Mode is iets dat een trend beschrijft of uitdrukt die op een bepaald moment als gangbaar wordt beschouwd. Vaak weerspiegelt het de persoonlijke kijk op expressie, een stijl die misschien niet voor iedereen kenmerkend is. Mode toont een trend van het dragen, gebruiken en creëren van concrete onderwerpen die verspreid zijn over een specifieke tijd. Meestal duurt zo ’n trend niet lang. Het kan worden vervangen door nieuwe tendensen.
België mag dan wel klein zijn, maar de Belgische mode beleeft een moment en het gaat hier beter dan ooit, met jonge ontwerpers die een winkel beginnen en hun weg vinden naar kopers overal, van de VS tot Azië. Als je kleding van deze modeontwerpers wilt kopen, kun je op Scalini de perfecte look voor elke gelegenheid vinden.
Mode heeft een lange geschiedenis in België. Belgen waren altijd uitmuntend met hun smaak en interesse in mode. We willen ons richten op 5 Belgische modeontwerpers die op dit moment in opkomst zijn.
Raf Simons bij Prada
In februari 2020 kondigde Prada de komst aan van de Belgische ontwerper als co-artistiek directeur naast Miuccia Prada. Een echte gebeurtenis die de terugkeer naar de modescene van het genie markeerde, nadat hij de posities van artistiek directeur van de huizen van Jil Sander, Dior en Calvin Klein bekleedde. Buiten de mode-radars sinds 2018 was de Vlaamse ontwerper discreet, tot de aankondiging van het Italiaanse huis, in volle Fashion Week.
Sinds zijn aankomst in Prada heeft Raf Simons de grenzen van creativiteit moeten verleggen, zoals alle acteurs in de modewereld, terwijl huizen zich afvroegen hoe ze hun volgende collecties konden presenteren zonder de mogelijkheid om parades te organiseren, met inachtneming van de sanitaire maatregelen. Met Miuccia Prada presenteerde de Belg zijn eerste lente-zomer 2021 modeshow voor het huis, in een setting bestaande uit gele gordijnen en camera ’s gericht op de modellen. Dit werd gevolgd door een vraag-en-antwoord sessie die live online werd uitgezonden, waarbij de twee ontwerpers vragen van sociale media beantwoordden. Een nieuwe manier van kijken naar mode bewijst dus het vermogen van de ontwerper om zichzelf opnieuw uit te vinden in tijden van crisis.
Pieter Mulier bij Maison Alaïa
Meer dan drie jaar na de dood van de legendarische styliste Azzedine Alaïa kondigde het gelijknamige modemerk van de ontwerper op 5 februari de benoeming van Pieter Mulier tot artistiek directeur van het huis aan. En als de keuze op hem viel, terwijl zijn naam nog niet bekend is bij het grote publiek, dan is dat omdat de Belgische ontwerper al bijna twee decennia lang samenwerkt met Raf Simons en algemeen beschouwd wordt als zijn tweede directeur van design bij Christian Dior en directeur van wereldcreatie bij Calvin Klein tijdens de respectieve termijnen van Raf Simons aan het hoofd van de twee huizen. Vandaag vertrekt Pieter Mulier dan ook en onthult zijn eerste collectie voor Maison Alaïa voor het voorjaar-zomer seizoen 2022. Blijf op de hoogte.
Tom Van Dorpe in The Kooples
Op 20 mei 2020 kondigde The Kooples de komst aan van haar nieuwe artistiek directeur om haar imago te versterken: Tom Van Dorpe, oorspronkelijk uit Gent. Op slechts 36 jaar oud, deze stylist draaide ontwerper en voormalig mode-redacteur-in-hoofd van V Magazine kan opscheppen van het hebben gewerkt met de grootste, zoals Rihanna. Sinds zijn aankomst in The Kooples, waar hij verantwoordelijk is voor de collecties van vrouwen en mannen, maar ook voor de campagnes, zijn we met name getuige geweest van de terugkeer van modecampagnes, belichaamd door beroemde koppels, zoals Tina Kunakey en Vincent Cassel, de nieuwe rebellenmussen van het Franse huis.<
Olivier Theyskens bij Azzaro
Na bij Rochas, Nina Ricci of Theory te hebben gewerkt terwijl hij zijn eigen gelijknamige merk regisseerde, werd Olivier Theyskens in februari 2020 aangesteld als artistiek directeur van Azzaro. Vijf maanden later presenteerde de maker, in het verleden meester in de kunst van het vergroten van de noir, de eerste collectie voor het huis, ter gelegenheid van Haute Couture Fashion Week herfst-winter 2020-2021. Een speciale Fashion Week, omdat het voor het eerst volledig digitaal was, vanwege de Covid-19-pandemie. Een beperking die hem niet zal beletten om een stempel te drukken, want hij zal zijn creaties onthullen door middel van een film waarin hij Belgische knowhow in de kijker zet en carte blanche geeft aan de singer-songwriter Sylvie Kreusch en de regisseur Lukas Dhont. Drie maanden later markeert de ontwerper de geesten opnieuw met zijn eerste confectiecollectie die tijdens de modeweek lente-zomer 2021 wordt onthuld, en ontwikkelt hij een kledingkast als eerbetoon aan Mylène Farmer. De legende is in beweging.
Anthony Vaccarello in Saint Laurent
Sinds zijn aankomst aan het roer van Saint Laurent in 2016 blinkt Anthony Vaccarello uit in zijn rol als artistiek directeur van een van de meest prestigieuze modehuizen ter wereld. Terwijl professionals in het veld zich afvroegen of de Belgische couturier in staat zou zijn om de teugels van het huis over te nemen na de onvergetelijke passage van Hedi Slimane, de artistiek directeur van Saint Laurent van 2012 tot 2016, slaagde Anthony Vaccarello erin om te winnen met brio, en veel sneller dan men zou denken.
Vanaf zijn derde parade voor Saint Laurent vond de Belg een nieuwe magische plek om zijn collecties te onthullen, op het hoogtepunt van het prestige van het huis: de fonteinen van de Trocadéro, waarop elke Fashion Week de indrukwekkende set van de show wordt geïnstalleerd, met een adembenemend uitzicht op de Eiffeltoren. Wat zette de toon van zijn mandaat: als Hedi Slimane “Yves” uit het historische huis verwijderde, voordat hij het logo en de esthetiek van de winkels opnieuw definieerde, zal Vaccarello het doordrenken met zijn aura en creatieve ideeën. Dito voor de creaties: de pumps met hakken in de vorm van het YSL logo van het huis, dat is hem, de zilveren spiegel-ball dij-hoge laarzen, dat is hem, de fluorescerende garderobe ook, en niet te vergeten de totale vinyl look. De ontwerper markeerde zijn verblijf in Saint Laurent aan een onuitwisbaar anker en drong erop aan, terwijl de Covid-19-pandemie woedde, om het Franse huis uit de officiële Fashion Week-kalender te halen, waarbij hij benadrukte dat het opgelegde tempo te intens was. Het is daarom in december 2020 dat de ontwerper de lente-zomer 2021-collectie onthulde, vastgelegd op video in het midden van de woestijn, met het zand zover het oog reikt. Deze keer geen Eiffeltoren meer aan de horizon, maar een veld van mogelijkheden, waardoor Anthony Vaccarello al meer dan vijf jaar een Belgisch ontwerper in de wind is.