Ine De Deken snoeihard voor Overlegcomité
Ine De Deken, Klinisch psychologe is snoeihard voor het Overlegcomité:
“Het is tijd voor duidelijke regels die langer dan een maand worden aangehouden!” Vandaag komt de adviescommissie weer bij elkaar om de coronamaatregelen te bespreken. Gezien de stijging van het aantal besmettingen en de duur van de afgelopen dagen is het duidelijk dat de regels steeds strenger worden. Ine De Deken, een West-Vlaamse klinisch psycholoog en auteur van “‘Weten wat je wil als middel tegen stress en burn-out”, heeft vanuit haar praktijkervaring een duidelijke boodschap aan de commissie overgebracht: “Het is tijd voor duidelijke regels die langer dan één maand worden aangehouden.
Mensen hebben nood aan zekerheid
Mensen hebben nood aan zekerheid. Als ik kijk naar de toestroom in onze praktijk, is het meer dan vijf voor twaalf.” Het jojo-effect en de steeds wisselende coronamaatregelen hebben duidelijk hun sporen nagelaten en zorgen voor verdeeldheid: “Je kunt het vergelijken met een brancard, je rekt, spant en laat weer los. Op den duur gaat de veerkracht voor een groot deel verloren. Dat merkten we ook bij de mensen die we dagelijks in de praktijk ontvangen. Tegelijkertijd kun je ze in twee groepen verdelen: de mensen waar je bang voor bent, voor hen duurt dit allemaal te lang. Naarmate het aantal besmettingen stijgt, zul je een toename van angst zien, maar vooral onzekerheid.
Wanneer bereiken we het einde van de tunnel?
Hoe lang duurt dit? Wanneer bereiken we het einde van de tunnel? Een nieuw fenomeen dat ons opviel is de protestgroep. In wanhoop lieten ze zich toch vaccineren omdat ze dachten dat ze weer konden genieten van hun vrijheid en hun vorige leven. Deze mensen zijn nu bijzonder boos. Ik hoop echt dat ze snel hun maatschappelijke verantwoordelijkheidsgevoel terugkrijgen, want dat is nodig voor een eventuele nieuwe vaccinatiecampagne. Ik ben benieuwd hoe we deze groeiende groep gaan overtuigen”, zegt Ine De Deken bezorgd. Vooral het langetermijnbeleid zijn voor klinisch psychologen nog onduidelijk: “Sommige mensen zijn onder druk van maatregelen wel degelijk ingeënt of worden ingeënt, anders niet veel meer kunnen doen.
Op termijn is deze situatie echt onhoudbaar
Zonder het Covid Save Ticket kunnen ze vandaag niet meer Restaurant of ze moeten een sneltest ondergaan. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat, want op termijn is deze situatie echt onhoudbaar.” Vaccinatie van jongeren is nog steeds een van de dingen die op tafel liggen en waar ze zo snel mogelijk willen mee beginnen. Volgens Ine De Deken zorgt dit gegeven voor veel druk binnen het gezin. “Vaccinatie is erg belangrijk, vooral om de zorglast te verminderen. Ik heb een passie voor gezondheidszorg en verpleegkundigen. De vraag is of we kinderen ouder dan 6 jaar moeten vaccineren? Nu zijn hun hersenen nog in ontwikkeling. weten we wat de langetermijngevolgen van het vaccin zijn?
Veel discussie binnen familie
Dit zal natuurlijk voor veel discussie zorgen binnen de familie. Ik heb in onze praktijk gemerkt hoe sommige ouders hun kinderen heel sterk pushen, meestal uit angst of onzekerheden die de buitenwereld hen oplegt, terwijl die jongeren veel vragen en behoeften hebben. In plaats van hen aan te sporen, denk ik dat we beter naar hen moeten luisteren. Ga met ze in gesprek en geef ze tijd en ruimte zodat ze kunnen laten zien wat ze willen. Hiervoor moeten jongeren natuurlijk een bepaalde leeftijd en rijpheid hebben bereikt. Voor basisschoolkinderen is het weer even moeilijk. Ze zijn vaak niet in staat een weloverwogen beslissing te nemen over het al dan niet vaccineren.
Kiezen voor strengere regels
” In de functies van de nieuwe adviescommissie vroeg Ine De Deken vooral om opheldering: “Ook al zijn dit misschien geen populaire maatregelen, ik zou toch kiezen voor strengere regels. Te hanteren voor een langere periode in plaats van elke week regels te wijzigen. Inderdaad. . Het is tijd om duidelijke regels te maken die meer dan een maand zullen worden gevolgd. De langetermijnvisie waar mensen echt baat bij hebben, is belangrijker dan ooit. In het ViZiT Center in Veurne bloedt ons hart omdat we het elke dag aanvragen ontvangen van mensen die hulp nodig hebben vanwege psychische problemen. Meestal kunnen we mensen binnen twee weken ontvangen en begeleiden, maar tegelijkertijd is door de toestroom van mensen de wachttijd sterk toegenomen, wat bijna niet haalbaar is.
Neem uw verantwoordelijkheid
Bij deze lanceer ik graag ook een oproep naar de mensen die wel degelijk COVID 19-symptomen hebben en voelen: “neem uw verantwoordelijkheid. Laat je meteen testen of ga in quarantaine en respecteer die 10 dagen.” Net als in haar eerste boek “Weet wat je wilt als remedie tegen stress en burn-out”, pleit Ine De Deken voor duidelijke regels en roept ze de media op om hulp: praat niet alleen over dingen die door maatregelen niet meer mogelijk zijn. Laten we ons ook richten op wat nog mogelijk is. Mensen zien het meestal niet meer vanzelf, dus ik stel voor dat ze mensen aanmoedigen hetzelfde te doen en te laten zien wat ze nog kunnen, door er meer aandacht aan te besteden en de positieve kant te versterken! ”
Meer info over Ine De Deken vind je op www.Centrumvizit.be.
Haar boek ‘Weten wat je wil als middel tegen stress en burn-out’ is nu overal te koop en kost 22,50 euro.