig om een eigen website met WordPress te maken?

WordPress is het meest gebruikte CMS ter wereld voor het ontwikkelen van een eigen website. Op het internet zijn er talloze artikelen die beweren hoe eenvoudig het is om een website te maken met WordPress, maar is dat echt zo? Voordat je kunt beginnen met het ontwikkelen van een website met WordPress, zijn er enkele zaken die je moet weten en vooraf moet aanschaffen.

  1. Ga op zoek naar een hosting provider die je WordPress website kan hosten

Als je een website wilt maken met WordPress, heb je een hosting provider nodig die je WordPress-website kan hosten, zodat deze 24/7 online is voor bezoekers. Dit geldt ook als je een website maakt met een ander CMS zoals Joomla, Drupal, of Magento.

In Nederland zijn er tientallen, zo niet honderden, hosting providers, dus er is voldoende keuze. Vind je het moeilijk om een keuze te maken en weet je niet precies waar je op moet letten? Bezoek dan de website Hostingvergelijker.nl. Daar kun je de beste website hosting providers van Nederland met elkaar vergelijken.

  1. Een geschikt WordPress thema voor je website

Thema (of theme)? WordPress is opgebouwd uit thema’s die je website vormgeven en plug-ins die extra functionaliteiten aan je website toe kunnen voegen. Als je WordPress installeert dan komt dit met een standaard thema waarmee je kunt beginnen. Echter is dit heel erg beperkt en kun je er niet veel mee. Er zijn WordPress thema’s waarmee je veel meer kunt en waarmee je al een grote basis van je website kunt neerzetten zonder dat je hiervoor heel veel moeite hebt moeten doen. Onderzoek dus ook goed met wat voor WordPress thema je graag zou willen gaan werken. Er zijn betaalde en gratis WordPress thema’s. Betaalde WordPress thema’s zijn over het algemeen wat uitgebreider en verder ontwikkeld en hier kun je ook rekenen op een betere support als je tegen onverwachte problemen aanloopt.

  1. Zoek goede en handige WordPress plug-ins voor je website

Zoals eerder vermeld, kun je met plug-ins (extra modules) je WordPress-website uitbreiden met extra functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan een contactformulier dat bezoekers kunnen invullen, een SEO-plug-in om de vindbaarheid van je website te verbeteren, en een website builder. Een website builder kan soms al geïntegreerd zijn in het thema, maar het is belangrijk om dit goed te onderzoeken. Sommige plug-ins zijn betaald, maar veel zijn gratis beschikbaar.

Voordelen van WordPress

  • Je bent volledig eigenaar van je website.
  • Je kunt zelf een hostingprovider kiezen en hebt invloed op de snelheid van je website.
    • Als je wilt overstappen naar een andere hostingprovider, is dat eenvoudig te regelen.
  • Je hebt de vrijheid om alles met je website te doen wat je wilt.
  • Er is een grote community waar je met vragen terecht kunt.
  • WordPress is zoekmachinevriendelijk en biedt uitgebreide optimalisatiemogelijkheden.
  • Er zijn geen limieten; je kunt zoveel pagina’s aan je website toevoegen als je wilt.
  • Er zijn duizenden thema’s (website designs) om uit te kiezen.

Nadelen van WordPress

  • Door de extra vrijheid moet je wel meer zelf uitzoeken en regelen.
  • WordPress is populair bij hackers, dus beveilig je website goed.
  • Je moet regelmatig je WordPress, thema’s en plug-ins updaten en onderhouden. Als je dit niet doet, hebben hackers een grotere kans om in te breken op je website.
  • Er zijn zoveel plug-ins beschikbaar dat het lastig kan zijn om de juiste te vinden.
  • WordPress-websites kunnen soms erg veel op elkaar lijken.
  • Enige technische kennis is vaak vereist.
  • Afhankelijk van wat je precies wilt, kunnen de kosten oplopen door het aanschaffen van betaalde thema’s en plug-ins.

Conclusie, website maker of WordPress?

We hopen dat dit artikel je een duidelijk beeld heeft gegeven van de voor- en nadelen van beide opties. Welke keuze je maakt hangt volledig af van jouw persoonlijke voorkeuren. Als je enige technische kennis hebt en het belangrijk vindt om volledige vrijheid te hebben, is WordPress waarschijnlijk een goede keuze voor jou. Als je snel een website wilt opzetten, geen technische gedoe wilt hebben en het prima vindt om aan je huidige aanbieder gebonden te zijn, dan is een website maker wellicht de beste optie voor jou.

Photo by Fikret tozak on Unsplash