...

Inzicht in seksuele gezondheid: Wat je moet weten over veelvoorkomende infecties

Inzicht in seksuele gezondheid lab-g068f7922e_1920Seksuele gezondheid is je fysieke, mentale en sociale welzijn ten opzichte van seksualiteit en seksuele relaties. Het gaat dus niet uitsluitend om eventuele seksuele aandoeningen of ziekten. Toch is het belangrijk om bepaalde infecties die betrekking hebben op seksuele gezondheid te herkennen.

Seksuele aandoeningen voorkomen

Eerst en vooral is het belangrijk om seksuele aandoeningen en infecties te voorkomen door voorzorgsmaatregelen te nemen. Aangezien de meeste infecties overdraagbaar zijn bij intiem contact, is het gebruik van voorbehoedsmiddelen zoals condooms een goed idee, zeker wanneer je het bed deelt met een nieuwe partner.

Soa’s en soi’s

Bijna iedereen is bekend met de term ‘soa’. Of iedereen ook bekend is met de term ‘soi’ is een andere vraag. Soa betekent ‘seksueel overdraagbare aandoening’, daar waar soi ‘seksueel overdraagbare infectie’ betekent. Het verschil zit vooral in het feit dat symptomen van infecties vaak onder de radar blijven, waardoor je ze vaak niet herkent.

Wat zijn de meest voorkomende seksuele aandoeningen?

De meest voorkomende aandoeningen (of infecties) die overgedragen worden door onveilig seksueel contact zijn Chlamydia, Gonorroe, Syfilis (allemaal bacteriën). Herpes, HPV en Hepatitis B en C zijn overdraagbare virussen.

Wat zijn symptomen van seksuele aandoeningen?

Al de genoemde seksuele aandoeningen zijn te herkennen aan allerlei symptomen. Koorts en gezwollen klieren is een algemeen symptoom van een virus of bacterie. Is er daarnaast ook sprake van roodheid en jeuk van de geslachtsorganen, een branderig gevoel bij het plassen, tijdens seks of erna? Of heb je last van abnormale afscheiding? Dan kan dit wijzen op een seksueel overdraagbare infectie.

Bovengenoemde seksuele aandoeningen hebben echter niet allemaal duidelijke symptomen. Regelmatige controle bij een arts, gynaecoloog of aan de hand van zelftesten zijn essentieel. Zo kan je een soa test bestellen om thuis uitsluitsel te krijgen over bepaalde aandoeningen. Ook een thuistest chlamydia is zeer betrouwbaar.

Behandeling van seksuele infecties

Blijkt de zelftest positief, of zijn de resultaten van je onderzoek bij de dokter positief? Weet dan dat de meeste seksuele infecties vrij eenvoudig te bestrijden zijn met antibiotica. Sommige infecties zoals HPV of HIV zijn ongeneeslijke infecties, waarvan de symptomen goed te verminderen zijn met de juiste geneesmiddelen.

Kortom; voorkomen is beter dan genezen, maar gelukkig zijn er ook oplossingen voor allerlei seksuele aandoeningen. Merk je één of meerdere van bovengenoemde symptomen en is er een mogelijkheid dat je een infectie hebt opgelopen door onveilige seks? Dan is het een goed idee om een zelftest te doen thuis of om een afspraak te maken bij de dokter.

Afbeelding van Michal Jarmoluk via Pixabay