Goede nachtrust van essentieel belang tijdens coronacrisis
Photo by Somnox Sleep
Sinds de coronacrisis slapen veel mensen anders dan voorheen. De een slaapt beter dan ooit tevoren, terwijl de ander de slaap maar niet kan vatten. Niet dat Belgen nu ineens massaal bang zijn om door de coronapandemie te sterven, maar de levensgewoonten zijn wel grondig gewijzigd. Zo krijgen we nu eenmaal met meer stress te maken. Dat heeft natuurlijk een invloed op onze nachtrust. “Nochtans is een goede nachtrust net nu heel belangrijk”, geeft Esther van Slaapstart.nl aan.
Een goede nachtrust bevordert het afweersysteem
“In de eerste plaats moet je weten dat slaap een positieve invloed heeft op je natuurlijke weerstand. Tijdens het slapen komen er zogenaamde cytokines vrij. Dit zijn eiwitten die nuttig zijn voor je lichaam. Ze zijn onder meer belangrijk in de strijd tegen ontstekingen en infecties. Wie minder slaapt, heeft minder cytokines en wordt dan ook vatbaarder voor allerlei virussen. Over andere kwalijke gevolgen zoals overgewicht, overigens een risicofactor bij coronabesmettingen, hebben we het dan nog niet eens”, geeft Esther in de eerste plaats aan.
Nachtrust als wondermiddeltje tegen stress
Volgens Esther is een goede nachtrust niet alleen belangrijk voor wie besmet wordt met het coronavirus. “Het zijn sowieso stresserende tijden. Thuiswerken terwijl kinderen heibel maken, het wegvallen van sociale contacten, bedrijfsuitjes die geschrapt worden en een nabije toekomst zonder duidelijk perspectief … Het hoeft helemaal niet te verbazen dat de Belg op de tippen van z’n tenen loopt. Een goede nachtrust blijft dan ook een wondermiddel tegen stress. Dezelfde cytokines die zorgen voor een verbeterde weerstand, helpen namelijk om stress te bestrijden. Je herstelt van de vele prikkels die je overdag moet verwerken en ze helpen je om zowel geestelijk als lichamelijk te ontspannen. Eigenlijk zou je op stresserende momenten net wat vroeger naar bed moeten gaan, maar in de praktijk lukt het net dan niet om gelijk in slaap te vallen”, geeft Esther aan.
Eerste hulp bij slapeloosheid in coronatijden
Wat we dan wel kunnen doen om beter te slapen? Buiten slaapmiddelen, een van de laatste reddingsmiddelen bij slapeloosheid, zijn er volgens Esther geen wondermiddelen. Volgens haar gaat het veeleer om een combinatie van subtiele wijzigingen in ons dagelijks leven: “Het gaat bijvoorbeeld om het tijdig uitschakelen van beeldschermen voor het slapengaan, maar ook om voldoende bewegen of lichtere maaltijden eten. Een half uurtje wandelen kan al veel betekenen voor de slaap. Ook niet te veel alcohol drinken en sigaretten links laten liggen, kan al effect hebben.”
“Soms loop je ook het risico dat slapeloosheid, stress en kwaaltjes door een verminderde weerstand elkaar versterken. Als al dat binnen zitten tegelijkertijd ook je biologische klok verstoort, is het hek helemaal van de dam. In dergelijke gevallen is het belangrijk om de vicieuze cirkel te doorbreken en dan gaan kleine ingrepen niet altijd werken. Dan is het vooral belangrijk om over je slaapprobleem te durven spreken. Wees vooral niet bang om even een afspraak te maken bij je huisarts. Ook in coronatijden staat de huisarts nog steeds klaar voor andere kwaaltjes”, geeft Esther ten slotte aan.