Van inkt tot impact: hoe de Belg duurzamer kan printen
Hoewel digitalisering het woord van deze eeuw lijkt te zijn, blijft de drang naar geprinte media in België opvallend hoog. Terwijl alternatieven zoals e-readers aan populariteit winnen, wijzen recente cijfers uit dat Belgen nog steeds een bovengemiddelde voorkeur hebben voor geprint materiaal. Zo blijkt dat 28% van de Belgen bijna dagelijks de geschreven pers in printvorm consumeert, tegenover een EU-gemiddelde van 21%. Ter vergelijking: bij onze zuiderburen gaat het om slechts 18%. Ook op kantoor is het fenomeen van overmatig printen een bekend gegeven. Echter, met de juiste aanpak kunnen we niet alleen minder printen, maar ook besparen op de kosten en onze printgewoonten duurzamer maken. Dit artikel biedt praktische tips om dit doel te bereiken.
Kies de juiste printer
Een eerste stap in zuinig en duurzaam printen is de aanschaf van een geschikte printer. Het is belangrijk om een model te kiezen dat past bij je printbehoeften en dat voldoende zuinig is. Een goed geïnformeerde keuze kan al aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de kosten op lange termijn. Je hebt onder meer de keuze tussen een inkjetprinter en een laserprinter. Wie vaak foto’s print, is gebaat bij een inkjetprinter. Voor grote volumes tekstdocumenten en standaard kantoorbehoeften zal een laserprinter over het algemeen een goede keuze zijn. Inkjetprinters zijn voor de consument goedkoper in aanschaf, maar laserprinters hebben een lagere cost per page.
Bespaar op elektriciteit en papier
Energie besparen doe je eenvoudig door de automatische waakstand in te schakelen of de printer volledig uit te zetten wanneer deze lange tijd niet in gebruik is. Het deactiveren van ongebruikte functies, zoals wifi of bluetooth, kan ook helpen om het energieverbruik te verlagen. Door dubbelzijdig te printen, een kleiner lettertype te gebruiken en de marges te optimaliseren, kan het papierverbruik dan weer significant worden verminderd. Dit zijn eenvoudige instellingen die een groot verschil kunnen maken in hoeveel papier er dagelijks door de printer gaat.
Juiste lettertype en goedkoopste inkt
Toch is de grootste kostenpost over het algemeen de inkt en niet het papier. Kies voor printen in conceptmodus om inkt te besparen zonder in te leveren op de leesbaarheid. Ook het kiezen van een lettertype dat minder inkt verbruikt, zoals Times New Roman of Calibri, kan de kosten drukken. Je kunt soms meerdere pagina’s op één zijde printen, ideaal als leidraad voor een presentatie. Het loont daarnaast om de prijzen van inkt en papier te vergelijken, aangezien er aanzienlijke verschillen kunnen zijn. Huismerken bieden een voordelig alternatief voor de bekende A-merken. Zo kun je in de plaats van de standaard (en dure) Canon printer inkt de inkt van het huismerk Goedkoop Printen gebruiken. Dergelijke huismerken zijn net zo goed, gaan langer mee en zijn goedkoper.
Print niet als het niet nodig is
Een van de meest eenvoudige en effectieve dingen die je kunt doen, is simpelweg minder printen. Maar al te vaak is het printen van documenten niet noodzakelijk en doen we het toch. Alternatieven, zoals e-readers, het delen van informatie via e-mail en het gebruik van digitale handtekeningen, verminderen de behoefte aan fysieke kopieën. Het is belangrijk om altijd kritisch te zijn en te beoordelen of een document echt uitgeprint moet worden. Hierdoor kun je niet alleen op papier en inkt besparen, maar ook de ecologische voetafdruk verkleinen. Er bewust voor kiezen om alleen essentiële documenten te printen, stimuleert bovendien gericht communiceren en efficiënter werken.
Photo by Mikhail Nilov