...

Wat is een containerpark?

containerpark

Wat is een containerpark?

Een containerpark, beter bekend als een milieupark, is een locatie waar mensen hun afval gescheiden kunnen inleveren. Dit betreft huishoudelijk grofvuil. In elke gemeente is er in zowel Nederland als België zijn er wel containerparken te vinden. Ze zijn uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk grofvuil, en dus niet voor industrieel- en bedrijfsafval. Een containerpark staat ook wel bekend als: milieustraat, afvalbrengstation, milieustation of afvalstraat.

 

Waarom een milieupark?

De hoofdzakelijke functie van een milieupark is het scheiden van afval. De overheid wilde met de introductie van het containerpark de hoeveelheid ongescheiden huishoudelijk afval reduceren. En hoe zorg je tegenwoordig voor minder verspilling? Juist, recyclen. Afval moet gerecycled worden, maar om afval te kunnen hergebruiken is het wel noodzakelijk om afval op de juiste manier te scheiden. Daarom lees je in dit artikel welk soort afval je moet scheiden en hoe je dit precies doet. Zo dragen we allen ons steentje bij aan het milieu. Je kunt er ook voor kiezen zelf een container huren.

 

Wat moet waar?

Hieronder volgt een opsomming van welke belangrijkste materialen je kunt scheiden en waar je het afval dan moet laten.

Papier

Papier en karton horen in de papierbak. Het is belangrijk dat het papier en het karton droog is. Het is niet erg om nietjes, paperclips en plakband in de papierbak te gooien, maar let er dus op dat je bijvoorbeeld geen vieze pizzadoos of drinkpak in de papierbak gooit. De reden hiervoor is dat hier een plastic en/of aluminium laagje in zit.

Glas

Glas wordt ook gescheiden ingezameld. Alle soorten glazen zijn herbruikbaar en je kunt ook deksels en kurken in de glasbak kwijt. Er zijn wel een paar soorten glas die niet in de glasbak kunnen, vanwege de samenstelling van dit glas. Dit gaat om de volgende glazen: ruiten, keramiek, kristal en vuurvast glas.

Plastic

Ook veel plastic verpakkingen worden gerecycled. Hier worden onder andere nieuw speelgoed of emmers van gemaakt, maar ook flessen die je vervolgens weer kunt hergebruiken. Het is niet nodig om het etiket van het plastic te verwijderen, zolang het plastic maar leeg is.Je kan bij de meeste gemeente het plastic in één bak of zak doen met blik en PMD.

GFT-afval

GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Ook dit afval wordt gescheiden ingeleverd. Hier wordt vervolgens gas of compost van gemaakt, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf gft te composteren. Dit kun je dan gebruiken voor de bemesting van je eigen tuin, zodat alles weer lekker groeit en bloeit. Breng je het toch liever naar een containerpark? Dan is het verstandig om te weten dat je hier onder andere etensresten, koffie en notendoppen kwijt kunt.