Ine De Deken Klinisch psychologe
Ine De Deken Klinisch psychologe: “Nu mensen er eindelijk durven over praten, zetten ze makkelijker de stap richting stressbegeleiding en -coaching!”. Dat januari nog steeds de “maand van goede wil” is, verbaast ook de West-Vlaamse klinisch psycholoog Ine De Deken, coördinator en zaakvoerder van opleidings- en paramedisch centrum ViZiT Veurne. “Het heeft lang geduurd, maar eindelijk durft men openlijk te spreken over begeleid worden. Ook de respons op onze seminars, webinars en cursussen is geweldig. Er is nog veel werk aan de winkel, maar de overheid verplicht bedrijven tot focus op werknemerspsychologie. Gezonde verplichte psychosociale preventieprogramma’s werpen eindelijk hun vruchten af. Dat merkte ik ook in de reactie op mijn boek Weet wat je wilt als remedie tegen stress en burn-out.
Een nieuwjaarscadeau voor werknemers
Voor veel bedrijven was het een nieuwjaarscadeau voor werknemers , en het miste het doel niet. Sommigen van hen hebben zich ook effectief bij ons aangemeld voor stresscounselingsessies of persoonlijke hulp en begeleiding.” Na de vakantie, wanneer de meeste mensen zich niet lekker voelen na een grote maaltijd, hebben ze de neiging om ook te beseffen dat deze goede wensen effectief kunnen werken. Waarom niet meedoen aan gymles of yoga? Of waarom niet naar een psycholoog gaan of een workshop stressmanagement volgen? Vooral dat laatste advies is pas recentelijk vastgesteld en algemeen aanvaard: “Vandaag de dag komen mensen via vrienden, kennissen, familie, collega’s of mond-tot-mondreclame naar onze workshops over zelfzorg.
Nieuwe workshop Er komt “meer energie, minder stress”
Een goed voorbeeld is de nieuwe workshop Er komt “meer energie , minder stress”, gebaseerd op het boek van Ine. Tien jaar geleden ondenkbaar, “naar een psychiater gaan en je laten leiden” zit echt nog in donkere hoekjes en taboe-sferen. Dat zijn de dingen die je niet tolereerde, ze bleven thuis, binnen de vier muren. Ondertussen zijn we een paar generaties verder, zijn die dingen bespreekbaar en is er heel wat veranderd”, zegt Ine De Deken. Sinds 2018 zijn ook bedrijven verplicht om aandacht te besteden aan het psychosociaal welzijn van hun werknemers. “Van 1 medewerker moet je een psychosociaal preventieplan ontwikkelen dat gebaseerd is op een uitgebreide psychosociale risicoanalyse.
De tegenovergestelde manier van denken
Dit is nieuw wat ik doe als is één van de banen als opgeleid klinisch psycholoog. Bedrijfsartsen kunnen dit ook, maar in de praktijk zal je merken dat de meeste mensen in hun verantwoordelijkheidsgebied geen tijd hebben om het te doen en die taak aan ons over laten. Ik was een paar jaar geleden in deze hoedanigheid Train jezelf om een externe vertrouwenspersoon te zijn voor deze bedrijven, ‘, zegt Ine De Deken. Terwijl bijna alle bedrijven met slechts één werknemer psychosociale preventieprogramma’s moeten uitvoeren, is er volgens Ine nog veel werk aan de winkel: “Enerzijds omdat dit een onderwerp is dat binnen het bedrijf stil is: we gaan hier geen burn-outcoach binnenhalen. “Dus het is de tegenovergestelde manier van denken, totaal verkeerd.
Het bewustzijn van motiverende bedrijfsleiders
Aan de andere kant weten bedrijven niet dat het een verplichting is. In dit opzicht staat de overheid nog voor veel uitdagingen bij het verhogen van het bewustzijn van motiverende bedrijfsleiders. In veel bedrijven tellen alleen omzet en winst. Hun werknemers moeten hard werken, maar ze vergeten dat wanneer er geen sociale of psychologische ondersteuning van het bedrijf is, het voor hen gemakkelijker is om uit te vallen in het team. Plus de extra coronastress en dwang. Thuiswerkend, weet je dat er dringend actie moet worden ondernomen.” Op 24 februari geeft Ine opnieuw een opleidingsdag rond zelfzorg, specifiek op maat van leidinggevenden en mensen in een coördinerende functie. Deze online vormingsdag “Leidinggeven & zelfzorg: hoe combineer je de twee?!?”, viel in het najaar reeds enorm in de smaak van tal van bedrijfsleiders en leidinggevenden.
Foto’s: House Of Entertainment
Meer info over Ine De Deken, haar boek ‘Weten wat je wil als middel tegen stress en burn-out’, cursussen, workshops e.a., vind je op https://www.centrumvizit.be/agenda. Inschrijven voor de vormingsdag kan via ine@centrumvizit.be