Minder werkdruk en afval door kwalitatief incontinentiemateriaal
Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond dat de komst van kwalitatief incontinentiemateriaal voor minder werkdruk en afval gezorgd heeft. De voordelen van kwalitatief incontinentiemateriaal liggen in de basis voor de hand. Als het hulpmiddel minder doorlekt, worden bedden en stoelen ook minder snel nat. Dat betekent minder schoonmaken en dus minder werkdruk. En er zijn nog meer innovaties op komst, zoals onder andere bij TENA, de grootste fabrikant op dit gebied.
Schonere bedden door betrouwbaarder materiaal
Het is bijna niet meer voor te stellen wat voor transformatie incontinentiemateriaal is doorgegaan. Een product als TENA lady is niet te vergelijken met het incontinentiemateriaal van de jaren 90. Op diverse vlakken is de kwaliteit fors toegenomen. Het gebruikte materiaal is betrouwbaarder en gaat daardoor langer mee. Ook is de kans op doorlekken fors afgenomen doordat zo goed als alles binnen het incontinentiemateriaal gehouden wordt.
Minder tijd kwijt aan verschonen
Daar komt bij dat het aanzienlijk minder tijd kost om incontinentiemateriaal te verschonen. Het is gemakkelijker geworden om gebruikt incontinentiemateriaal te verwisselen. Bijvoorbeeld door het gebruik van slimme bevestigingsmechanismen. Ook hoeft er minder snel een bank of bed te worden schoongemaakt doordat de kans op doorlekken fors lager is. Gezien de bijzonder krappe personeelsbezetting van menig verzorgingstehuizen is dit dan ook alleen maar positief.
Verrassend duurzame oplossing
De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor de negatieve impact van verzorgingsmateriaal op het milieu. Een van de boosdoeners zou incontinentiemateriaal zijn dat bij sommige verzorgingstehuizen in een onnodig hoog tempo verbruikt zou worden. De ‘afvalhoop’ dat onnodig door incontinentiemateriaal ontstaan zou zijn, zou een belangrijke rol spelen. Gelukkig is er de laatste tijd juist veel lof voor de wijze hoe fabrikanten van incontinentiemateriaal met deze constatering omgaan. Veel incontinentiemateriaal wordt, al dan niet deels, van recyclebaar materiaal gemaakt en gaat zoals eerder aangehaald ook nog eens langer mee.
Toekomst van incontinentiemateriaal
De kans is groot dat we de komende jaren nog veel innovaties op het gebied van incontinentiemateriaal gaan zien. Zo zijn er al diverse merken bezig met incontinentiemateriaal dat zich nog beter aanpast aan het lichaam van de drager. Ook is de kans groot dat er nog meer aandacht zal worden besteed aan het verminderen van de milieu impact van incontinentiemateriaal. Bijvoorbeeld door het gebruik van volledig recyclebaar materiaal.