Wandelen en fietsen door het Pajottenland
Wandelen en fietsen door het Pajottenland met een verhaal. Vandaag werd in de faciliteitengemeente Bever op de rand van Vlaams-Brabant, het wandel-en fietsboekje voorgesteld. Het boekje verhalen uit het Pajottenland bevat 9 wandelingen en 4 fietsroutes doorheen een aantal gemeenten van deze mooie streek. En net daarom koos men vandaag voor de voorstelling voor het pittoreske Bever. Het was gastheer Robrecht Geeroms die iedereen welkom heette en eraan toevoegde dat het de eerste keer was dat hij in Bever kwam. Burgemeester en voorzitter van Pajottenland+ Michel Doomst nam daarna het woord om te beschrijven hoe mooi Bever wel is.
Laura Verhulst
Katrien Meersseman gaf ons wat inzicht hoe één en ander tot stand was gekomen, en wat de bedoeling was. De voorzitter van de Heemkundige Kring van bever had het vooral over Johannes Sirjacobs geboren in 1515 in Bever. Hij liet zich later Johannes Beveris, met andere woorden Johannes Van Bever een duidelijke verwijzing. Laura Verhulst winnares van de coverfoto mocht even komen toelichten waarom zij zo graag kwam wandelen in het Pajottenland. en tenslotte mocht eerste schepen Kristof cattie afronden.
Boekje gratis te verkrijgen
In de wandel- en fietsbrochure “Verhalen uit het Pajottenland”, geschreven door de regionale organisatie Pajottenland +, ontdek je verhalen over fascinerende mensen en gebeurtenissen uit de bijna 800-jarige geschiedenis van het Pajottenland. In de wandel- en fietsbrochure vindt u de “Verhalen van wandelen met de lokale bevolking” een uitgave die Pajottenland + afgelopen zomer lanceerde. Vanaf april worden gratis brochures verstrekt in de gemeentehuizen uit de regio, streekwinkels van het merk Pajottenlandmerk en eetgelegenheden die startlocatie zijn van de wandelingen met een verhaal.
Het idee ontstond begin juli vorig jaar
Begin juli vorig jaar maakte “Verhalen uit het Pajottenland” zijn eerste vlucht. Het idee was om via een wandeling lokale verhalen te verbinden met Pajotse horeca, lokale geschiedenis en landschap. De verhalen van Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal, Ternat en Sint-Pieters-Leeuw is geschreven door een plaatselijke heemkundigen en onder redactie van Pamelaar Walter Evenepoel. De wandelkaarten vlogen de deur uit.
Fotowedstrijd
We hielden een wedstrijd waarbij amateurfotografen hun foto’s konden insturen, maar we waren erg blij met zo’n enorme respons. In onze wandel- en fietshandleiding vind je ook foto’s van Stefanie Cosijns, Ilse Demeere, Gino d’Hoekers, Ludwig Huybrecht, Lieve Neven, Linn Schaukens, Nancy Vanden Borre, Laura Verhulst en Annemie Wielant. Als dank voor hun deelname ontvingen ze allen een waardenbon die ze kunnen verzilveren bij één van de streekmerken deelnemers.
Ook fietsroutes
Pajottenland + luisterde naar de feedback van de wandelaars. “We begrepen bijvoorbeeld dat in ons wandel- en fietshandboek ook een meer uitdagende route moest staan, waar je meer over landweggetjes kunt lopen”, vervolgt Robrecht Geeroms. “Aan de andere kant vroeg de families ons of er ook een geschikte route voor hen was. Daarom stellen we graag een alternatieve route voor in Peppingen en twee familieroutes die grenzen aan Herne en Peppingen. Daarnaast kun je locaties volgen die gerelateerd zijn aan lokale verhalen. Fietsen door een vernieuwd netwerk en de kastelenroute van de VVV Vlaams-Vlaams-Brabant. ”
Met Breugel naar morgen
Pajottenland + zet zich al bijna 20 jaar in voor regionale identiteit. Dit is een concept dat veel dingen bevat, zoals geschiedenis, Pajotse-producten en landschappen. Deze thema’s kwamen reeds volop aan bod in het project. Pajottenland + hoopt zich te richten op de troeven van de streek op het gebied van toerisme en vrije tijd. Sinds 2018 is “Morgen met Bruegel” een breed gewestelijk project met vooruitzichten voor duurzame ontwikkeling. Het loopt tot eind juni van dit jaar en zal Europese financiële steun ontvangen via LEADER-fondsen.
info Pajottenland+