Het nut van lokaal kopen
De ‘shoplocal-initiatieven’ vliegen je sinds de beruchte coronacrisis om de oren. De ene na de andere lokale ondernemer hoopt zo zijn producten wat meer in the picture te zetten. United we stand! Deze acties hebben wel degelijk hun nut bewezen, maar waarom is het zo belangrijk om nu – en ook na de crisis – bij de plaatselijke bakker te blijven shoppen in plaats van in de supermarkt?
Ambachtelijke kwaliteit & pièces uniques
Bij een grote keten zie je het al te vaak: duizenden van dezelfde stuks en twee winkels verder? Net van ‘t zelfde. Originaliteit is ver zoek en vaak laat ook de kwaliteit te wensen over. En het klopt, dat je voor kwalitatieve ambacht soms wel wat meer betaalt, maar dan heb je meestal ook écht een goed product in handen, dat met de grootste zorg vervaardigd is. Want kwaliteit, daar betaal je nu eenmaal voor.
Hulp uit de buurt
Het hoeven trouwens niet altijd fysieke producten te zijn, ook lokale dienstverlening is de moeite waard om in deze moeilijke periodes een hart onder de riem te steken. Woon je in West-Vlaanderen en wil je je huis opfrissen? Neem dan een kijkje bij een plaatselijke schilder in Kortrijk om een offerte te vragen. Op zoek naar nieuwe meubels of accessoires om je huis in te richten? Ga dan eens kijken bij die interieurwinkel in de buurt in plaats van standaard naar Ikea te rijden. Je steunt er de lokale economie mee en zorgt onrechtstreeks dus voor een gezelligere en leukere buurt. Want wat als al die leuke, eigenzinnige zelfstandigen straks de deuren moeten sluiten? Dan verdwijnen ze uit het straatbeeld en zie je enkel nog grote holdings die de huurprijzen van de panden kunnen betalen. Uniformiteit alom, en willen we daar écht nog meer naartoe?
Lokaal kopen is duurzaam kopen
Dus denk je erom te verhuizen? Spreek dan die sympathieke aan verhuisfirma in Limburg die je spullen naar een andere streek kan verhuizen en steek ook hen een hart onder de riem. Want het zijn net die lokale ondernemers die we het nu het hardste nodig hebben. Die grote ketens, die redden het sowieso wel. En lokaal kopen, da’s over het algemeen, ook duurzaam kopen. Als we het dan toch over transport hebben: lokaal vervaardigde producten hebben niet de hele wereld rondgereisd voor ze hier in de Belgische winkelrekken worden uitgestald en zijn dus beter voor het milieu. Wil je helemaal duurzaam gaan, en echt zeker zijn dat je een duurzame aankoop hebt gedaan? Sla dan een praatje met de verkoper. Ook dat is een voordeel van lokaal kopen: kleine zelfstandigen staan vaak zelf in hun winkel en vertellen je graag meer over wat zij doen. Krijg je maar niet genoeg van duurzaam en lokaal? Ga voor de verandering eens shoppen in een tweedehands kledingwinkel, je zal versteld staan van de originele en leuke stuks die je daar op de kop kan tikken voor een prikje.