Tom Van Grieken Herverkozen: Vlaams Belang bevestigt leiderschap met stevige stemmenmeerderheid
Vlaams Belang hernieuwt vertrouwen in voorzitter Tom Van Grieken: “Eerst een Vlaamse regering, pas dan federaal onderhandelen”
Bijna 2.000 Vlaams Belang-leden tekenden vandaag present in Antwerpen om hun vertrouwen in voorzitter Tom Van Grieken te bevestigen. Met 97,7 procent van de stemmen werd Van Grieken overtuigend herverkozen als Vlaams Belang-voorzitter. Van Grieken had tevens een boodschap voor alle Vlaamse partijvoorzitters. “We moeten eindelijk samen durven werken als Vlamingen”, zegt hij. “Eerst moet er een Vlaamse regering gevormd worden en pas dan kan er federaal aan tafel gaan zitten. Het zou waanzin zijn om ons uiteen te laten spelen ten koste van de Vlaamse democratie en welvaart.”
In een tot de nok gevulde Koningin Elisabethzaal kwam het Vlaams Belang samen om voorzitter Tom Van Grieken opnieuw het vertrouwen te schenken als voorzitter. Met toespraken van enkele lijsttrekkers, afgewisseld door beelden met een groet uit elke Vlaamse provincie, voorafgaand aan de eigenlijke stemming. De conclusie: “Het Vlaams Belang is meer dan ooit nodig!”
Van Grieken dankte alle Vlaams Belangers voor het vertrouwen en beloofde hen dat niet te beschamen. “Wij doen aan politiek voor iets wat veel belangrijker is dan postjes en posities: de toekomst van onze kinderen”, zegt Van Grieken. “Onze partij heeft de wind in de zeilen. We moeten nu stevig koers houden en alles uit die gunstige wind halen. We staan voor een historisch momentum. Iedereen die een Vlaams-nationale reflex heeft, moet zich daarom bezinnen.”
Eerst Vlaams besturen, dan federaal onderhandelen
De voorzitter doet daarom een oproep aan alle Vlaamse partijvoorzitters om na de verkiezingen van 9 juni eerst te onderhandelen over een Vlaamse regering en dan pas federaal aan tafel te gaan zitten. “Eerst moet er een Vlaamse regering komen”, aldus Van Grieken. “En dan pas kunnen we als een Vlaams-nationaal blok naar gesprekken op federaal niveau. Eerst Vlaams besturen, dan federaal onderhandelen. Vlaanderen moet op de eerste plaats komen. Doen we dat niet, dan schieten we in onze eigen voet en is dat een bedreiging voor onze welvaart en onze democratie.”
Dat het belang van Vlaanderen centraal moet staan bij de volgende regeringsonderhandelingen volgens de partij bleek ook uit andere speeches waarin het beleid van zowel de federale als de Vlaamse regering werd aangevallen. “De Vlaamse kiezer werd van meet af aan bij het grofvuil gezet”, klonk het. Kamerlid en Limburgs lijsttrekker voor de Kamer Annick Ponthier nam het beleid van de federale Vivaldi-regering zonder Vlaamse meerderheid op de korrel. Vlaams Parlementslid en West-Vlaams lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Immanuel De Reuse uitte eveneens felle kritiek op het beleid van de Vlaamse regering.
“De Vlaamse kiezer werd van meet af aan bij het grofvuil gezet”
De hoop op verandering met het Vlaams Belang was prominent aanwezig op het congres. Nieuwkomer en lijsttrekker voor de Kamer in Vlaams-Brabant Britt Huybrechts kaartte het compleet gefaalde migratiebeleid aan en herhaalde de noodzaak van een ommezwaai met het Vlaams Belang. Senator en Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere benadrukte dat ook in Brussel de strijd nog niet gestreden is en een ijzersterk Vlaams Belang voor verandering kan zorgen.
Kamerlid Marijke Dillen stond nog stil bij de beginjaren van de partij die haar vader Karel Dillen uitbouwde. Vlaams Parlementslid en Vlaams Belang Jongerenvoorzitter Filip Brusselmans benadrukte de steun van de jongeren en het nieuw talent voor het Vlaams Belang. “Weet u welke boodschap ik en vele jongeren met mij hebben aan alle traditionele partijen die door decennia van open grenzen en wanbeleid al het voorgaande hebben veroorzaakt: genoeg! Tot hier en niet verder.”