...

Tom De Cock brengt derde boek in de Lily-reeks

Tom De Cock met derde boek

Tom De Cock brengt derde boek in de Lily-reeks, ‘zijn beste boek tot nu toe’ beweren de eerste lezers. Fans hebben er twee jaar op moeten wachten, maar gisteren was het ein-de-lijk zover. In Leuven werd het derde deel uit de bekroonde bestsellerreeks LILY voorgesteld: LILY III STAAL. Auteur en radiomaker Tom De Cock nodigde een select gezelschap van lezers en luisteraars uit voor een bijzonder boekenfeest. In de kelder van de bekende young adult-boekhandel #YA-Underground, werden de genodigden lang na sluitingstijd ondergedompeld in de futuristische sfeer van Lily’s wereld. Al in de traphal rukte een door Tom zelf ontworpen soundscape met lasereffecten elke bezoeker weg uit de realiteit. Beneden wachtte hen tussen de boekenrekken een nachtclub gehuld in blacklight, met hostessen met spectaculaire kapsels en met diamant bezette ooglapjes. Er waren lichtgevende cocktails en neon bodypaint voor iedereen.

Tom De Cock boekvoorstelling

Qmusic-collega Dimitri Wouters

Qmusic-collega Dimitri Wouters, die meestal volle Sportpaleizen voor zijn rekening neemt, zorgde voor de beats. Terwijl Tom een keukentrapje besteeg om voor te lezen, werd appeltaart uitgedeeld aan iedereen van dertig en ouder. Een knipoog naar een nogal gruwelijke passage uit LILY III STAAL. Er werd goed gelachen, en iets minder smakelijk gegeten, zodra dit duidelijk werd. “Dit boek schrijven was het moeilijkste wat ik ooit gedaan heb. Ik ben zelfs halfweg opnieuw begonnen, omdat het écht goed moest zijn. Nu ik hier voor jullie sta, heb ik het gevoel dat dit gelukt is, en dat is een ongelooflijke opluchting”, voegde Tom nog aan zijn korte lezing toe, waarna hij niet alleen zijn uitgever Julie Verhaert van Pelckmans Uitgevers bedankte, maar ook zijn man en dochter. “Er is vijfhonderd uur aan dit boek gewerkt, meestal in mijn schrijfhol aan zee, ongewassen, dagenlang in dezelfde kleren, junkfood etend.

Tom De Cock boekvoorstelling Dimitri Wouters

Lily III Staal

Allemaal tijd die ik niet met mijn gezin heb kunnen doorbrengen, en die we nooit meer terugkrijgen. Elk boek is een offer, maar ik kan niet anders dan schrijven. En het is prachtig dat mijn man en dochter dat ook zien en voelen.”  Terwijl de genodigden verder genoten van drankjes en muziek, nam Tom anderhalf uur de tijd om zijn nieuwe boek te signeren en op de foto te gaan met de honderdtwintig gelukkigen. Elk van hen ging naar huis met een LILY-rugzak van gerecycleerd papier, die ze konden personaliseren met neonstiften… en een handtekening van Tom. Het boek volgt opnieuw Lily, zo’n 130 jaar in de toekomst, en geeft een beeld van hoe de wereld er dan zou kunnen uitzien. Net als in de eerste twee boeken zijn ook hier enkele van de huidige uitdagingen voor de mensheid verwerkt. Tom geeft, in zijn weelderige fantasie, een inkijk in hoe hij denkt dat de wereld zou kunnen evolueren. Hij schrijft over Rusland dat zal eindigen met de laatste Rus, de tsaar die door zijn eigen hoogmoed ten val komt, over China waar iedereen moet betalen voor de lucht die ze inademen en over Amerika, dat aan religieuze waanzin ten onder zal gaan.

Tom De Cock boekvoorstelling signeersessie

 Het hoofdpersonage Lily is geëvolueerd

Ook het hoofdpersonage Lily is geëvolueerd. Aan het begin was Lily een veertienjarige, wereldvreemde influencer. In dit boek is ze uitgegroeid tot een jonge, zestienjarige vrouw die als president van De Nieuwe Unie – een gebroken land – haar verantwoordelijkheid moet nemen. Alle blikken zijn op haar gericht. Jongeren kijken vol verwachting naar haar op. Volwassenen kijken angstig op haar neer. Oude vijanden spieden likkebaardend door de nieuwe barst in de Waterwal. Maar Lily’s grootste zorg is de Storm die komt en elk ademend wezen op aarde meedogenloos zal uitroeien. Terwijl haar kennis groeit, roept elke ontdekking nieuwe vragen op. In het bonte gezelschap van haar trouwste bondgenoten vertrekt Lily op een ultieme diplomatieke missie. Ze moet en zal de wereld verenigen. Een wereld vol Muren, waarachter de meest waanzinnige dingen broeien. Dit is het derde deel uit de LILY-saga. LILY kreeg in Nederland de prestigieuze titel ‘Beste Boek voor Jongeren 2022’.

Tom De Cock boekvoorstelling stapel Lilly boeken fluo

Een greep uit enkele van de lovende recensies van Lily en Lily Storm:

Heel futuristisch en toch zo herkenbaar. Prikkelt je verbeelding en leest zalig snel!
– Pommelien Thijs

Wat een waanzinnig boek waarin we, ook al leven we decennia eerder dan Lily, met onze neus op de feiten worden gedrukt. In een verhaal dat leest als een trein weet de schrijver ons mee te nemen in de wereld zoals wij die nu aan het creëren zijn.
– Langlevelezen

Tom De Cock beschrijft de personages zo dat je echt me ze gaat meeleven. In hun schoenen gaat plaatsen. Mee nadenken. Jij voelt je bij het lezen van dit boek zelf Lily. Hoe vaak ik niet heb gedacht: ‘Wat kan ik doen voor deze wereld?’ Dat doet hij met dit boek.’
– Yenthe op Goodreads

‘Ontzettend beeldend beschreven, goede karakterontwikkeling en dan ook nog eens een lekker avontuurlijk plot.’
– Katelijn op Goodreads