...

Wat kan ik doen tegen een beginnend wespennest?

Wat kan ik doen tegen een beginnend wespennest

Wat kan ik doen tegen een beginnend wespennest?

We hebben de winter net achter de rug en alhoewel we weten dat maart zijn staart roert en april doet wat ie wil, maken we ons op voor het voorjaar. Een beetje afhankelijk van hoe het weer zich houdt in maart en april komen ook wespenkoninginnen uit hun winterslaap. Eenmaal de slaap uit de ogen gewreven verlaten de koninginnen hun schuilplaats om op zoek te gaan naar een geschikt plekje voor hun te bouwen nest. Pas op: misschien is dat wel bij jou op het terrein!

‘Ja’, denk je misschien, ‘dat is leuke informatie, maar hoe weet ik nou of een wespenkoningin bij mij in de tuin of rond mijn huis aan het bouwen is geslagen?’ Goeie vraag natuurlijk. Een beginnend wespennest valt niet direct op, temeer daar de wespenkoningin kiest voor een niet te opvallende, beschutte plek voor haar stulpje. Misschien zie je de koningin toevallig langs vliegen als je buiten bent. Die kans is natuurlijk klein, maar mocht dat het geval zijn, kijk dan waar ze heen vliegt. Mogelijk vind je zo haar beginnende nest.

Wespennest in de spouwmuur

Het kan ook zijn dat je gaandeweg het voorjaar wespen ziet vliegen. Het is verstandig om dan hun vliegbewegingen te volgen: waar gaan ze heen? Misschien kom je er wel achter dat ze aan een nest aan het bouwen zijn in de schuur, onder de carport, in een boom of in de heg, onder dakpannen of in de spouwmuur van je woning of bedrijfspand. Als je zo’n beginnend nest vindt, kun je er gelijk wat aan doen, want doe je niks, dan mag je ervan uitgaan dat je komende zomer met een fikse wespenplaag te maken krijgt.

Duizenden wespen

Zelf een beginnend wespennest weghalen is misschien verleidelijk, omdat je ervan uitgaat dat het nog niet zo gevaarlijk is. Toch kun je je daar sterk in vergissen. De wespenkoningin begint met de bouw van het nest en legt in elk eikamertje dat af is direct een eitje. De eerste lichting wespen zijn werksters die de uitbouw van het nest verder voor hun rekening nemen. De koningin beperkt zich daarna tot het leggen van eitjes. Zo groeit een nest in luttele maanden tijd uit tot een onderkomen voor duizenden wespen.

Ze vallen je massaal aan

Hoewel mensen best beseffen dat het zelf bestrijden van een wespennest een gevaarlijk klusje is zijn er toch altijd mensen die een poging wagen. Ze gebruiken daarbij verschillende ‘technieken’: op het nest inslaan, het nest lossnijden en in een emmer water laten vallen, het nest te lijf gaan met een brander of een hogedrukspuit erop zetten. Niet slim. In een beginnend nest huizen ook al snel enkele tientallen tot honderden wespen en  als je die boos maakt, heb je echt een probleem! Ze vallen je massaal aan.

Vlot en veilig

Een aanval van wespen kan ernstige gevolgen hebben, zeker als je allergisch zou zijn voor wespengif. En zeg eens eerlijk: weet jij het van jezelf? Zelf met een wespennest ‘in de slag gaan’ is dus niet aan te raden, Wat kun je dan wel doen? Het beste is om direct een lokale wespendienst in te schakelen. Jouw lokale bestrijder komt langs en verwijdert het nest vlot en veilig. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken dat je in de zomer wordt geconfronteerd met een wespenplaag die zo bedreigend is dat je je niet eens meer buiten durft te vertonen. Daarom, neem geen risico met een wespennest. Prettige zomer!