...

.doc Original – The Mole People Uncovered

.doc Original op Pickx+

.doc Original – The Mole People Uncovered. .doc presenteert voor het eerst een .doc Original. Een reportage van onze ploeg in de Verenigde Staten. Mensen die alles kwijt zijn en ervoor kiezen om te overleven in de koude kille ‘flood tunnels’ van Las Vegas, vlak onder de luxe casino’s waar de jackpots dag en nacht rinkelen. De grauwe tunnels werden oorspronkelijk gebouwd om de stad te beschermen tegen overstromingen, na een ramp in het verleden.

.doc Original Las Vegas

OP GEVAAR VAN EIGEN LEVEN

Veel mensen beschouwen de tunnels als gevaarlijk en absoluut af te raden, maar Evy Gruyaert en haar ploeg van .doc waagden zich er toch aan. Veel van de Las Vegas-bewoners zijn er zelf nog nooit geweest. De onvoorspelbare overstromingen maken het levensgevaarlijk, want in slechts enkele minuten kan het daar volledig omslaan. Daarnaast gebeuren er ook dingen die het daglicht niet mogen zien. De recente moorden zijn daarvan slechts een voorbeeld.

.doc Original Las Vegas persoon in tunnel z-w

No Trespassing

De grote borden met ‘’ aan de ingang geven het al duidelijk aan. De tunnels zijn verboden toegang. Wie er alsnog binnengaat en opgepakt wordt, moet sowieso voor de rechtbank verschijnen. Ook voor de lokale ordediensten was het dus oppassen geblazen. De ‘.doc’- ploeg liet zich daar echter niet door tegenhouden in hun missie om de verhalen van de mensen die onder de grond leven aan het licht te brengen. Diep in de koele en donkere tunnels, gewapend met een felle zaklamp, ging Evy Gruyaert op zoek naar de bewoners. Niet iedereen wou zijn verhaal delen, want die zijn vaak te pijnlijk. Verhalen over verslagenheid, verlies en het gebrek aan waardigheid.

.doc Original s persoonl duwt tegen muur z-w

Vergeten – en toch dappere – bewoners

Maar een aantal vergeten – en toch dappere – bewoners wilde hun verhaal wél delen. Zij, die vaak onzichtbaar lijken voor de miljoenen bezoekers van Las Vegas, willen terug erkend worden als mensen. Iedereen heeft zijn unieke levensverhaal. Van een vermoedelijke moordenaar, die 14 jaar cel achter de rug heeft en nu in de tunnels samenleeft met zijn hond ‘Mustard’, tot een vrouw die haar drie kinderen moest afgeven. Stuk voor stuk verhalen die de kijker meenemen en een diepe indruk nalaten. Een vriendelijk woord of een glimlach is vaak al goed genoeg. Erkenning, daar gaat het om bij deze mensen. In tegenstelling tot wat het team had verwacht, ontmoeten ze vooral mensen die hun verhaal willen doen. Sommigen onder hen blijven liever anoniem, een gevolg van een gevoel van een gefaald leven. Velen kwamen hier niet wonen uit vrije wil.

.doc Original s ingang tunnel 2 personen kleur

Met een bang hart trok ik met een dappere ploeg de tunnels van Las Vegas in, op zoek naar verhalen van mensen die uit de maatschappij gevallen zijn. Soms door hun eigen fout, soms door een samenloop van omstandigheden. In Amerika geldt het credo ‘when you’re out, you’re out’ en dat is hard. Dat heb ik met m’n eigen ogen kunnen zien. Mensonwaardig, als opgejaagd wild, altijd op de vlucht, proberen te overleven: dàt is de harde realiteit voor deze mensen. Door hun verhaal in beeld te brengen probeer ik hen een stem te geven, helemaal in lijn met de missie van m’n vzw ‘We Are All Ears’, waarbij we via de eenvoudige en tegelijk o zo moeilijke tool van het luisteren naar de stem van iedereen, weer wat verbinding in de maatschappij proberen te brengen.”
-Evy Gruyaert

.doc Original in tunnel 1 pers.kleur

Elon Musk de nachtmerrie van de bewoners

Alsof de strijd van de tunnelbewoners nog niet zwaar genoeg is, is er sinds kort een nieuw probleem: de hyperloop. Het nieuwe droomproject van Elon Musk zorgt ervoor dat de bewoners letterlijk worden verdreven. De tunnels moeten worden vrijgemaakt voor de bouw van het ondergrondse transportsysteem. Dat proces gebeurt niet zonder slag of stoot, waarbij de bewoners vaak de dupe zijn. Op een harde en respectloze manier worden zij en hun schaarse bezittingen verwijderd. Hoewel er hulporganisaties zijn, zijn ze niet allemaal even effectief of oprecht. Vaak worden de bewoners misbruikt voor charity-washing: bedrijven die hun imago willen oppoetsen door snelle PR-acties te doen en de mensen nadien weer aan hun lot overlaten.

.doc Original s voor tunnel 2 damesn z-w

Ik ben zelf meegegaan voor .doc naar de Verenigde Staten. Samen met de ploeg trokken we de tunnels in. Waarom? Omdat dit exact is waar het bij Pickx+ om draait: het vertellen van de verhalen van mensen die uitgestoten of vergeten zijn door de maatschappij. We zullen de wereld niet veranderen, maar met deze uitzending hopen we wel te laten zien dat we allemaal mensen zijn. En dat we met een beetje zorg voor elkaar al een heel eind kunnen komen. Toen Frank (Molnar) dit verhaal voor het eerst vertelde, wist ik dat we dit moesten brengen.”
-Krijn Jonckheere, Head of Media bij Proximus

Frank Molnar van 2425 Media vertelt zijn perspectief:

“Sinds ik 6 jaar geleden naar Amerika verhuisde, hebben we met mijn productiehuis 2425 media al verschillende documentaires en producties gemaakt voor verschillende nationale en internationale mediaspelers. Het verhaal van de The Mole People wilden we al langer in kaart brengen en op beeld vastleggen, zoals het nog nooit eerder gedaan is. Met Evy Gruyaert werd het perfecte luisterende oor gevonden en samen met haar zijn we op zoek gegaan naar de merkwaardige verhalen. De documentaire is een pareltje geworden waar we met heel het team trots op zijn. Deze mensen zitten in een situatie waar ze in de meeste gevallen niet zelf voor hebben gekozen. Het is de eerste documentaire die we als ‘.doc Original’ maken voor Pickx+. We kunnen in primeur vertellen dat we nu al aan andere opmerkelijke verhalen werken voor de toekomst. More to come dus!

.doc Original in tunnel 1 pers. z-w

The Mole People

Na de verhalen van ‘The Mole People’, brengen we ook het verhaal in kaart van hoe dit kon gebeuren. Nevada behoort tot de top drie staten met de laagste inkomens en de hoogste werkloosheidsgraad in de Verenigde Staten. Daklozen leven niet alleen in de tunnels, maar ook in de brandende zon, met honderden tegelijk in kleine tentenkampen. Ook daar ging .doc en Evy langs om deze mensen een stem te geven. Het resultaat is een pakkende documentaire van een wereld waarvan je misschien niet dacht dat die bestond. Mensen die hun verhaal kunnen doen. Verhalen van mensen die niet altijd evenveel geluk hebben gehad in hun leven,  waardoor het op een bepaald moment fout is gelopen.”

.doc Original: The Mole People Uncovered’ is een productie van Proximus Media House en 2425 Media. Op maandag 24 juni 2024 is de documentaire van.doc exclusief en voor het eerst te zien op Pickx+ omstreeks 22u30.