...

3 voordeurmaterialen gewikt en gewogen

3 voordeurmaterialen gewikt en gewogen

3 voordeurmaterialen gewikt en gewogen

De voordeur is het eerste wat mensen zien als ze bij je aanbellen. Het houdt inbrekers buiten en het houdt de warmte binnen. Het is dan ook niet onlogisch dat je bij het kiezen van een nieuwe voordeur liever niet over een nacht ijs gaat. Er zijn talloze designs mogelijk en ook de materiaalkeuze is heel uitgebreid. Hieronder ontdek je meer over de voor- en nadelen van de drie populairste keuzes: houten, kunststof en metalen voordeuren.

Houten voordeuren: warm en natuurlijk, maar onderhoudsintensief

Bij een voordeur wordt er vaak gekozen voor hout. Een houten voordeur heeft, zeker in combinatie met houten ramen, een natuurlijke en warme uitstraling. Tegelijkertijd is een houten voordeur heel betaalbaar, hoewel het natuurlijk afhankelijk is van onder meer de hardheid en de duurzaamheid van het gekozen hout. Een extra voordeel is dat hout goed recyclebaar is en makkelijk te bewerken is, waardoor maatwerk tot de mogelijkheden behoort én betaalbaar blijft.

Een houten voordeur heeft echter ook nadelen. Hout is bijvoorbeeld niet zo brandbestendig en vergt veel meer onderhoud. Er bestaan overigens speciale houtsoorten die veel onderhoudsvriendelijker zijn, denk maar aan afzelia en meranti, en met een brandwerende lak kan je de brandwerendheid sterk verbeteren. De kosten lopen dan wel op.

Kunststof voordeuren: onderhoudsvriendelijk, duurzaam en betaalbaar

Als onderhoudsvriendelijkheid op de eerste plaats komt te staan, is kunststof een goede keuze. Een kunststof buitendeur heeft vrijwel geen onderhoud nodig en is bovendien relatief goedkoop, terwijl het erg sterk is en de tand des tijds moeiteloos doorstaat. Met talloze designs en een ruime kleurvariëteit is er altijd wel een geschikte deur te vinden.

Een nadeel van een kunststof buitendeur is dat het amper overschilderbaar is en dat je dus vasthangt aan de gekozen kleur. Om een mooi geheel te vormen, is het dus belangrijk dat je de kleur bijvoorbeeld afstemt op die van je kunststof schuifdeur en kozijnen. Het reeds aanwezige houtwerk kan je natuurlijk gemakkelijk overschilderen. Als je de RAL-kleur van je huidige kozijnen of andere buitendeuren niet kent, kan je een kleurbepaling laten uitvoeren.

Andere nadelen die vaak worden aangehaald, zijn de gevoeligheid voor temperatuurverschillen en de verminderde inbraakveiligheid. De laatste twee decennia hebben kunststof deuren echter zo’n grote evolutie doorgemaakt dat deze nadelen vandaag de dag minder sterk doorwegen. Het gebruik van inbraakwerend deurbeslag houdt inbrekers bovendien sowieso al op een afstand, waardoor de voordeur voor criminelen allesbehalve een gewild toegangspunt is.

Metalen voordeuren: sterk en inbraakwerend, maar niet goedkoop

Er bestaan verschillende soorten metalen en allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Bij voordeuren maakt men vaak gebruik van aluminium of staal. Het gaat om twee zeer sterke materialen die heel duurzaam, brandwerend en inbraakwerend zijn. Aluminium is daarbij uitermate geschikt voor de combinatie met glas en vergt weinig onderhoud.

Het nadeel van metalen voordeuren is dat ze over het algemeen erg duur zijn. Stalen deuren zijn bovendien heel zwaar, terwijl aluminium voordeuren gevoelig zijn voor krassen. Standaard zal een aluminium voordeur thermisch en akoestisch minder goed isoleren dan een houten voordeur of een kunststof voordeur. Dat lost men op door veel isolatiemateriaal aan te brengen, maar daardoor loopt de prijs natuurlijk verder op.