...

Zonnepanelen, is het iets voor jou?

Zonnepanelen is het iets voor jouZonnepanelen, de laatste jaren is het een populaire groene energiebron. Zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit, het klinkt toch fantastisch? Twijfel je of je zal investeren in deze energiebron? Wij leggen je uit hoe zonnepanelen werken en wat de voor- en nadelen zijn.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn panelen die bestaan uit zonnecellen, gemiddeld zo’n 60 per paneel. Deze zonnecellen bestaan uit twee lagen met een scheidingslaag daartussen. Concreet betekent het dat als de zon op de zonnepanelen en -cellen schijnt, er een spanning tussen de twee lagen ontstaat. Deze gelijkstroom beweegt zich verder over de cellen en panelen heen tot hij aan de omvormer komt. Die laatste zet gelijkstroom om in wisselstroom, waarmee elektriciteit voor onze toestellen wordt opgewekt. Deze elektriciteit wordt ofwel rechtstreeks naar je toestellen gevoerd ofwel naar het elektriciteitsnet.

Je kan er ook voor kiezen om te investeren in een thuisbatterij, die het overschot aan zonne-energie opslaat voor momenten waarop je zonnepanelen weinig energie opwekken. Houd er rekening mee dat bij een thuisbatterij de prijs niet laag is en afhangt van het aantal kWh dat je opwekt. Toch is een thuisbatterij een goede investering omdat je er heel wat mee kan besparen én je kan er een premie voor aanvragen bij de Vlaamse overheid.

Wat zijn de voordelen?

Zonnepanelen hebben heel wat voordelen. Ten eerste is het een groene energiebron, wat betekent dat je energie gratis wordt opgewerkt omdat je gebruikt maakt van de zon. Hoe harder de zon schijnt, hoe meer energie je opwerkt. Maar ook op een bewolkte dag wordt energie opgewekt, want daglicht is voldoende om stroom op te wekken. Bovendien stoten zonnepanelen geen CO₂ of broeikasgassen uit, wat ze milieuvriendelijk maakt. Daarnaast zijn alle onderdelen van zonnepanelen recycleerbaar als ze aan vervanging toe zijn. Zonnepanelen zijn ook een duurzame keuze, omdat de slijtage miniem is en ze dus lang meegaan – wel 10 tot 20 jaar. Regelmatige een schoonmaakbeurt volstaat als onderhoud.

Wat zijn de nadelen?

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan zonnepanelen. De meeste mensen vinden zonnepanelen lelijk. Als je zwarte zonnepanelen op een zwart schuin dak installeert, valt het nog wel mee, maar vooral zonnepanelen bevestigd op frames, bijvoorbeeld op een plat dak, zijn afzichtelijk. De juiste plek op je dak is ook belangrijk. Je wil namelijk zo veel mogelijk zon capteren en daarvoor heb je een geschikte hellingsgraad nodig. Bovendien is ook bij zonnepanelen de prijs niet laag. Ook hier kan je spreken van een investering omdat er best wat rendement is, maar dat rendement neemt in de loop der jaren af. Daarnaast moet er ook een nieuwe meter in de meterkast geïnstalleerd worden. Heb je geen thuisbatterij, dan vloeit de overschot aan energie automatisch naar het net, wat niet bepaald voordelig is voor jou.