Zo onderhoud je jouw zwembad het hele jaar door!
Een groot zwembad in de tuin… Velen dromen ervan en dat snappen wij maar al te goed. Op warme zomerdagen is een zwembad heerlijk om in te plonzen en jezelf te verfrissen. Wanneer je kiest voor een zwembad is het echter wel belangrijk om dit goed te onderhouden. Doe je dat niet, dan kan je zwembad een echte broedplaats worden voor bacteriën en zal het er snel verwilderd uitzien. Lees snel onze beste tips om jouw zwembad het hele jaar door goed te kunnen onderhouden.
Regelmatig testen van de waterkwaliteit
Om te beginnen is het belangrijk om heel regelmatig de kwaliteit van het water in het zwembad te testen. Hiervoor kan je teststrips of een testkit gebruiken die het chloorgehalte, de pH-waarde, de alkaliniteit en het cyanuurzuur in het water meten. Idealiter doe je dit minstens één keer per week zodat je snel kan handelen wanneer de waarden van het water niet op het juiste niveau zijn. In dat geval kan je wat zwembadzout aan het water toevoegen of bij een specialist nagaan hoe het komt dat je water niet van goede kwaliteit is.
Verwijderen van vuil
Wil je je zwembad proper houden? Dan is het belangrijk om het vuil dat in het water terecht komt af en toe te verwijderen. Je kan een skimmer gebruiken om bladeren, insecten en andere drijvende voorwerpen uit het water te verwijderen. Om het vuil van de bodem en de wanden van het zwembad weg te krijgen, gebruik je dan weer best een zwembadstofzuiger.
Onderhouden van de pomp en de filter
De filter van je zwembad is verantwoordelijk voor het verwijderen van vuil en bacteriën uit het zwembadwater. Zorg er dus goed voor dat de filter proper blijft door hem regelmatig te reinigen en de filtermand leeg te maken. Daarnaast is ook de pomp een erg belangrijk onderdeel van je zwembad. Deze is namelijk verantwoordelijk voor het circuleren van het water door de filter. Controleer daarom regelmatig of de pomp goed werkt en of er geen vuil in de pomp of de pompmotor terechtkomt. Ondervind je toch problemen met de filter of de pomp van je zwembad? Een beetje onthardingszout kan er al snel voor zorgen dat er minder kalk in deze onderdelen terecht komt. Indien je problemen blijft ondervinden is het aangeraden om raad te vragen aan een specialist.
Winterklaar maken van het zwembad
Tenzij je een binnenzwembad hebt of je zwembad buiten erg goed verwarmt, kan je in België slechts enkele maanden per jaar gebruik maken van je zwembad. Tijdens de wintermaanden is het belangrijk om je zwembad te beschermen tegen de koude. Om dit te doen begin je met het legen van het water tot onder de skimmer, het winterklaar maken van de pomp en de filter, en het afdekken van het zwembad met een stevig winterzeil.