Heb jij padel tennis al ontdekt? De opkomende sport van 2021!
Dit jaar opende de honderste padelclub in Vlaanderen, terwijl tientallen clubs nog bezig zijn met de aanleg van extra padelterreinen. Voor padel tennis, de snelst groeiende sport ter wereld, gaat het allemaal heel hard. Eind 2020 verwacht Tennis Vlaanderen de kaap van 20.000 padelspelers te overschrijden en experts verwachten dat de sport in 2021 ook bij ons helemaal zal doorbreken.
Gelijkenissen met tennis, maar toch ook grote verschillen
Padel tennis is een racket- en balsport die doet denken aan een vreemde combinatie van tennis, pingpong en squash. Het kan zowel solo als duo worden gespeeld. Padel tennis speel je met een padel racket en net zoals bij tennis is het de bedoeling om het balletje op de speelhelft van de tegenstander te slaan. Het balletje mag daarbij niet eerst een van de wanden raken. Punten winnen doe je wanneer de tegenstander het balletje niet kan terugslaan. Het bijzondere is dat het balletje na de opslag eigenlijk niet buiten kan gaan. Het mag dus ook gewoon, na de grond te raken, weerkaatsen tegen de glazen wand en de tegenstander kan het dan nog steeds terugslaan. Het is zelfs zo dat het balletje de grond mag raken, daarna over de muur mag vliegen en zelfs dan nog terug kan worden geslagen. Dit alles vindt plaats op een kleiner terrein dan wat je van tennis gewoon bent.
Dat zorgt uiteraard wel voor enkele grote verschillen met het klassieke tennis. Zo zijn de reflexen eigenlijk volledig omgekeerd dan bij tennis. Waar je bij tennis meestal vooruit loopt om de bal te halen, moet je hier altijd de afweging maken tussen vooruit of achteruit lopen, om bijvoorbeeld de bal terug te slaan na de kaats tegen de glazen wand. De spelletjes zijn hierdoor veel langer en tactischer dan bij tennis.
Al langer populair in het buitenland
De sport bestaat al sinds 1969 maar was aanvankelijk vooral in Zuid-Amerika populair. Het is een sport die door de elite werd gespeeld en via Alfonso zu Hohenlohe, de man die het vervallen Marbella grootmaakte, kwam het ook in Spanje terecht. Onder andere de voormalige en omstreden koning Juan Carlos en voormalig Wimbledon-winnaar Manolo Santana waren gek van het spelletje en zorgden voor een heuse stroomversnelling. In de jaren ’90 waren er al meer dan één miljoen padelspelers in Spanje. In onze contreien werd het vooral geïntroduceerd door Spaanse en Zuid-Amerikaanse voetballers. Niet voor niets runt ex-voetballer Tom De Sutter tegenwoordig een padelbedrijfje dat overal in Vlaanderen nieuwe padelterreinen opent.
Verschillende redenen voor aanwakkerend succes
De snelle groei van padel tennis is op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen, zeker in deze coronatijden waarin de groei zich gewoon verderzet. Volgens Gijs Kooken, CEO van Tennis Vlaanderen, heeft dat verschillende redenen. Zo staat padel open voor een veel breder publiek, is het laagdrempelig en heeft het een veel interessantere leercurve dan bijvoorbeeld tennis. Volgens Padelstart.nl ben je na een uurtje oefenen eigenlijk al goed op weg voor een flinke portie plezier en zo snel gaat het bij tennis helemaal niet.
Momenteel bestaat de hoofdgroep nog steeds uit veertigers, maar de verwachting is dat ook steeds meer jongeren zich daarbij zullen aansluiten. Gijs Kooken beval het spelletje in een recent interview dan ook aan.