Dit is wat je eigen stukje ontspanning kost
Tijdens de eerste lockdowns waren wellnesscentra en sauna’s lange tijd gesloten. Dat is een spijtige zaak, want het waren heel stresserende tijden waarin men net wat extra ontspanning kon gebruiken. Het heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen in hun eigen oase van rust investeerden. Voel ook jij het kriebelen? We zochten uit wat de veelgevraagde ontspanningstoestellen kosten. Spoiler: het blijkt heel goed mee te vallen.
Jacuzzi
De jacuzzi is een voorbeeld van een ontspanningstoestel dat de afgelopen tijd veel populairder is geworden. Een jacuzzi is niet alleen een mooi voorbeeld van merkverwatering, het is bovendien ook een kuip waarin je gezellig kan baden. Lekker dobberen op de bubbels terwijl je de vogels hoort fluiten, hoe zalig is dat? Dit verwarmd zitbad maakt gebruik van luchtbellen en waterstralen om jou te doen genieten. Het staat je toe om te ontspannen wanneer het jou uitkomt en het kan zowel buiten als binnen worden geplaatst.
Jacuzzi’s zijn er in talloze afmetingen, uitvoeringen en materialen en dat beïnvloedt natuurlijk het prijskaartje. Volgens De Standaard betaal je gemiddeld 4000 euro voor een hottub zonder extraatjes. De grootte speelt natuurlijk een rol. Bij Rhodos Wellness betaal je 3495 euro voor de Fantasy Spa Aspire (2 personen) en 4495 euro voor de Fantasy Spa Splendor (5 personen). Dit is exclusief plaatsingskosten. Als er een hijskraan aan te pas komt, loopt de rekening natuurlijk verder op.
Aan stroom ben je gemiddeld 30 euro per maand kwijt. Daarnaast moet je het uiteraard vullen met water (+/- 4,30 euro per 1000 liter) en moet je het water af en toe desinfecteren met chloortabletten (verkrijgbaar vanaf 10 euro).
Massagestoel
Een jacuzzi is voor velen een droom, maar vergt een flinke investering en je moet er ook de ruimte voor hebben. Een massagestoel kan een goed alternatief zijn om even te ontsnappen aan de drukte van de dag. Traditioneel is een massagestoel een stoel waarin iemand plaatsneemt om te worden gemasseerd. Tegenwoordig zijn er ook automatische massagestoelen die met behulp van allerlei bewegende elementen de gebruiker masseren. Er komt dus geen masseur meer aan te pas.
De nieuwste generatie massagestoelen bevat tientallen bewegende delen en meet de lichaamscontouren, waardoor er heel gerichte massages worden gegeven. Elektrische massagestoelen werken dan ook steeds beter en komen steeds meer in de buurt van wat een persoonlijke masseur doet, waardoor de gezondheidsvoordelen toenemen.
Ook massagestoelen zijn er in verschillende prijsklassen. Voor een kwaliteitsvol exemplaar beginnen de prijzen meestal rond 1500 euro. Vaak hebben deze modellen niet veel meer dan tien airbags. Voor de betere exemplaren met tot wel 78 airbags betaal je ongeveer 4000 euro. Het energieverbruik bij een massagestoel is verwaarloosbaar. Je betaalt niet meer dan enkele eurocenten per massagebeurt. Veel onderhoud heeft het bovendien niet nodig.
Infraroodcabine
Een infraroodcabine zorgt voor ontspanning, maar doet ook meer dan enkel dat. De straling dringt namelijk diep in de spieren binnen, wat gezondheidsvoordelen oplevert. Onder meer voor mensen die last hebben van reuma of artrose zijn infraroodcabines heel nuttig. Infraroodcabines worden vaak binnen geplaatst, maar ook buiten behoren ze tot de mogelijkheden. Omdat infraroodcabines meestal op maat worden gemaakt en deel uitmaken van een bredere badkamerrenovatie zijn ze over het algemeen iets prijziger. Bij Rhodos Wellness gaat men uit van een vanafprijs van 5500 euro voor een infraroodsauna op maat (8 personen). Kleinere modellen zijn uiteraard goedkoper.
Vroeger waren infraroodcabines echte energieslurpers, maar dat valt tegenwoordig goed mee. Ze zijn stukken energiezuiniger geworden en ze zijn sowieso al veel duurzamer dan een klassieke sauna op elektriciteit. De exacte gebruikskosten zijn afhankelijk van hoeveel en hoelang je het gebruikt. Ook de grootte speelt een rol. Over het algemeen moet je rekenen op ongeveer 4 tot 15 euro gebruikskosten per maand, daar hoef je je slaap dus niet voor te laten.