...

Gentse Barge vaart uitzonderlijk 10 dagen op de Leie

Gentse Barge en de Gentse Feesten

Gentse Barge vaart uitzonderlijk 10 dagen op de Leie naar aanleiding van de Gentse Feesten. Naar aanleiding van de start van de Gentse feesten kregen wij de kans om met de Gentse Barge mee te varen een heel eind de Leie op. Wie zich afvraagt wat de Gente Barge is een kleine voorstelling. De Barge was een platte trekschuit die sinds de 17de eeuw door de Staten van Vlaanderen op de Brugse Vaart werd ingezet om personen en goederen te vervoeren tussen Gent en Brugge. Gedurende ongeveer 200 jaar werd via De Barge de vaste pendeldienst tussen Gent en Brugge verzekerd. In de 19de eeuw kreeg De Barge steeds meer concurrentie van diligences, de ijzeren stoomboot en de eerste treinen waardoor de officiële bargedienst stop werd gezet in 1839.Het schip was gekend voor zijn comfortabel reizen en culinaire verwennerij aan boord. Onder de passagiers bevonden zich onder meer: de Infante Isabella van Spanje in 1625, Tsaar Peter De Grote in 1717, de Koning van Frankrijk Louis XV in 1745, Prins Karel van Lorraine (in 1749, 1752 en 1756), de Koning van Denemarken Christian VI in 1768, Prinses Marie-Louise in 1810 en de Koning van België Leopold I in 1834.

Gentse Barge

André De Wilde en Walter De Buck

De bouw van de huidige Gentse Barge, is een initiatief van wijlen Kapitein André De Wilde en Walter De Buck. De reconstructie van dit 18de -eeuws historisch schip werd één van de meest prestigieuze sociale tewerkstellingsprojecten in Vlaanderen. Het is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de overheid, privébedrijven en de VDAB. De opdracht werd gegeven aan “de Steenschuit” uit Boom.  Zij zorgden voor de bouw van het schip met alle technische uitrusting.  “Loods 13” uit Gent stond in  voor de creatie van het boegbeeld en alle ornamenten. Als je de Gentse Barge nu ziet kan je niet anders dan respect hebben voor de makers van deze replica. De mooie ornamenten die deze boot versieren zijn tot in de puntjes afgewerkt en doet menig toerist bij het zien van dit vaartuig naar zijn fototoestel grijpen om deze unieke boot voor het nageslacht vast te leggen.

Gentse Barge

Vive la France op de Gentse Barge

Normaal gezien kan je als enkeling nooit mee varen met deze platte trekschuit, want deze is voorzien voor het inrichten van feesten privaat- en andere, vergaderingen, evenementen,  klantenonthaal, persconferentie enz.. Er is wifi voorhanden, stroomaansluitingen, een projectiescherm en een geluidsinstallatie alles is voorzien om te vergaderen met een 25-tal personen. Maar naar aanleiding van de Gentse Feesten werd er een prachtig initiatief uitgedokterd. En dat speciaal voor mensen die houden van water, varen, natuur en ondertussen nog culinair en muzikaal willen verwend worden. Dat alles wordt gepresenteerd onder de naam “Vive la France op de Gentse Barge”. Wij hadden de eer en het genoegen om vrijdagavond 19 juli als één van de eersten te mogen meevaren, en of we genoten hebben.

Gentse Barge

Schipper Didier Castelain

Het was prachtig weer, een ervaren schipper (Didier Castelain) die de boot als een kunstenaar de Leie liet doorklieven, een fantastische gastvrouw Els, die iedereen welkom heette en ook instond voor de verkoop van de drank. En natuurlijk de Gentse zanger Mark Van Renne die ons vergastte op Franse liedjes van o.a Gilbert Bècaud, Jacques Durtonc, Jacques Brel… Alle grote Franse en Belgisch- Franse zangers passeerden de revue. Bij sommige bekende liedjes zongen alle toeschouwers dapper mee, wat voor een unieke sfeer op de Leie zorgde en menig bewoner langs het water deed opkijken. De Gentse Barge vaart twee keer per dag uit namelijk om 14.30u (zonder culinaire verwennerij) en één keer ’s avonds om 18.30u maar dan wel met het culinaire. Persoonlijk raden we de tweede optie aan want voor de prijs 22€ (drank niet inbegrepen) moet je het echt niet laten. Wij willen alvast langs deze weg schipper Didier, gastvrouw Els, het Kelly de Kok team, en tenslotte zanger Mark alvast bedanken voor de prachtige avond.

Gentse Barge

Gastvrouw Els

Praktisch

De Gentse Barge vertrekt vanuit het Koophandelsplein richting de 3 Leien en terug. Wie ’s avonds meevaart, wordt verwend met een Frans diner geïnspireerd op de Parijse bistro. En tijdens de tocht krijg je bovendien nog een Frans concert cadeau!

Menu

Les amuses

Anchoïade met grissini
Gougères
Crudités met pastismayo

Le diner

Bouillabaisse en zijn garnituren

Boeuf Bourguignon met gepofte krieltjes en waterkersslaatje

De Gentse Barge
Crème brûlée met lavendel

Les chansons françaises

Op 20, 26 en 27 juli: Sarah Dhondt & Stijn Bettens
Op 19, 21 en 22 juli: Marc van Renne

Meer foto’s klik hier

NEEM CONTACT MET ONS OP

Wenst u meer informatie of met ons uw event, feest of meeting samenstellen? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaande gegevens of via ons invulformulier. We helpen u graag!

 Koophandelsplein 9000 Gent
 www.gentsebarge.be