...

Onlusten in Kazachstan zorgen voor dalende cryptokoersen

Onlusten in Kazachstan zorgen voor dalende cryptokoersen

Onlusten in Kazachstan zorgen voor dalende cryptokoersen

In Kazachstan is het al even onrustig. Bij protesten lieten tientallen mensen het leven en raakten meer dan tweeduizend mensen gewond. Volgens president Kassym-Jomart Tokajev is een staatsgreep afgewend met de hulp van Russische militairen. Volgens analisten werd de Russische hulp ingeschakeld omdat hij de eigen veiligheidsdiensten niet helemaal meer vertrouwt. Bijzonder is dat de onrust in Kazachstan ook de koers van Bitcoin sterk heeft beïnvloed. En dat heeft ook veel te maken met het Chinese cryptobeleid en de spotgoedkope energie in Kazachstan.

Miningbedrijven zijn massaal vertrokken uit China

Bitcoins kan je niet alleen kopen, maar je kan ze ook verdienen. Dat is een praktijk die mining of mijnen wordt genoemd. Eenvoudig samengevat: miners stellen computerrekenkracht ter beschikking van het netwerk en krijgen daarvoor een vergoeding. Om dit te bewerkstelligen, hebben ze veel energie nodig en voor hun winst zijn ze dan ook volledig afhankelijk van de marge tussen de Bitcoinkoers en wat ze betalen voor het energieverbruik. Het mag dan ook niet verbazen dat miners vooral te vinden zijn in landen en gebieden waar de energie spotgoedkoop is.

Aanvankelijk was China de ideale locatie, maar tegenwoordig hanteert China steeds striktere klimaatambities. Het land wil zich als grootmacht etaleren en zijn internationale verantwoordelijkheid opnemen. Energieverslindende miningbedrijven die vooral rekenen op grijze energie van steenkoolcentrales kan het land missen als kiespijn. In een recordtempo heeft China de miningbedrijven verstoten. Het hele gebeuren werd ineens illegaal en bedrijven werden gewoon van het elektriciteitsnet afgesloten. Wat volgde, was een ware exodus naar andere oorden. Een groot deel van de miningbedrijven trok naar het Amerikaanse Texas, maar niet allemaal weken ze zo ver uit.

Veel miningbedrijven vonden een onderkomen in Kazachstan

Een grote groep koos ervoor om de grens met Kazachstan over te steken. Ongeveer acht procent van het energieverbruik in Kazachstan zou intussen al naar dergelijke miningbedrijven gaan. En ongeveer twintig procent van alle miners ter wereld zijn in het Centraal-Aziatische land te vinden. Enkel in de Verenigde Staten zijn er meer miners aan te treffen.

Vanuit economisch oogpunt is de keuze voor Kazachstan goed te begrijpen. In Kazachstan is de energie namelijk heel goedkoop, onder andere omdat het land van nature rijk is aan hulpbronnen. Het heeft zelfs een van de laagste elektriciteitsprijzen ter wereld. Dat komt onder meer omdat de energiemarkt strikt door de staat is gereguleerd en vooral steunt op steenkool. De prijzen worden daarbij laag gehouden, lager dan wat op een vrije markt mogelijk zou zijn, om zo de economie te boosten.

Miningbedrijven worden ineens uit de lucht gehaald

Tijdens de onlusten in het land heeft president Tokajev begin januari plotsklaps het internet platgelegd. Hierdoor kunnen actiegroepen moeilijker met elkaar communiceren en bereikt informatie minder eenvoudig de buitenwereld. Maar samen met het afsluiten van het internet werd ook ongeveer twintig procent van de Bitcoinminers ter wereld uit de lucht gehaald. Meteen nam de Bitcoinkoers een flinke duik en zakte het tot ongeveer 38.000 dollar. Intussen heeft de cryptomunt al ongeveer veertig procent aan waarde verloren sinds de piek in 2021. Het toont aan dat ook decentrale munten helemaal niet onafhankelijk zijn van wat staten en overheden doen.

Toch resulteerden de gebeurtenissen niet voor iedereen in verlies. Volgens Bitcoin Prime, een aanbieder van een geautomatiseerd handelssysteem in crypto-CFD’s, hebben hun investeerders net winst gemaakt. Dat komt onder andere omdat hun algoritme ook vertrouwt op short selling. Via short selling is het mogelijk om te profiteren van een daling van de beurskoers.