Pas bevallen en sporten: het kan al na zes weken
Het is niet ongewoon dat het bij sportieve mama’s na de bevalling opnieuw begint te kriebelen om de sportschoenen aan te trekken. Natuurlijk moet je eerst nog even herstellen. Het is aan te raden om te wachten tot het controlebezoek bij de gynaecoloog, meestal zes tot acht weken na de bevalling. Als de gynaecoloog groen licht geeft, kan je opnieuw starten met het opbouwen van je conditie. Je kan bijvoorbeeld wandelen of fietsen met je baby of je kan kiezen voor een beetje me-time en postnatale yoga overwegen.
Wandelen met een baby
Het is heel belangrijk dat je het sporten rustig opbouwt. Het is niet omdat je vroeger de marathon van Gent liep, dat je nu ineens tien kilometer kan lopen. Het is dan ook realistischer om eerst opnieuw te beginnen met wandelen. Tijdens een wandeling kan je je kindje gewoon meenemen. Hiervoor gebruik je een kinderwagen of een draagdoek. Eenmaal je kindje zelfstandig recht kan zitten, raden we de beste draagzak voor een baby aan. Zo ben je niet beperkt tot verharde ondergronden en stedelijk gebied, maar kan je ook vlotjes de natuur verkennen.
Lopen met een hardloopbuggy
Voel je dat je klaar bent om opnieuw je loopschoenen aan te trekken? Ook dan hoef je nog niet per se een kinderoppas te zoeken. Er bestaan namelijk speciale hardloopbuggy’s. Deze buggy’s zijn speciaal ontworpen voor hardlopers en zijn veel beweeglijker dan een klassieke buggy. Ze hebben drie wielen en ze zijn ook niet zwaar, waardoor je ze eenvoudig voort kan duwen. De meeste kindjes vinden het allemaal heel leuk en interessant, maar er zijn ook kinderen die er spontaan van in slaap vallen. Een hardloopbuggy is wel vooral geschikt voor vlakke en verharde ondergronden. Het is dan ook aan te raden om er bijvoorbeeld mee op een atletiekpiste te lopen.
Gezellig fietsen met je kindje
Naast lopen kan je ook fietsen met een baby. Hiervoor kan je maar beter even wachten. De Consumentenbond raadt namelijk aan om baby’s tot zes maanden niet te veel te vervoeren met een fiets, omdat de trillingen helemaal niet goed zijn voor een baby. Op zowel de website van Consumentenbond als op Babyhomepage vind je handige tips voor het kopen van fietsstoeltjes voor kinderen. Volgens de Consumentenbond krijgt een bakfiets in combinatie met een autostoeltje wel de voorkeur. Overdrijf hoe dan ook niet en wees extra voorzichtig in het verkeer. Het dragen van een fluohesje en het monteren van een veiligheidsvlag is sowieso aan te raden.
Postnatale yoga
Wat tegenwoordig vaak wordt aanbevolen, is postnatale yoga. Het is een vorm van me-time voor pas bevallen mama’s en het helpt je bekkenbodem en buikspieren te versterken. Daarnaast draagt het bij aan het ontspannen van het lichaam. Veel kersverse mama’s krijgen te maken met nek- en schouderpijn. Dit komt onder andere door hun zwaardere borsten, het voortdurend moeten tillen van een baby en een extra portie stress. Tijdens de postnatale yoga ontspannen de schouders en de nek. Deze versterkende oefeningen kunnen wonderen verrichten.
Foto – Pas bevallen en sporten – yan krukov pexels