Kamergeluidsisolatie: hoe doe je het goed?
Iedereen die in zijn eigen huis muziek draait of graag heel hard naar muziek luistert, kan de omringende buren snel storen. Om dit te voorkomen en uw privacy te beschermen, kunnen de kamers op verschillende manieren geluiddicht worden gemaakt. In dit artikel leer je wat het verschil is tussen geluidsisolatie en echo-onderdrukking en hoe je een ruimte geluiddicht maakt.
Geluiddichte kamers: uitleg en voordelen
Voordat we ingaan op de vraag hoe we een ruimte geluiddicht kunnen maken, moeten we eerst het verschil tussen geluiddicht en galm duidelijk maken. Er is weinig geluid van de geluiddichte kamer en heel weinig omgevingsgeluid. Echo daarentegen verwijst naar kamers waaruit helemaal geen geluid binnendringt. Dit laatste is meestal niet nodig in particuliere woningen, en kan ook niet worden bereikt met redelijke financiële middelen. In sommige commerciële en industriële gebieden zijn echovrije kamers vereist. Geluiddichte kamers kunnen worden gebruikt als muziekkamer of voor geluidsopnames.
Hoe wordt een kamer geluiddicht gemaakt?
Het geluid kan via de muren, het plafond en de vloer naar buiten en in de aangrenzende kamers komen. Daarom is het afdekken van de muren een belangrijke stap bij het geluiddicht maken van een kamer. Dat kan bijvoorbeeld met een modern akoestisch paneel als wandbekleding. Zo’n paneel heeft als voordeel dat het uitstekend geluid absorbeert, maar is ook spectaculair. De buitenste laag kan worden gemaakt in een enkele kleur of in een patroon, wat aanzienlijk bijdraagt aan het ontwerp van een aangename kamer. Dit is een belangrijk voordeel van geluidsabsorberende panelen ten opzichte van getwiste schuimpanelen. Omdat een akoestisch paneel van goede kwaliteit relatief zwaar is, moet het stevig aan de muur worden bevestigd.
Welke bevestigingsmiddelen kunnen worden gebruikt, hangt af van de aard van de wanden in de ruimte. Met een akoestisch paneel kunnen we ook het plafond in een ruimte afdekken omdat het geluid ook doordringt in de omringende ruimtes. Als de wanden en het plafond eenmaal zo zijn ontworpen dat ze een hoge geluidsabsorptie hebben, loont het de moeite om eens naar de vloer te kijken. Het leggen van geluidsabsorberende vloertegels is een eenvoudige en snelle oplossing. Als alternatief kunnen speciale tapijten als geluidsisolatie op de vloer worden gelegd. Dikke tapijten daarentegen vervullen deze functie nauwelijks.
Meer tips voor een geluiddichte kamer
Naast muren, plafonds en vloeren zijn er nog andere manieren om geluid in een ruimte te absorberen. Als je bijvoorbeeld grote speakers in je kamer hebt staan, moet je deze niet zomaar op de grond zetten. Gebruik in plaats daarvan schokdempers of plaats de dozen op stevige meubels. De ramen en deuren van de kamers zijn ook geluiddicht. In het geval van een geluiddichte ruimte moeten de voegen van de ramen daarom zorgvuldig worden afgedicht. Voor deuren kunnen meestal afdichtingsstrips van schuim of rubber worden gebruikt.