...

Europese Commissie wil geen al te grote euro-stablecoins

Europese Commissie wil geen al te grote euro-stablecoins

Europese Commissie wil geen al te grote euro-stablecoins

Volgens uitgelekte documenten zou de Europese Commissie gekant zijn tegen grote euro-stablecoins. Het gaat niet om een officieel document, maar veeleer om een intern document dat de discussie moet bevorderen en dat moet bijdragen aan nieuwe wetgeving. Men zou niet streven naar een verbod, maar wel naar maatregelen om te voorkomen dat euro-stablecoins al te groot worden.

Een stablecoin: wat is dat?

De koerswaarde van een cryptomunt als Bitcoin wordt bepaald op basis van vraag en aanbod, net zoals het bijvoorbeeld bij aandelen gaat. Als de vraag stijgt en het aanbod constant blijft, zal de koerswaarde stijgen. Als het aanbod groeit en de vraag niet stijgt, zal de koerswaarde dalen. Op basis hiervan kunnen beleggers winst maken, op voorwaarde dat ze op de juiste momenten kopen en verkopen. Platforms als bitcoin pro maken gebruik van complexe algoritmen om koersvoorspellingen te doen en ondersteunen beleggers in het maken van aankoop- en verkoopbeslissingen. Handig, maar het is natuurlijk geen exacte wetenschap.

Een nadeel van cryptomunten als Bitcoin is dat de waarde ervan voortdurend wijzigt. Het is eigen aan hoe de koerswaarde wordt bepaald. Voor bijvoorbeeld winkeliers is dat niet zo handig. Daarom heeft men een alternatief bedacht: stablecoins. Bij stablecoins wordt de waarde gelinkt aan fiatgeld. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Tether. Deze cryptomunt is gekoppeld aan de dollar. Dergelijke cryptomunten zijn veel minder volatiel en zijn volgens experts beter geschikt voor dagelijks gebruik. Daarnaast helpt het crypto-investeerders om zich in te dekken tegen koersschommelingen en fungeert het als een soort van verzekering.

Stablecoins zijn minder stabiel dan men zou willen

De afgelopen tijd is er het een en ander gezegd en geschreven over dergelijke stablecoins. Het is opvallend hoe de koers van de stablecoin Terra, dat gelijk zou moeten zijn aan deze van de Amerikaanse dollar, recent alsnog inzakte. Dat komt door de manier waarop men deze koers kunstmatig stabiliseert. Als de waarde van de Terra zakt, koopt men de cryptomunt Luna in. Enkel is het zo dat de cryptomunt Luna recent zo sterk aan waarde is verloren dat het bijna niks meer waard is. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om de waarde van de stablecoin te stabiliseren door extra Luna’s te kopen. Niet veel later kwam ook het nieuws naar buiten dat ook Tether waarde verloor, terwijl het eigenlijk ook netjes de dollar zou moeten volgen. Critici geven aan dat de gebeurtenissen bewijzen hoe onvolwassen de hele cryptomarkt is.

Geen verbod, maar liefst zo klein mogelijk

Volgens het vaak goed geïnformeerde CoinDesk, dat beweert een niet-gepubliceerd rapport omtrent het reguleren van stablecoins te hebben ingezien, wil de Europese Commissie niet meteen dat er grote euro-stablecoins komen. Toch zou men niet zover willen gaan dat euro-stablecoins worden verboden. De ECB zou volgens het rapport al blij zijn als de marktwaarde ervan niet boven 200 miljoen euro stijgt en er niet meer dan 1 miljoen transacties per dag worden uitgevoerd. CoinDesk zou al met twee insiders hebben gesproken die de inhoud van het rapport bevestigen.

Dergelijke euro-stablecoins zouden niet door de ECB (Europese Centrale Bank) worden uitgegeven en dat biedt beperkte controlemogelijkheden. De ECB, dat een grote verantwoordelijkheid heeft bij het garanderen van een sterke en stabiele euro, wil de touwtjes liever zelf in handen hebben. Stablecoins met de euro als onderpand zou de invloed van de ECB te sterk kunnen verminderen. Tegelijkertijd wil Europa ook zelf met digitale oplossingen komen, zoals een digitale euro. Het fiasco met Terra en Tether zal er wellicht voor zorgen dat men zich nog kritischer opstelt ten opzichte van dergelijke stablecoins.