Dakgoot herstellen, zo doe je dat
Een kapotte, afhangende of lekke dakgoot, het is geen zicht. Meer nog, het kan vervelende gevolgen hebben. Wanneer water langere tijd langs je gevel loopt, kan dat leiden tot schimmel en vocht in huis. Om erge waterschade te voorkomen en te vermijden dat je dakgoten geheel vervangen moeten worden, moet je je dakgoot zo snel mogelijk herstellen. Hoe je dat doet, lees je hier.
Wat zijn de oorzaken van een kapotte dakgoot?
Het is belangrijk om eerst de oorzaak van het probleem te kennen. Zo kan je het gericht aanpakken.
Zo kan een dakgoot stukgaan:
- Slijtage: een dakgoot vangt neerslag op en voert die af. Daardoor kan de dakgoot na verloop van tijd slijtage vertonen. Denk aan scheuren, lekken en losse onderdelen. Veroudering is een veelvoorkomende oorzaak van kapotte dakgoten.
- Verstopping: de dakgoot vangt niet alleen neerslag, maar ook rondvliegende bladeren, takjes en vuil op. Wanneer dat ophoopt, kan het water niet goed afgevoerd worden, waardoor lekken ontstaan.
- Corrosie: een dakgoot komt lange periodes in contact met water. Daardoor kan roestvorming ontstaan.
Sommige problemen zijn makkelijk op te lossen. Een verstopte dakgoot kan je makkelijk weer vrijmaken. Heb je te maken met roest, lekkages of beschadigde onderdelen? Dan schakel je beter een vakman in met ervaring in dakgootreparatie. Die heeft niet alleen het juiste materiaal om het probleem gericht aan te pakken, maar hij heeft ook de kennis om te zien wanneer reparatie voldoende is of je dakgoot toch aan vervanging toe is.
Dakgoot herstellen of toch vervangen
Een lekkende dakgoot is relatief makkelijk op te lossen, zodat je geen verdere waterschade hebt. Soms is het probleem echter te groot, ingewikkeld of duur om te herstellen. Vooral bij sterk verouderde dakgoten kost herstellen vaak veel meer dan de dakgoot geheel vervangen.
Heb je te maken met veel en grote lekken? Ook dan is de dakgoot mogelijk in te slechte staat om te herstellen.
Hoe moet je zelf een dakgoot repareren?
Zelf een dakgoot herstellen is niet zo eenvoudig. Er zijn wel enkele producten op de markt waarmee je een lek zelf kan herstellen. Denk daarbij aan tape of EPDM. Veel hangt af van het materiaal van de dakgoot. Elk materiaal vraagt namelijk een andere aanpak.
Een vakman weet precies welke techniek geschikt is voor welk materiaal. Zo wordt een zinken dakgoot het best hersteld met vloeibaar zink. Soms is alleen een versteviging van bepaalde zwakke plekken nodig om verdere problemen te voorkomen. Dat kan het geval zijn bij aluminium en koperen dakgoten.
Het is daarom geen overbodige luxe om een specialist in te schakelen. Makkelijk is een platform zoals Homedeal.nl, waar je een handig overzicht krijgt van alle beschikbare vakmannen in je buurt. Je kan meteen offertes vergelijken en de beste vakman voor je project vinden.
Kleine herstellingen kondigen vaak grotere problemen aan. Je dakgoten in goede conditie houden doe je door ze geregeld vrij te maken en te onderhouden. Zoals altijd, beter voorkomen dan genezen!