...

één zee brengt klassieker “Groenten uit Balen”

één zee

één zee theatermaker brengt klassieker “Groenten uit Balen”. terug naar het professioneel theater met een Vlaamse topcast in een regie van Stany Crets.
Vanaf september 2025 tourt GROENTEN UIT BALEN door Vlaanderen met o.a. Koen De Bouw, Tania Van der Sanden en Ben Segers. Theatermaker één zee kondigt met trots aan dat het beroemde theaterstuk “Groenten uit Balen” van de onlangs overleden auteur Walter van den Broeck in september 2025 opnieuw op de planken wordt gebracht in heel Vlaanderen. De voorstelling wordt geregisseerd door Stany Crets en krijgt een bijzonder straffe acteurs-cast met o.a. Koen De Bouw, Tania Van der Sanden en Ben Segers in de hoofdrollen. Koen De Bouw vertolkt de rol van Grootvader, Ben Segers speelt Jan, en Tania Van der Sanden neemt de rol van Clara op zich. De overige castleden voor de rollen van Luc en Germaine worden op een later tijdstip bekendgemaakt.

één zee Koen De Bouw

Korte inhoud

“Groenten uit Balen” gaat over de lotgevallen van de fictieve familie Debruyker en is gebaseerd op waargebeurde feiten.  In de Vlaamse gemeente Balen brak in 1971 sociale onlust uit over loonsverhogingen, de tumult was heel heving en bracht het dorp wekenlang in rep en roer. Dit theaterstuk vertelt het (fictieve) verhaal van één van getroffen gezinnen. Vader Jan is ongeschoold en werkt bij Vieille Montagne. Hij schrijft regelmatig brieven aan koning Boudewijn van België. Zijn vrouw Clara doet het huishouden en onderschept steeds zijn brieven en verbrandt ze. Hun dochter Germaine is achttien jaar oud en heeft net de middelbare school afgemaakt. Grootvader is met pensioen en woont in. Het gezin woont in een volksbuurt niet zo ver van de fabriek van Vieille Montagne waar het conflict zich afspeelt. “Groenten uit Balen” is een even bewogen als grappig verhaal over een gezin in strijd met de fabriek, en met zichzelf.

één zee Tania Van der Sanden

REGISSEUR STANY CRETS IS OVERTUIGD VAN HET INHOUDELIJK BELANG VAN DIT STUK:

“Ondanks het feit dat het stuk zich afspeelt en geschreven is in 1972 behandelt Groenten uit Balen thema’s die nog steeds relevant zijn, zoals sociale ongelijkheid, arbeidersrechten en de impact van economische verandering op ‘gewone’ mensen. Het stuk biedt een waardevolle kans om deze kwesties te onderzoeken in het licht van hedendaagse uitdagingen. Groenten uit Balen is een belangrijk onderdeel van het Vlaamse culturele erfgoed en heeft een blijvende impact gehad op het Belgische theaterlandschap.  Door het stuk opnieuw te spelen, kunnen nieuwe generaties kennismaken met dit klassieke werk en de artistieke erfenis ervan voortzetten.”

één zee Stany Crets

PRODUCENTEN FRANK AERNOUT EN ANN DE WINNE BRENGEN HULDE AAN DIT BIJZONDERE STUK:

“Na Achter de Schermen (The Dresser – Ronald Harwood) in 2023 en Thuis (Hugo Claus) in 2024 brengt één zee in het najaar van 2025 met Groenten uit Balen één van de mooiste klassiekers van de Vlaamse Letteren opnieuw op de planken, … hulde aan het  verhaal, hulde aan de auteur Walter van den Broeck, en hulde aan de Kempen.
Het succes-verhaal van het boek “Groenten uit Balen” vertellen is al even complex als overbodig, het werk is door zijn boek, het theater én de verfilming Vlaams cultureel erfgoed geworden … en dat willen wij van één zee blijvend koesteren..”

één zee Ben Segers

Cast: Koen De Bouw, Tania Van der Sanden en Ben Segers
Regie: Stany Crets
Productie: één zee

Het creatieve team voor deze productie bestaat uit:

  • Regie: Stany Crets
  • Decor & Licht: Marc Cnops
  • Kostuums: Marie Dries
  • Ontwerp affichebeeld: Tom Boute
  • Fotografie: Lieven Dirckx

De Première van “Groenten uit Balen” van één zee zal midden september ’25 plaatsvinden. Daarna zal de productie op tournee gaan doorheen Vlaanderen tot midden december ’25.
Voor meer info kan je terecht op www.eenzee.be

Boekingen voor deze voorstelling kunnen worden gedaan via Collage Producties. Bezoek www.huubcolla.be voor meer informatie.