Organisaties grijpen naar Agile werkmethodes in tijden van onzekerheid
In tijden van onzekerheid, waarin een nieuwe Corona golf niet ondenkbaar is en een economische recessie wellicht aanstaande, zijn bedrijven opzoek naar manieren om de volgende crisis te overleven. Een van de oplossingen waar al jaren naar gewezen wordt is Agile werken, en dit is waarom.
Prijsstijgingen en onzekerheden over recessies
Wanneer er een crisis aanbreekt is één ding duidelijk, er gaan bedrijven geraakt worden. Maar welke bedrijven dat precies zijn en in welke gradatie dat gebeurd is vaak de vraag. Er zijn dus onvoorspelbare factoren. Voor organisaties die met traditionele werkmethodes, is het vaak lastig al dan niet onmogelijk om van koers te veranderen wanneer deze onduidelijkheden duidelijk worden. Organisaties die Agile werkmethodes toepassen, weten ook niet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Echter kunnen Agile werkende organisaties zich makkelijk aanpassen, vandaar het woord Agile wat vertaalt naar het Nederlands wendbaar betekent. Dus wanneer bijvoorbeeld wet- en regelgeving veranderen, of plotselinge prijsstijgingen zich voordoen, kunnen Agile werkende organisaties zich sneller op aanpassen, waarmee negatieve gevolgen worden beperkt. Terwijl organisaties die niet goed op verandering kunnen inspelen, deze negatieve gevolgen minder goed kunnen beperken. En dat is juist zo belangrijk in tijden van een crisis.
Agile werkmethodes bieden een helpende hand
Neem bijvoorbeeld de Coronacrisis in 2020. In deze tijd veranderde de regels soms wel elke 2 weken. Organisaties wisten niet welke regels er gingen veranderen, maar Agile werkende organisaties zorgde er in ieder geval voor dat zij in korte tijd zich konden aanpassen aan de nieuwe regels.
Wat voor Agile werkmethodes zijn er?
Er zijn meer dan 10 verschillende soorten Agile werkmethodes, de meeste zijn gericht op Softwareontwikkeling, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Zo worden Kanban en Scrum bijvoorbeeld ook gebruikt door heel veel non-IT bedrijven. Waar Scrum zich vooral richt op projectontwikkeling, is Kanban meer gefocust op werkstroom optimalisatie. Zo is ervoor bijna elke type bedrijf wel een passende Agile werkmethode.
Hoe maak je als organisatie de transformatie naar Agile werken?
Als een organisatie van een traditionele werkmethode naar een Agile werkmethode overgaat, noemen we dit een Agile transformatie. Wanneer een organisatie zo’n transformatie aangaat wordt er vaak gebruik gemaakt van trainingen en coaching. Zo zijn er bijvoorbeeld organisaties zoals de Agile Scrum Group die In-company trainingen geven, om zo in één keer een heel team of een hele afdeling op te leiden.